Portāls:Futbols/Izmeklēts raksts

Vikipēdijas lapa

Latvijas futbola izlase ir nacionālā futbola komanda, kas pārstāv Latvijas valsti starptautiskās futbola sacensībās, tādās kā Eiropas čempionāts futbolā un FIFA Pasaules kauss. Latvijas futbola izlasi pārvalda Latvijas Futbola Federācija. Lielākais Latvijas futbola izlases panākums ir piedalīšanās 2004. gada Eiropas čempionātā. Eiropas čempionāta finālturnīrā Portugālē Latvijas izlase tika ielozēta vienā grupā ar spēcīgajām Čehijas, Vācijas un Nīderlandes izlasēm. Pirmajā spēlē Latvija piekāpās Čehijas izlasei ar 1:2, taču otrajā spēlē izcīnīja vēsturisku neizšķirtu pret Vāciju. Grupas trešajā un pēdējā spēlē Latvija zaudēja Nīderlandei ar 0:3. Savas mājas spēles izlase aizvada Skonto stadionā, Rīgā.

Turcijas futbola izlase (turku: Türkiye Millî Futbol Takımı) ir nacionālā futbola komanda, kas pārstāv Turcijas valsti starptautiskās futbola sacensībās. Turcijas futbola izlasi pārvalda Turcijas Futbola Federācija. Turcija daļēji atrodas gan Āzijā, gan Eiropā, taču futbolā tā ir tikai UEFA locekle. Turcijas izlase tikai 2 reizes ir piedalījusies Pasaules čempionātos, taču savā otrajā piedalīšanās reizē 2002. gadā tā izcīnīja augsto 3. vietu.

Pēc sešu gadu gaidīšanas Turcija beidzot kvalificējās un iekļuva A grupā kopā ar Šveici. Kopā ar Turciju tika iekļautas arī Portugāle un Čehija. Pirmajā spēlē turki zaudēja čehiem (2-0), bet uzvarēja šveiciešus (2-1). Vēlāk turki uzvarēja arī čehus (3-2).

Ceturtdaļfināla spēlē ar Horvātiju pirmās 90 minūtes nebija nevieni vārti un pēdējā papildlaika minūtē horvātiem izdevās iesist vārtus. Turki arī paspēja iesist vārtus, un tika noteikti soda sitieni un turki uzvarēja ar 3-1.

Pusfinālā Turcija spēlēja ar Vāciju, kuras pusē laukumā iznāca tikai 14 spēlētāji. Rezultāts līdz pēdējai minūtei bija neizšķirts (2-2), bet vāciešiem izdevās iesist pēdējos vārtus un turku līdzdalība čempionātā līdz ar to bija beigusies.

FIFA Pasaules kauss ir galvenais futbola turnīrs pasaulē. To organizē FIFA un tas ir pasaulē vislielākais sporta pasākums, skatītāju ziņā (gan klātienē, gan TV) pat pārspējot pat Olimpiskās spēles. 2006. gada finālu televīzijā vēroja vairāk nekā 715 miljoni cilvēku. Turnīrs tiek regulāri rīkots kopš 1930. gada, atskaitot Otrā pasaules kara dēļ nenotikušos 1942. un 1946. gada čempionātus.

Finālturnīri notiek ik pēc četriem gadiem, taču pats čempionāts (ieskaitot kvalifikācijas spēles) notiek aptuveni divus gadus. Sākumā vairāk nekā 160 komandas piedalās reģionālajos turnīros, ko rīko kontinentālās futbola federācijas. Finālturnīrā iekļūst 32 komandas, kas četras nedēļas ilgā turnīrā noskaidro pasaules kausa ieguvēju.

Tikai septiņām valstīm ir izdevies uzvarēt kādā no septiņpadsmit notikušajiem pasaules futbola čempionātiem. Visvairāk titulu - piecus - ir ieguvusi Brazīlija, kam seko Itālija ar četriem tituliem un Vācija ar trīs tituliem. Tikai vienā finālturnīrā, kas noticis Eiropā ir uzvarējusi komanda no cita kontinenta (1958. gadā uzvarēja Brazīlija), savukārt visos finālturnīros, kas notikuši ārpus Eiropas, ir uzvarējusi Dienvidamerikas komanda. Pašreizējie pasaules čempioni ir Itālija.

2008. gada Eiropas čempionāts futbolā jeb Euro 2008 notika Austrijā un Šveicē no 2008. gada 7. līdz 29. jūnijam. Tas bija pēc skaita 13. Eiropas čempionāts futbolā, ko rīko UEFA. Par Eiropas čempioniem pirmoreiz kopš 1964. gada kļuva Spānijas izlase, kas finālspēlē ar 1-0 pārspēja Vāciju.

Turnīrā piedalījās 16 komandas. Austrija un Šveice kā rīkotājvalstis turnīram kvalificējās automātiski, pārējās 14 komandas tika noteiktas kvalifikācijas turnīrā, kas norisinājās no 2006. gada augusta līdz 2007. gada novembrim. Pirmoreiz finālturnīrā piedalās Austrijas un Polijas izlases. Šī bija otrā reize, kad Eiropas čempionāta finālturnīrs notiek divās rīkotājvalstīs, iepriekšējā reize bija 2000. gadā, kad čempionātu kopīgi rīkoja Beļģija un Nīderlande.

2004. gada Eiropas čempionāts futbolā notika Portugālē no 12. jūnija līdz 4. jūlijam. Tas bija pēc skaita 12. Eiropas čempionāts futbolā, ko rīkoja UEFA. Par Eiropas čempioniem negaidīti kļuva Grieķijas izlase, kas finālā ar 1-0 pārspēja laukuma saimniekus Portugāli. Šis bija pirmais un pagaidām vienīgais Eiropas čempionāta finālturnīrs, kurā piedalījās arī Latvijas izlase.

Stambulas "Galatasaray" (turku: Galatasaray Spor Kulübü, Galatasarajas sporta klubs), arī Galatasaray SK, Galatasaray AS vai vienkārši Galatasaray ir Turcijas sporta klubs, kas bāzēts Stambulā un tas kļuvis populārs ar tā futbola komandu. Kluba futbolisti 17 reizes ir izcīnījuši Turcijas čempionu titulu. Sporta klubu 1905. gadā dibināja Ali Sami Jens ar saviem līdzgaitniekiem no prestižā Galatasarajas Liceja. Turcijas futbola vēsturē Galatasarajas sporta klubs ir bijis visveiksmīgākais un tas ir izcīnīgis vairāk apbalvojumus, nekā jebkurš cits Turcijas sporta klubs.

Latvijas futbola Virslīgas 2009. gada sezona bija 35. Virslīgas sezona un 4. kā LMT Virslīgas sezona. Tā sākās 2009. gada 14. martā, bet noslēdzās 8. novembrī. Sākotnēji tika paziņots, ka tajā spēlēs 10 komandas, kuras izspēlēs 3 riņķus, katra aizvadot 27 spēles.Taču pēc Dinaburg FC un FC Daugava apvienošanās, formāts tika mainīts uz 9 komandas, kas spēlēs 4 apļos. Sezonas izskaņā savu otro čempiona titulu izcīnīja SK Liepājas Metalurgs, kurš par 5 punktiem apsteidza iepriekšējos trīskārtējos čempionus FK Ventspils un pārtrauca to uzvaru sēriju.