Ferdinands I Hābsburgs (Svētās Romas imperators)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par Svētās Romas imperatoru. Par citām jēdziena Ferdinands I nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Šis raksts ir par 1503. gadā dzimušo Austrijas valdnieku no Hābsburgu dinastijas. Par 1793. gadā dzimušo Austrijas valdnieku no Hābsburgu dinastijas skatīt rakstu Ferdinands I Hābsburgs (Austrijas imperators).
Ferdinands I
Ferdinand I.
Austrijas lielhercogs
Amatā
1521 — 1564. gada 25. jūlijs
Priekštecis Kārlis V Hābsburgs
Pēctecis Maksimiliāns II Hābsburgs
Bohēmijas karalis
Amatā
1526. gada 24. oktobris — 1564. gada 25. jūlijs
(kronēts 1527. gada 24. februārī, Prāgā)
Priekštecis Ludvigs II Jagellons
Pēctecis Maksimiliāns II Hābsburgs
Ungārijas un Horvātijas karalis
Amatā
1526. gada 16. decembris — 1564. gada 25. jūlijs
(kronēts 1527. gada 3. novembrī, Sēkešfehērvārā)
Priekštecis Ludvigs II Jagellons
Pēctecis Maksimiliāns II Hābsburgs
Romiešu karalis (Romanorum Rex)
Amatā
1531. gada 5. janvāris — 1564. gada 25. jūlijs
(kronēts 1531. gada 11. janvārī, Āhenē)
Priekštecis Kārlis V Hābsburgs
Pēctecis Maksimiliāns II Hābsburgs
Svētās Romas impērijas ķeizars
Amatā
1558 — 1564
Priekštecis Kārlis V Hābsburgs
Pēctecis Maksimiliāns II Hābsburgs

Dzimšanas dati 1503. gada 10. martā
Alkala de Enaresa, Kastīlija, Karogs: Spānija Spānija
Miršanas dati 1564. gada 25. jūlijā (61 gada vecumā)
Vīne, (tagad Karogs: Austrija Austrija)
Apglabāts Sv. Vita katedrāle (Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha), Prāga, Karogs: Čehija Čehija
Dinastija Hābsburgi
Tēvs Filips I Hābsburgs (Felipe I de Habsburgo)
Māte Kastīlijas Huana (Juana la Loca), Trastamaru dinastija
Dzīvesbiedrs(-e) Anna Jagellone (Anna von Böhmen und Ungarn, Jagellonu dinastija)
Bērni Maksimiliāns II Hābsburgs; Austrijas Elizabete; Austrijas Joanna; Austrijas Anna, Ferdinands II Hābsburgs; Austrijas Katrīna; Austrijas Barbara; Kārlis II Hābsburgs; Austrijas Eleonora
Reliģija kristietība
Paraksts

Ferdinands I (vācu: Ferdinand I., čehu: Ferdinand I., ungāru: I. Ferdinánd, horvātu: Ferdinand I.; dzimis 1503. gada 10. martā, miris 1564. gada 25. jūlijā) bija Hābsburgu dinastijas Svētās Romas impērijas ķeizars no 1558. gada līdz savai nāvei, kā arī Bohēmijas, Ungārijas, Horvātijas karalis. Gandrīz visu valdīšanas laiku valdīja Hābsburgu Austrijas īpašumos, kamēr viņa brālis Kārlis V Hābsburgs — Spānijā.

Ferdinanda I valdīšanas laiks pagāja divu lielu notikumu ēnā — XVI gadsimta divdesmitajos gados Osmaņu impērija uzbruka no Balkāniem, bet Svētās Romas impērijā nostiprinājās protestantisms, kas izraisīja vairākus reliģiozus karus. Ferdinandam tiek piedēvēta devīze Fiat justitia et pereat mundus — "Lai valda tiesības, kaut pasaule aiziet bojā".

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Spānijā, topošā Spānijas karaļa Felipes I un topošās karalienes Kastīlijas Huanas, sauktas Trakā, ģimenē. 1521. gadā Ferdinands I Hābsburgs kļuva par Austrijas lielhercogu, pārņemot titulu no sava brāļa Kārļa V, kurš turpināja būt par Spānijas karali.

Pēc Ungārijas karaļa Ludviga II nāves 1526. gadā izšķirīgajā Mohāčas kaujā pret Suleimanu I, Ferdinands kļuva par Bohēmijas, Ungārijas un Horvātijas karali, taču par Ungārijas Karalistes karali mēnesi iepriekš bija ievēlēts arī Transilvānijas vojevoda Jānošs I Sapojai. Kritisks Ferdinandam I bija 1529. gads, kad turki aplenca Vīni. 1533. gadā tika atsists vēl viens osmaņu uzbrukums, Ferdinands I noslēdza mieru ar Osmāņu impēriju, sadalot Ungāriju divās daļās — Hābsburgu kontrolē (rietumi) un Sapojai kontrolē (austrumi).

1555. gadā tika noslēgts Augsburgas miers, kurš noteica reliģiskās tolerances principus Svētās Romas impērijā. Šo principu izstrādē piedalījās arī Ferdinands I. 1556. gadā Kārlis V atteicās no amatiem, un par faktisko Svētās Romas imperatoru kļuva Ferdinands I (Spānija, Spāņu Nīderlande, Neapole un citi īpašumi, arī Amerikā, tika Kārļa dēlam Felipem II).

1527. gadā viņš veica izmaiņas valsts iekārtā un izveidoja Austrijai līdzīgus pārvaldes orgānus Presburgā Ungārijai, Prāgā Bohēmijai un Breslavā Silēzijai. Savā darbībā Ferdinands I veicināja kontrreformāciju, atbalstīdams jezuītus.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]