Portāls:Mūzika/Izmeklēts raksts

Vikipēdijas lapa

U2 ir rokgrupa no Dublinas, Īrijā. Grupas dalībnieki jau kopš tās pirmsākumiem ir Bono (vadošais vokāls, ritma ģitāra), The Edge (vadošā ģitāra, taustiņinstrumenti un fona vokāls), Ādams Kleitons (basģitāra) un Lerijs Mullens (bungas, sitamie instrumenti). U2 ir bijuši vieni no populārākajiem mūzikas izpildītājiem pasaulē kopš 1980. gadu vidus; viņu albumi ir pārdoti vairāk nekā 170 miljonos kopiju pasaulē, grupa ir ieguvusi 22 Grammy balvas, kas ir vairāk nekā jebkurai citai rokgrupai.

Grupa U2 tika izveidota 1976. gadā, kad tās dalībnieki bija pusaudži ar ierobežotām muzikālajām spējām. Taču 1980. gadu vidū grupa jau kļuva starptautiski populāra, pateicoties tās himniskajam skanējumam, Bono izjustajam vokālam un The Edge neparastajai ģitārspēles manierei. Viņu panākumi kā koncertgrupai bija lielāki nekā pārdoto albumu kopiju ziņā, līdz 1987. gadā izdotais albums "The Joshua Tree" palīdzēja grupai nokļūt līdz slavas virsotnei. Viņu 1991. gada albums "Achtung Baby" un tam sekojošā "Zoo TV" koncertturneja bija daļa no nozīmīgās grupas atjaunināšanas; tā bija kā atbilde uz viņu pašu izjūtām par muzikālo stagnāciju, elektroniskās mūzikas un alternatīvā roka revolūcijām, un kritiku par viņu stilu. Šie eksperimenti turpinājās visus 1990. gadus.

The Beatles jeb Bītli bija popa un roka grupa no Liverpūles, Apvienotās Karalistes. Grupa pastāvēja no 1960. līdz 1970. gadiem. Grupas slavas gados dalībnieki bija Džons Lenons, Pols Makartnijs, Džordžs Herisons un Ringo Stārs, lai gan pirms pirmā albuma izdošanas grupā darbojās arī Pīts Bests un Stjuarts Satklifs. Tā bija viena no komerciāli visveiksmīgākajām un kritizētākajām grupām populārās mūzikas vēsturē. Tās inovatīvajai mūzikai bija liela ietekme uz 1960. gadu kultūras veidošanos.


Queen ir britu rokgrupa no Londonas. Tā tika izveidota 1970. gadā un zaudēja daļu savas popularitātes pēc grupas līdera Fredija Merkūrija nāves no AIDS 1991. gadā. 1995. gadā tika izveidots pēdējais albums, bet vēl pēc diviem gadiem no grupas aizgāja Džons Dīkons. Pēdējā laikā grupa sadarbojas ar citiem māksliniekiem. Tā kā grupa šos viesmāksliniekus neuzskata par pilntiesīgiem Merkūrija aizstājējiem, grupa uzstājas ar nosaukumu Queen + (dziedātāja vārds). Visveiksmīgākā sadarbība viņiem ir bijusi ar Polu Rodžersu, kas ilga piecus gadus un kuras laikā tika izdots viens albums.

Queen uzstāšanās 1985. gada Live Aid festivālā atzīta par visu laiku labāko uzstāšanos rokmūzikas vēsturē.

Linkin Park ir ASV rokgrupa, kas izveidojās 1996. gadā. Grupa pārdevusi apmēram 50 miljonu albumu kopiju un saņēmusi divas "Grammy" balvas. Linkin Park guva labus panākumus jau ar savu pirmo albumu Hybrid Theory, bet nākamie divie ieraksti Meteora un Minutes to Midnight tikai turpināja padarīt grupu arvien populārāku.

Linkin Park pirmajos divos albumos dominēja nu metāls un reproks, bet Minutes to Midnight grupa vairāk variēja ar stiliem.

No 1996. līdz 1998. gadam grupu sauca "Xero" un 1999. gadā par "Hybrid Theory".

Prāta Vētra, starptautiski pazīstama kā Brainstorm, ir šobrīd komerciāli visveiksmīgākā Latvijas poproka grupa. Grupa tika izveidota 1989. gadā, Jelgavā, Latvijā. Grupā muzicē Renārs Kaupers (solists), Jānis Jubalts (ģitāra), Māris Mihelsons (taustiņinstrumenti) un Kaspars Roga (bungas). Grupas piektais dalībnieks Gundars Mauševics (basģitāra) gāja bojā autoavārijā 2004. gada 23. maijā. Prāta Vētra pavisam kopā ir saņēmusi 21 Latvijas mūzikas ierakstu gada balvu.

Prāta Vētra bija pirmie dalībnieki no Latvijas, kas pārstāvēja valsti Eirovīzijas dziesmu konkursā, ierindojoties trešajā vietā Eirovīzijā 2000, kas norisinājās Zviedrijā, ar dziesmu My Star. 2006. gadā grupa ieguva Eiropas MTV balvu kā labākā Baltijas grupa.

Led Zeppelin bija britu rokgrupa, kura muzicēt sāka 1968. gada septembrī. Tajā visu pastāvēšanas laiku bija četri dalībnieki: Roberts Plānts (vokālists, mutes harmonikas), Džimijs Peidžs (ģitāra), Džons Pols Džonss (basģitāra, taustiņinstrumenti) un Džons Bonems (bungas). Led Zeppelin tiek uzskatīta par vienu no pirmajām smagā metāla grupām. Savos skaņdarbos tā bieži šķērsoja žanru robežas, pārsvarā apvienojot roku ar blūzu vai folkmūziku, kā arī rockabilly,Houses of the Holy ir iekļauta regejiska dziesma ar nosaukumu "D'Yer Mak'er". Koncertos mēdza iekļaut Džeimsa Brauna, Stax un Motown iespaidotas soulmūzikas un fankmūzikas kompozīcijas, kuras patika basistam Džonam Polam Džonsam un bundziniekam Džonam Bonemam. fankmūziku un citiem stiliem.

Grupa izjuka 1980. gadā pēc Džona Bonema nāves, tomēr tā ir populāra arī mūsdienās. Pasaulē ir pārdoti vairāk nekā 300 miljoni grupas ierakstu, no kuriem aptuveni 111,5 miljoni ir pārdoti ASV. Visi grupas studijas albumi ir sasnieguši Billboard Top 10 un seši no tiem ir ieguvuši pirmo vietu šajā topā. Žurnāls "Rolling Stone" nosaucis grupu par "visu laiku smagāko" un "1970. gadu lielāko grupu". 2007. gada 10. decembrī grupas dalībnieki apvienojās uz vienu koncertu, bundzinieku Džonu Bonemu aizvietojot ar viņa dēlu Džeisonu. Koncerts tika rīkots Atlantic Records līdzdibinātāja Ahmeta Ertegina piemiņai.


Vanilla Ninja ir daudzās Eiropas valstīs atzinību guvusi trīs igauņu meiteņu rokgrupa. Sevišķi populāra Vācijā un Austrijā. Pašlaik (2010) grupas sastāvā ir Lenna Kūrmā, Pireta Jervisa un Katrina Siska. Laika posmā no 2002. līdz 2004. gadam grupā vēl bija Mārja Kivi, vēlāk viņu nomainīja Trīnu Kivilāna, kura grupā spēlēja līdz 2005. gada vidum.

Grupa dibināta 2002. gadā kā četru meiteņu grupa. Jau nākamajā gadā tika izdots debijas albums Vanilla Ninja igauņu un angļu valodā. Kopš grupas debijas singla "Club Kung Fu" izdošanas 2003. gadā meitenes iekarojušas mūzikas topus ar dziesmām "Tough Enough", "When the Indians Cry", "Blue Tattoo" un "I Know". Visas četras dziesmas sekmīgi iekļuva Vācijas mūzikas topu pirmajā piecpadsmitniekā. Vanilla Ninja ir trīs reizes piedalījusies arī Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajās atlasēs un vienu reizi konkursa lielajā finālā. 2005. gada konkursā, pārstāvot Šveici ar dziesmu "Cool Vibes", tika ieņemta augstā 8. vieta. Apliecinot grupas zvaigznes statusu, tās vārdā nosaukta pat atsevišķa saldējuma marka un biezpiena sieriņš Igaunijā.

Līdz šim grupa ir izdevusi četrus albumus dažādās Eiropas, Amerikas un Āzijas valstīs: Vanilla Ninja tika izdots 2003. gadā, Traces of Sadness - 2004. gadā, Blue Tattoo - 2005. gadā un Love Is War - 2006. gadā. Vēl grupa ir izdevusi divas dziesmu izlases un 15 singlus.

The Fragile ir industriālā roka projekta Nine Inch Nails 1999. gada konceptuāls dubultalbums. Albums turpina The Downward Spiral sižetu, neskatoties uz pilnīgām pārmaiņām stilā un skanējumā. Smagi distorsētu instrumentu un spalgu industriālu skaņu vietā, albums sastāv no skaņu ainavām, elektroniskiem bītiem, klavieru instrumentācijām, ambientiem trokšņiem un smagā metāla pārbagātām ģitāru skaņām. Trents Reznors ir izteicies, ka albums ir drūmāks un atklātāks nekā The Downward Spiral, par spīti The Downward Spiral daudz vairāk agresīvajam un depresīvajam tonim. Liriski albums ir daudz introspektīvāks un personīgāks kā Nine Inch Nails iepriekšējie albumi.

Albuma izdošanas nedēļā The Fragile ieņēma 1. vietu Billboard 200 topā, pēc tam tas ātri atkrita uz 16. vietu. Albums bija komerciāli veiksmīgs, pārdodot 1 miljonu albuma kopiju jau pirmajā mēnesī pēc tā izdošanas. Neskatoties uz nenoteikto kritiku par albuma garumu un lirisko saturu, albums saņēma galvenokārt pozitīvu vērtējumu no mūzikas kritiķiem. Tas saņēma izcilus vērtējumus publikācijās USA Today, Kerrang!, un Alternative Press. The Fragile tika iekļauts vairākos "gada noslēguma" albumu sarakstos, piemēram, The Village Voice (14. vieta), Rolling Stone (4. vieta), and Spin (1. vieta). 2000. gada 4. janvārī albums tika sertificēts pēc RIAA sistēmas kā "dubultais platīns" (double platinum), ņemot vērā to, ka albuma pārdošanas rādītāji ASV pārsniedz 2 miljonus eksemplārus.

Meraija Kerija (angļu: Mariah Carey; dzimusi 1969. gada 27. martā) ir amerikāņu mūziķe un aktrise. Viņa "Columbia Records" vadītāja Tomija Motolas aizgādībā debitēja mūzikas biznesā 1990. gadā un kļuva par pirmo mūzikas mākslinieci, kuras pirmie pieci singli sasniedza ASV Billboard Hot 100 topa virsotni. Pēc laulībām ar Motolu 1993. gadā, vesela hītu ierakstu sērija nostabilizēja viņas pozīciju kā Columbia komerciāli visveiksmīgāko dziedātāju. Saskaņā ar žurnālu "Billboard" viņa ir veiksmīgākā 1990. gadu mūziķe ASV un otra veiksmīgākā pasaulē tūlīt aiz Madonnas.

1997. gadā, pēc šķiršanās no Motolas, Kerija savās dziesmās un albumos ieviesa hiphopa elementus. 2001. gadā viņa pameta Columbia Records un Kerijas popularitāte uzreiz samazinājās. Nākamajā gadā viņa tika atlaista arī no Virgin Records pēc publicētā fiziskā un garīgā sabrukuma, kā arī pēc sliktajām atsauksmēm par Glitter - viņas filmas un orģinālmūzikas ieraksta projektu. 2002. gadā, Kerija parakstīja ieraksta līgumu ar Island Records un pēc salīdzinoši neveiksmīga perioda 2005. gadā atgriezās popmūzikā.

2000. gadā World Music Awards atzina Keriju par tūkstošgades komerciāli veiksmīgāko sieviešu kārtas popa mākslinieci. Viņai visvairāk no visiem ir bijuši pirmā numura hīti kā solo māksliniecei Savienotajās Valstīs (astoņpadsmit; otrajā vietā kopumā uzreiz pēc The Beatles),kur, saskaņā ar Recording Industry Association of America, viņa ir trešā komerciāli veiksmīgākā sieviešu kārtas māksliniece un sešpadsmitā kopumā. Piedevām, Kerija ir saņēmusi piecas Grammy balvas, un ir labi pazīstama ar savu plašo vokālo amplitūdu, spēku melismātisko stilu un svilpes reģistra pielietojumu. Līdz šim viņas albumi kopumā ir pārdoti aptuveni 200 miljonu kopiju apmērā, padarot viņu par vienu no veiksmīgākajiem dziedātājiem pasaules vēsturē.