Stefordšīra

Vikipēdijas lapa
Stefordšīra
Staffordshire
—  grāfiste  —
Stefordšīras ainava
Stefordšīras ainava
Stefordšīras ainava
Flag of Stefordšīra
Karogs
Coat of arms of Stefordšīra
Ģerbonis
Devīze: "The knot unites"
Location of Stefordšīra
Pārvaldes centrs Steforda
Lielākā pilsēta Ņūkāsla pie Laimas
Statuss vēsturiskā, ceremoniālā un nemetropoles (mazāka) grāfiste
Valsts Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Valsts daļa Karogs: Anglija Anglija
Reģions Rietummidlenda
Platība 
 - Kopējā 2 713 km²
Iedzīvotāji (2017)
 - Kopā 1 126 200
 - Blīvums 415,1/km²
Mājaslapa: www.staffordshire.gov.uk
Stefordšīra Vikikrātuvē

Stefordšīra (angļu: Staffordshire)[1] ir ceremoniālā nemetropoles Anglijas grāfiste, kas atrodas valsts vidienē, Rietummidlendas reģionā. Tā ziemeļrietumos robežojas ar Češīras, austrumos ar Dārbišīras un Lesteršīras, dienvidaustrumos ar Vorikšīras, dienvidos ar Rietummidlendas un Vusteršīras, un rietumos ar Šropšīras grāfistēm.

Lielākā Stefordšīras pilsēta ir Stoka pie Trentas, kas ir atsevišķa neatkarīga no pārējās grāfistes administratīvā vienība. Citas lielas pilsētas grāfistē ir Steforda (administratīvais centrs), Bērtona pie Trentas, Kenoka, Ņukāstla pie Laimas, Līka un Temvorta. Kenokas Čeisas dabas parks ir daļa no Nacionālā meža Pīkdistriktas nacionālā parka.

Vulverhemptona, Volsola, Rietumbromviča un Smetvika vēsturiski atradās Stefordšīras grāfistē, bet kopš 1974. gada šīs pilsētas atrodas Rietummidlendas grāfistē.

2009. gada jūlijā grāfistē tika atrasts pagaidām vēsturē lielākais anglosakšu depozīts (Stefordšīras depozīts), kas tiek datēts ar aptuvenu 7. gadsimtu.


Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Staffordshire». Collins Dictionary. n.d. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 3. marts. Skatīts: 2014. gada 23. septembris.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]