Valdis Tomsons

Vikipēdijas lapa
Valdis Tomsons
Galvenā informācija
Dzimis 1981. gada 25. novembrī
Valsts karogs: Latvija Madona, Latvija
Nodarbošanās diriģents, mūziķis

Valdis Tomsons (dzimis 1981. gada 25. novembrī Madonā) ir latviešu diriģents un kora mākslinieks. Viņš ir Latvijas Universitātes jauktā kora "Juventus" mākslinieciskais vadītājs[1], kā arī Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" diriģents un kora mākslinieks[2].

Izglītība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc pamatskolas izglītības iegūšanas Madonas ģimnāzijā, 1997. gadā Valdis Tomsons vidusskolas gaitas turpināja Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolā trompetes specialitātē. Studiju gaitas uzsāka Rīgā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, kur 2007. gadā ieguva bakalaura grādu kora diriģēšanas specialitātē. Turpinot studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, 2009. gadā pie profesora Romāna Vanaga viņš ieguva arī maģistra grādu kora diriģēšanas specialitātē.

Profesionālā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijas Universitātes jauktā kora "Juventus" mākslinieciskais vadītājs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2014. gada Valdis Tomsons ir Latvijas Universitātes jauktā kora Juventus mākslinieciskais vadītājs[1]. Viņa virsvadībā koris "Juventus" ir piedalījies un guvis godalgas vairākos vietēja un starptautiska līmeņa konkursos. Ar vērienīgu retrospektīvu koncertu[3] koris ir atzīmējis kolektīva pastāvēšanas 95. gadadienu. Savas aktīvās koncertdarbības ietvaros "Juventus" sadarbojies gan ar akadēmiskās, gan populārās mūzikas profesionāļiem, tā, piemēram, Armandu Siliņu, Arturu Maskatu, grupu "Dagamba", DJ Rudd un citiem. 2015. gadā koris "Juventus" kopā ar Valsts Kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā un grupu "Dagamba" īstenoja Baltijas valstīs nebijušu kopprojektu — spilgtu koncertprogrammu uz tobrīd Baltijā nozīmīgākā populārās mūzikas festivāla "Positivus" galvenās skatuves[4][5]. Valdis Tomsons ar kori "Juventus" ieskaņojis Ojāra Vācieša Klavierkoncertu ar komponista Artura Maskata mūziku, Franka Martēna Mesu Dubultkoriem u.c. 2017.gada aprīlī 53.Starptautiskajā koru festivālā Montrē (Šveice) iegūta "Grand Prix" balva, kā arī 1. vieta jaukto koru kategorijā.

Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" diriģents un kora mākslinieks[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2007. gada Valdis Tomsons strādā par kora mākslinieku Valsts Akadēmiskajā korī "Latvija"[2], vēlāk, 2016. gada aprīlī, kora dziedātāja pienākumus papildinājis ar kormeistara amata funkciju uzņemšanos. 2017. gada 1. aprīlī Valdis Tomsons debitē ar individuālu koncertprogrammu kā Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" diriģents[6][7]. Savas profesionālās darbības laikā korī "Latvija" Valdis Tomsons sagatavojis tādus skaņdarbus kā Volfganga Amadeja Mocarta Rekviēmu, Ludviga van Bēthovena "Missa solemnis" un dažādus a cappella skaņdarbus. Valdis Tomsons gan kā dziedātājs, gan kā kormeistars sadarbojies ar tādiem diriģentiem kā Stīvens Leitons (Stephen Layton), Johanness Princs (Johannes Prinz), Peters Deikstra (Peter Dijkstra), Nēme Jervi (Neeme Järvi), Olari Eltss (Olari Elts), Zubins Mehta (Zubin Mehta), Mariss Jansons, Andris Nelsons, Tenu Kaljuste, Risto Josts (Risto Joost), Andress Mustonens (Andress Mustonen), Māris Sirmais.

Iepriekš[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Valdis Tomsons strādājis par diriģentu tādos amatieru koros kā Rīgas izdevniecību jauktais koris „Burtnieks”[8], Mazsalacas novada Kultūras centra jautkais koris „Salaca”[9], Jauniešu koris „Balsis”[10]u.c. Agrīnu profesionālo pieredzi uzkrājis arī strādājot par kormeistaru Madonas Kultūras nama pūtēju orķestrī. Ar amatieru koriem iestudēti tādu komponistu kā Eriks Viteikers (Eric Whitacre), Ēriks Ešenvalds, Rihards Dubra, Emīls Dārziņš, Emīls Melngailis, Jānis Zālītis, Rihards Zaļupe, Arturs Maskats, Jēkabs Jančevskis, Ūla Jeilu (Ola Gjeilo), Mortens Lauridsens (Morten Lauridsen) u.c. skaņdarbi.

Pirmatskaņojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • 2007. gadā Madonas Latviešu mūzikas festivāla ietvaros Valdis Tomsons kā diriģents pirmatskaņo Imanta Zemzara Vijoļkoncertu[11]
  • 2017. gadā Valdis Tomsons kā diriģents pirmatskaņo Jura Ābola opusu/kompaktoperu "Pokemongotango" Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" izpildījumā[6]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «juventus.lv». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 11. aprīlī. Skatīts: 2017. gada 28. martā.
  2. 2,0 2,1 «koris.lv». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 24. martā. Skatīts: 2017. gada 28. martā.
  3. «Koris «Juventus» svinēs 95 gadu jubileju». TVNET. 2015. gada 27. okt.
  4. DELFI Kultūra. «'Dagamba' 'Positivus' festivālā uz lielās skatuves uzstāsies kopā ar 'Juventus' un 'Sinfonietta Rīga'». delfi.lv, 2015. gada 1. jūn..
  5. http://www.kultura.lu.lv/zinas/t/34052/[novecojusi saite]
  6. 6,0 6,1 «Arhivēta kopija». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018. gada 3. aprīlī. Skatīts: 2017. gada 29. martā.
  7. «Akadēmiskā kora (ne)akadēmiski koncertjoki 1. aprīlī». LA.LV.
  8. «Arhivēta kopija». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 18. aprīlī. Skatīts: 2017. gada 29. martā.
  9. «Arhivēta kopija». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 25. martā. Skatīts: 2020. gada 16. jūlijā.
  10. «Arhivēta kopija». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 21. aprīlī. Skatīts: 2017. gada 29. martā.
  11. http://www.lmic.lv/core.php/www.preili.lv/skandarbs.php?id=12777[novecojusi saite]