Dace Bluķe

Vikipēdijas lapa
Dace Bluķe
Dace Bluķe 2019. gadā
13. Saeimas deputāte
Amatā
2019. gada 31. janvāris — 2020. gada 19. novembris
Prezidents
Premjerministrs Arturs Krišjānis Kariņš

Dzimšanas dati 1973. gada 30. aprīlī (50 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Liepāja, Latvijas PSR, PSRS (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Dzīvo Valsts karogs: Latvija Liepāja, Latvija
Tautība latviete
Politiskā partija Kustība Par! (kopš 2018)
Augstskola

Dace Bluķe (dzimusi 1973. gada 30. aprīlī Liepājā) ir muzikoloģe, lektore, producente, kultūras darbiniece un politiķe.[1] Pārstāv politisko partiju "Kustība Par!". No 2019. gada janvāra līdz 2020. gada 19. novembrim bija 13. Saeimas deputāte "Attīstībai/Par!" frakcijā. Šobrīd Liepājas domes deputāte.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pamata izglītību ieguvusi Liepājas 5. vidusskolā, mācības turpinājusi Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas skolā, 1992. gadā absolvējot Mūzikas teorijas nodaļu. 1996. gadā absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas muzikoloģijas nodaļu, 1998. gadā Latvijas Kultūras akadēmijā ieguvisi maģistra grādu Kultūras teorijas specialitātē.

Bijusi Liepājas Kultūras pārvaldes Kultūrpolitikas nodaļas vadītāja, Liepājas Simfoniskā orķestra izpilddirektore, Latvijas Komponistu savienības valdes priekšsēdētāja. Strādājusi par lektori vairākās augstskolās — Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā, Liepājas Universitātē, biznesa augstskolā "Turība".

No 2013. līdz 2019. gadam bija Latvijas Radošo savienību padomes valdes priekšsēdētāja.

Kopš 2022. gada ir Valsts Kultūrkapitāla fonda padomes priekšsēdētāja.[2]

Par īpašu veikumu un sasniegumiem Liepājas kultūras dzīvē 2012. gadā saņēmusi Liepājas kultūras balvu.

Politiskā darbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2018. gada sākumā iesaistījās politiskā partijā "Kustība Par!", 2019. gadā ievēlēta partijas valdē, 2021. gadā pārvēlēta un kļuvusi par valdes priekšsēdētāja vietnieci.[3][4]

13. Saeimas deputāte[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2018. gadā D. Bluķe kandidēja 13. Saeimas vēlēšanās no politisko partiju apvienības "Attīstībai/Par!" saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalā, taču Saeimā netika ievēlēta. 2019. gada janvārī viņa kļuva par 13. Saeimas deputāti, iegūstot deputāta pilnvaras uz laiku, kamēr no viņas saraksta kandidējušais Juris Pūce ieņēma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatu Krišjāņa Kariņa valdībā. 2020. gada 19. novembrī, kad J. Pūce pēc atkāpšanās no ministra amata atjaunoja Saeimas deputāta mandātu, D. Bluķe zaudēja vietu parlamentā.

13. Saeimā D. Bluķe strādāja Valsts pārvaldes un pašvaldību, kā arī Publisko izdevumu un revīzijas komisijās. Baltijas Asamblejas (BA) Latvijas delegācijā viņa pildīja Izglītības, zinātnes un kultūras komitejas līdzpriekšsēdētājas pienākumus.

Bluķe darbojās arī vairākās deputātu grupās — Kurzemes deputātu grupā, Dzimuma līdztiesības, reproduktīvās veselības un veselīgas seksualitātes veicināšanas deputātu grupā, Deputātu grupās Okupācijas muzeja atbalstam un Brīvprātīgā darba veicināšanai.

Bluķe darbojās arī darba grupās sadarbības veicināšanai ar Lietuvas, Igaunijas, Gruzijas, Ukrainas, Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas, Islandes, Nīderlandes, Austrijas, Šveices, Japānas, Austrālijas, Marokas un Izraēlas parlamentiem.[5]

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2020. gada nogalē D. Bluķe ieņēma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārās sekretāres amatu pēc tam, kad iepriekšējais sekretārs Artūrs Toms Plešs tika ievēlēts par ministru J. Pūces vietā.

Kā parlamentārā sekretāre Dace vadīja darba grupu valdībā, kas izskatīja “Mana Balss” iedzīvotāju iniciatīvu “Par aizliegumu lietot pesticīdus apdzīvoto lauku māju tuvumā”, Klimata, digitālās transformācijas un nevienlīdzības mazināšanai piedalījās Eiropas Savienības Atveseļošanās fonda Latvijas valdības darba grupās, Iestājās par digitalizācijas izaicinājumiem, iespējām un plānotām darbībām Eiropas Savienības informācijas sniedzēju forumā “Atveseļošana un noturība”, Pārstāvēja Latvijas valdības pozīciju Eiropas Parlamenta, Padomes un Eiropas Komisijas rīkotajā “Eiropas nākotnes konferencē”, Piedalījās Latvijas lauku foruma rīkotā konkursa “Viedais ciems” žūrijā.

Dace Bluķe īpašu uzmanību pievērsa VARAM sadarbībai ar pilsoniskās sabiedrības, vides aizsardzības un dažādu nozaru uzņēmēju veidotām NVO, iekļaujot to pārstāvjus ministrijas veidotajās darba grupās un tiekoties individuāli. Kopā ar NVO Bluķe veidoja plašākas diskusijas gan par vides un klimata jautājumiem, gan nevienlīdzības mazināšanu, strādājot pie Latvijas Atveseļošanās un noturības plāna, kā arī virzot VARAM likumprojektus Saeimā.

Kā parlamentārā sekretāre piedalījusies Saeimas un Saeimas komisiju debatēs par Vienreiz lietojamās plastmasas aizlieguma likumu, par biotopu aizsardzību krasta kāpu aizsargjoslās un Pašvaldību likumu.[6]

Liepājas dome[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2021. gada Latvijas pašvaldību vēlēšanās ievēlēta Liepājas domē no “Kustība Par!”, “Jaunā Vienotība” un “Progresīvie” kopējā saraksta. Liepājas domē strādā opozīcijā. Ievēlēta budžeta komisijā, Finanšu komitejā, Izglītības, kultūras un sporta komitejā.[7]

2022. gadā D. Bluķe kandidēja 14. Saeimas vēlēšanās no apvienības "Attīstībai/Par!", taču saraksts nepārvarēja 5% barjeru.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]