Austrumukraina

Vikipēdijas lapa
Austrumukrainas apgabali
  Sarkanā - vienmēr iekļauti
  Oranžā - reizēm iekļauti

Austrumukraina (ukraiņu: Східна Україна) ir kultūrvēsturiskais reģions, kas ietver Harkivas, Doneckas un Luhanskas apgabalu.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ukraiņu skaits Ukrainā 2001. gadā
Dzimtā ukraiņu valoda Ukrainā pēc reģioniem 2001. gadā

Ukrainas austrumos 18. gadsimtā dzīvoja dažādas etniskās grupas, tostarp ukraiņi (61,3% Doneckas apgabalā), krievi — 12,2 %, rumāņi — 6,2% (2,5%), grieķi — 3,7%, armēņi — 2,6%. Pēc holodomora tika pārcelti krievi, galvenokārt uz Donbasu, Dņepras un Odesas reģioniem. Strādāt Donbasa raktuvēs atbrauca cilvēki no visas Krievijas un Padomju Savienības. Austrumukraina un Donbass kā tās galvenā daļa pašlaik ir vāji integrēta valsts procesos, iedzīvotāji runā galvenokārt krieviski.[1] Tajā pašā laikā etniskā, reliģiskā un kultūras motivācija būtiski neietekmē vēlēšanu izvēli.

Pašreizējais stāvoklis Austrumukrainas frontē

Karš Austrumukrainā (ukraiņu: Війна на сході України) ir daļa no Krievijas—Ukrainas kara Ukrainas Donbasa teritorijā (Doneckas un Luhanskas apgabalā), kas sākās pēc Krimas aneksijas 2014. gada martā ar pret jauno Ukrainas valdību vērstām prokrieviskām demonstrācijām Doneckā, Luhanskā un citās Ukrainas austrumu un dienvidu pilsētās, kas pārauga vardarbīgos mēģinājumos ieņemt vietējo pašvaldību iestādes.

Problēmas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lai nodrošinātu reģiona attīstību, ir jārisina vairāki ekonomiski, sociāli un vides jautājumi. Galvenais jautājums ir ražošanas materiāli tehniskās bāzes atjaunošana, īpaši Donbasa smagajā rūpniecībā, nepieciešama racionāla ekonomiskā un investīciju politika.

Sausuma dēļ Luhanskas un Doneckas apgabalos katru gadu tiek novēroti ugunsgrēki.

Nozīmīgākās pilsētas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Donbas: Why Russia is trying to capture eastern Ukraine». BBC News (en-GB). 2022-04-01. Skatīts: 2023-04-06.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]