F1 konstruktoru kausa ieguvēju saraksts

Vikipēdijas lapa
Pārlēkt uz: navigācija, meklēt
Formula 1
Pašreizējā sezona
Saistītie raksti
Saraksti
Rekordi
Organizācijas

Pirmās formulas konstruktoru kausu (angļu: Formula One World Constructors' Championship, saīsinājumā WCC) ikgadu pasniedz Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) tai komandai (konstruktoram), kura sezonas laikā ir bijusi vissekmīgākā Formula 1 komanda, balstoties uz izstrādāto punktu skaitīšanas sistēmu, ko savukārt nosaka attiecīgās komandas braucēju individuālais sniegums sezonas atsevišķajās Grand Prix sacīkstēs.

Konstruktoru kausu Pirmās formulas ietvaros pirmo reizi pasniedza 1958. gadā Vanwall komandai, kuru tolaik vēl dēvēja par "Pirmās formulas starptautisko ražotāju kausu" (International Cup for F1 Manufacturers). Kopš tā laika konstruktoru kausu ir izdevies izcīnīt 15 dažādām komandām, no kurām vissekmīgākā ar 16 izcīnītajiem tituliem ir Itālijas pārstāvētā Ferrari komanda.

Valstu konkurencē tikai piecām valstīm ir izdevies izcīnīt konstruktoru kausu: Apvienotajai Karalistei (33 tituli ar 10 dažādām komandām), Itālijai (16 tituli — visi ar Ferrari komandu), Austrijai (4 tituli — visi ar Red Bull Racing komandu), Francijai (3 tituli ar 2 dažādām komandām) un Vācijai (3 tituli — visi ar Mercedes komandu).

Pašreizējie un aizstāvošie konstruktora kausa ieguvēji ir Vācijas pārstāvētā Mercedes vienība, kurai savu trešo titulu pēc kārtas izdevās nodrošināt 2016. gada Japānas Grand Prix izcīņas laikā.[1]

Saraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc sezonas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sezona Komanda Dzinējs Riepas Piloti Pole-position Uzvaras Pjedestāli Ātrākie apļi Punkti Pārsvars (punkti)
1958 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Vanwall Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Vanwall D Stīrlings Moss
Tonijs Brūkss
5 6 9 3 48 8
1959 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Cooper Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Climax D Džeks Brebems*
Stīrlings Moss
Brūss Maklārens
5 5 13 5 40 8
1960 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Cooper Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Climax D Džeks Brebems*
Brūss Maklārens
4 6 14 5 48 14
1961 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari D Fils Hils*
Volfgangs fon Tripss
6 5 14 5 45 10
1962 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste BRM Valsts karogs: Apvienotā Karaliste BRM D Greiems Hils* 1 4 8 3 42 6
1963 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Lotus Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Climax D Džims Klārks* 7 7 9 6 54 18
1964 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari D Džons Sertīss*
Lorenco Bandini
2 3 10 2 45 3
1965 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Lotus Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Climax D Džims Klārks* 6 6 7 6 54 9
1966 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Brabham Valsts karogs: Austrālija Repco G Džeks Brebems* 3 4 9 2 42 11
1967 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Brabham Valsts karogs: Austrālija Repco G Denijs Halms*
Džeks Brebems
2 4 14 2 63 19
1968 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Lotus Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford F Greiems Hils*
Džo Sifērs
Džims Klārks
Džekijs Olivers
5 5 9 5 62 13
1969 Valsts karogs: Francija Matra Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford D Džekijs Stjuarts*
Žans-Pjērs Beltuāzs
2 6 10 6 66 17
1970 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Lotus Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford F Johens Rints*
Emersons Fitipaldi
Greiems Hils
Džons Mailzs
3 6 7 1 59 7
1971 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Tyrrell Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford G Džekijs Stjuarts*
Fransuā Sevērs
6 7 11 4 73 37
1972 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Lotus Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford F Emersons Fitipaldi* 3 5 8 4 61 10
1973 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Lotus Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford G 1. Emersons Fitipaldi
2. Ronijs Petersons
10 7 15 7 92 10
1974 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste McLaren Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford G 5. Emersons Fitipaldi*
6. Denijs Halms
33. Maiks Heilvuds
2 4 10 1 73 8
1975 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari G 11. Klejs Regaconi
12. Nikijs Lauda*
9 6 11 6 72.5 18.5
1976 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari G 1. Nikijs Lauda
2. Klejs Regaconi
4 6 13 7 83 9
1977 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari G 11. Nikijs Lauda*
12. Karloss Roitemans
2 4 16 3 95 33
1978 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Lotus Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford G 5. Mario Andreti*
6. Ronijs Petersons
12 8 14 7 86 28
1979 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari M 11. Džodijs Šekters*
12. Žils Vilnēvs
2 6 13 6 113 38
1980 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford G 27. Alans Džonss*
28. Karloss Roitemans
3 6 18 5 120 54
1981 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Ford G 1. Alans Džonss
2. Karloss Roitemans
2 4 13 7 95 34
1982 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari G 27. Žils Vilnēvs
28. Didjē Pironi
(27). Patriks Tambē
(28). Mario Andreti
3 3 11 2 74 5
1983 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari G 27. Patriks Tambē
28. Renē Arnū
8 4 12 3 89 10
1984 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste McLaren Valsts karogs: Luksemburga TAG M 7. Alēns Prosts
8. Nikijs Lauda*
3 12 18 8 143.5 86
1985 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste McLaren Valsts karogs: Luksemburga TAG G 1. Nikijs Lauda
2. Alēns Prosts*
2 6 12 6 90 8
1986 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams Valsts karogs: Japāna Honda G 5. Naidžels Mensels
6. Nelsons Pikē
4 9 19 11 141 45
1987 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams Valsts karogs: Japāna Honda G 5. Naidžels Mensels
6. Nelsons Pikē*
12 9 18 7 137 61
1988 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste McLaren Valsts karogs: Japāna Honda G 11. Alēns Prosts
12. Airtons Senna*
15 15 25 10 199 134
1989 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste McLaren Valsts karogs: Japāna Honda G 1. Airtons Senna
2. Alēns Prosts*
15 10 18 8 141 64
1990 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste McLaren Valsts karogs: Japāna Honda G 27. Airtons Senna*
28. Gerhards Bergers
12 6 18 5 121 11
1991 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste McLaren Valsts karogs: Japāna Honda G 1. Airtons Senna*
2. Gerhards Bergers
10 8 18 4 139 14
1992 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams Valsts karogs: Francija Renault G 5. Naidžels Mensels*
6. Rikardo Patrēze
15 10 21 11 164 65
1993 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams Valsts karogs: Francija Renault G 0. Deimons Hils
2. Alēns Prosts*
15 10 22 10 168 84
1994 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams Valsts karogs: Francija Renault G 0. Deimons Hils
2. Airtons Senna
(2). Deivids Kulthārds
(2). Naidžels Mensels
6 7 13 8 118 15
1995 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Benetton Valsts karogs: Francija Renault G 1. Mihaels Šūmahers*
2. Džonijs Herberts
4 11 15 8 137 25
1996 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams Valsts karogs: Francija Renault G 5. Deimons Hils*
6. Žaks Vilnēvs
12 12 21 11 175 105
1997 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams Valsts karogs: Francija Renault G 3. Žaks Vilnēvs*
4. Haincs Haralds Frencens
10 8 15 9 123 21
1998 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste McLaren Valsts karogs: Vācija Mercedes B 7. Deivids Kulthārds
8. Mika Hekinens*
12 9 20 9 156 23
1999 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari B 3. Mihaels Šūmahers
4. Edijs Irvains
(3). Mika Salo
3 6 17 6 128 4
2000 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari B 3. Mihaels Šūmahers*
4. Rubenšs Barikello
10 10 21 5 170 18
2001 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari B 1. Mihaels Šūmahers*
2. Rubenšs Barikello
11 9 24 3 179 77
2002 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari B 1. Mihaels Šūmahers*
2. Rubenšs Barikello
10 15 27 12 221 129
2003 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari B 1. Mihaels Šūmahers*
2. Rubenšs Barikello
8 8 16 8 158 14
2004 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari B 1. Mihaels Šūmahers*
2. Rubenšs Barikello
12 15 29 14 262 143
2005 Valsts karogs: Francija Renault Valsts karogs: Francija Renault M 5. Fernando Alonso*
6. Džankarlo Fizikella
7 8 18 3 191 9
2006 Valsts karogs: Francija Renault Valsts karogs: Francija Renault M 1. Fernando Alonso*
2. Džankarlo Fizikella
7 8 19 5 206 5
2007 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari B 5. Felipe Masa
6. Kimi Reikenens*
9 9 22 12 204 103
2008 Valsts karogs: Itālija Ferrari Valsts karogs: Itālija Ferrari B 1. Kimi Reikenens
2. Felipe Masa
8 8 19 13 172 21
2009 Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Brawn Valsts karogs: Vācija Mercedes B 22. Džensons Batons*
23. Rubenšs Barikello
5 8 15 4 172 18,5
2010 Valsts karogs: Austrija Red Bull Valsts karogs: Francija Renault B 5. Sebastians Fetels*
6. Marks Vebers
15 9 20 6 498 44
2011 Valsts karogs: Austrija Red Bull Valsts karogs: Francija Renault P 1. Sebastians Fetels*
2. Marks Vebers
18 12 28 10 650 153
2012 Valsts karogs: Austrija Red Bull Valsts karogs: Francija Renault P 1. Sebastians Fetels*
2. Marks Vebers
8 7 14 7 460 60
2013 Valsts karogs: Austrija Red Bull Valsts karogs: Francija Renault P 1. Sebastians Fetels*
2. Marks Vebers
11 13 24 12 596 236
2014 Valsts karogs: Vācija Mercedes Valsts karogs: Vācija Mercedes P 44. Luiss Hamiltons*
6. Niko Rosbergs
18 16 31 11 701 296
2015 Valsts karogs: Vācija Mercedes Valsts karogs: Vācija Mercedes P 44. Luiss Hamiltons*
6. Niko Rosbergs
18 16 32 13 703 275
2016 Valsts karogs: Vācija Mercedes Valsts karogs: Vācija Mercedes P 44. Luiss Hamiltons
6. Niko Rosbergs*
20 19 33 9 765 297
  • Ar zvaigznīti atzīmēti piloti, kuri tajā pašā sezonā ir kļuvuši par F1 čempioniem.
  • Ar krustu ir atzīmēta sezona, kura vēl nav pabeigta.

Pēc konstruktora[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopumā Ferrari komandai konstruktoru kausu ir izdevies izcīnīt veselas 16 reizes — vairāk kā jebkurā citai komandai.
Williams komandai konstruktoru kausu ir izdevies izcīnīt veselas 9 reizes — vienīgi Ferrari komandai ir vairāk.
Konstruktors Tituli (kopā) Sezonas
Valsts karogs: Itālija Ferrari 16 1961, 1961, 1975, 1976, 1977, 1979, 1982, 1983, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2007, 2008
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Williams 9 1980, 1981, 1986, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste McLaren 8 1974, 1984, 1985, 1988, 1989, 1990, 1991, 1998
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Lotus 7 1963, 1965, 1968, 1970, 1972, 1973, 1978
Valsts karogs: Austrija Red Bull 4 2010, 2011, 2012, 2013
Valsts karogs: Vācija Mercedes 3 2014, 2015, 2016
Valsts karogs: Francija Renault 2 2005, 2006
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Cooper 1959, 1960
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Brabham 1966, 1967
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Vanwall 1 1958
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste BRM 1962
Valsts karogs: Francija Matra 1969
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Tyrrell 1971
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Benetton 1995
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Brawn 2009

† – No 1986. līdz 1995. gadam Benetton komanda sacentās zem Apvienotās Karalistes karoga, bet no 1996. līdz 2001. gadam — kā Itālijas komanda.
Piezīme: Treknrakstā ir atzīmēti tie konstruktori, kas pašlaik ir aktīvi.

Pēc konstruktora valsts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Valsts Konstruktors Tituli (kopā)
Valsts karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste 10 33
Valsts karogs: Itālija Itālija 1 16
Valsts karogs: Austrija Austrija 1 4
Valsts karogs: Francija Francija 2 3
Valsts karogs: Vācija Vācija 1

Pēc dzinēja[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzinējs Tituli (kopā) Konstruktors
Ferrari 16 Ferrari (16)
Renault 12 Williams (5), Red Bull (4), Renault (2), Benetton (1)
Ford 10 Lotus (5), Williams (2), Matra (1), Tyrrell (1), McLaren (1)
Honda 6 McLaren (4), Williams (2)
Mercedes 5 McLaren (1), Brawn (1), Mercedes (3)
Climax 4 Cooper (2), Lotus (2)
Repco 2 Brabham (2)
TAG McLaren (2)
Vanwall 1 Vanwall (1)
BRM BRM (1)

Piezīme: Treknrakstā ir atzīmēti tie dzinēju ražotāji un konstruktori, kas pašlaik ir aktīvi.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. "Rosberg wins in Japan as Mercedes seal constructors’ crown". formula1.com, F1 administrācija. October 9, 2016. Aplūkots 16.10.2016.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]