Poļu diaspora

Vikipēdijas lapa
Pasaules poļu diasporas karte

Poļu diaspora, tiek dēvēta arī par poloniju, ir poļi un poļu izcelsmes cilvēki, kas dzīvo ārpus Polijas. Saskaņā ar aplēsēm ārpus Polijas dzīvo aptuveni 20 miljons poļu, bet pašas Polijas iedzīvotāju skaits ir 38 miljoni. Tā ir viena no lielākajām diasporām pasaulē, kā arī viena no visplašāk izkliedētajām.

Ievērojamas poļu izcelsmes iedzīvotāju grupas ir sastopamas viņu dzimtajos reģionos Centrāleiropā un Austrumeiropā, kā arī daudzās citās Eiropas valstīs, Amerikā un Austrālijā. Mazākas poļu kopienas ir arī Āzijā un Āfrikā, īpaši Kazahstānā un Dienvidāfrikā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Poļi piedalījās pirmo eiropiešu apmetņu veidošanā Amerikā. 17. gadsimtā poļu misionāri pirmo reizi ieradās Japānā. Polijas sadalīšanas laikā ekonomisku un politisku iemeslu dēļ, kā arī Krievijas, Prūsijas un Austrijas īstenotās etniskās vajāšanas dēļ valsti pameta liels skaits poļu.

Otrā pasaules kara laikā Padomju Savienība piespiedu kārtā pārvietoja lielu skaitu Baltkrievijas poļu uz Krieviju, Kazahstānu un Uzbekistānu. Tikai nedaudzi Baltkrievijas poļi pašlaik dzīvo Sibīrijā un Krievijas Tālajos Austrumos, un daži no tiem, kuriem izdevās pārcelšanu pārdzīvot, pēc 1956. gada atgriezās Polijā. Pēc 1959. gada tautas skaitīšanas Baltkrievijā dzīvoja 538 881 polis, Saskaņā ar 1999. gada tautas skaitīšanas datiem Baltkrievijā dzīvoja 396 000 poļu. Viņi ir otra lielākā etniskā minoritāte valstī pēc krieviem.

Nesen pēc Polijas pievienošanās Eiropas Savienībai un ES darba tirgus atvēršanas notika liela poļu emigrācija. Aptuveni 2 miljoni galvenokārt gados jaunu poļu devās strādāt uz ārzemēm.

Latvijas poļi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pamatraksts: Latvijas poļi

Latvijas poļi ir viena no vēsturiskajām Latvijas mazākumtautībām. Vairums Latvijas poļu dzīvo gan Daugavpils (10 064, 12,8%), Rīgas (10 068, 1,7%) un Jelgavas (876, 1,6%) pilsētās, gan arī Augšdaugavas novadā (2533, 10,2%), Krāslavas novadā (1096, 5,4%). Kopējais skaits — 39 939 (2023).

Ievērojami poļi ārzemēs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]