Raiņa bulvāris (Rīga)

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Troņmantnieka bulvāris)
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Raiņa bulvāris nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Raiņa bulvāris
Raiņa bulvāris
Raiņa bulvāris pie Krišjāņa Valdemāra ielas
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Centra rajons
Apkaime Centrs
Garums 1005 m
Joslu skaits 3
Segums asfaltbetons
Sabiedriskais transports
Autobuss 2. 3. 6. 9. 11. 13. 16. 21. 24. 30. 50. 57.
Trolejbuss 3. 4. 12. 15. 17. 19. 20. 31. 34.
Raiņa bulvāris Vikikrātuvē

Raiņa bulvāris ir bulvāris Rīgas Bulvāru lokā Centra apkaimē Rīgā. Tas sākas krustojumā ar Krišjāņa Valdemāra ielu un beidzas krustojumā ar 13. janvāra, Marijas un Emīlijas Benjamiņas ielām. Bulvāra kopējais garums ir 1005 metri un tas sastāv no 3 braukšanas joslām. Raiņa bulvāris ir vienvirziena iela, pa to var braukt virzienā no Krišjāņa Valdemāra ielas uz Stacijas laukumu.

Vēsturiskie nosaukumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bulvāris izveidots 1859. gadā līdz ar pilsētas aizsargmūru nojaukšanu, un tā sākotnējais nosaukums bija Troņmantinieka bulvāris (vācu: Thronfolger-Boulevard), Baltijas pārkrievošanas laikā — Mantinieka bulvāris (krievu: бульвар Наследника). Pēc Latvijas Republikas nodibināšanas to 1920. gadā pārdēvēja par Raiņa bulvāri. Vācu okupācijas laikā kopš 1942. gada 16. aprīļa bulvāra nosaukums bija Alfrēda Rozenberga loks (Alfred-Rosenberg-Ring).[1]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Raiņa bulvāris ir 1005 metrus garš asfaltēts bulvāris Rīgas centrā. Tas sākas krustojumā ar Krišjāņa Valdemāra ielu un iet dienvidaustrumu virzienā kā trīs joslu iela. Apbūvēta ir tikai viena Raiņa bulvāra puse, bet otrā pusē atrodas parks. Raiņa bulvāra sākumdaļā atrodas Gruzijas vēstniecība, aiz krustojuma ar Reimersa ielu — Latvijas Okupācijas muzejs. Blakus tam atrodas Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, tālāk Francijas vēstniecība. Iepretim Brīvības piemineklim Raiņa bulvāris krustojas ar Brīvības bulvāri. Aiz krustojuma ar Brīvības bulvāri atrodas Vācijas vēstniecība, nedaudz tālāk Raiņa bulvāris savienojas ar Inženieru ielu. Posmā starp Inženieru un Arhitektu ielām atrodas Latvijas Universitātes galvenā ēka. Vēl Raiņa bulvāris krusto Krišjāņa Barona ielu. Raiņa bulvāris beidzas krustojumā ar 13. janvāra, Marijas un Emīlijas Benjamiņas ielām. Raiņa bulvāris ir vienvirziena iela, pa to var braukt virzienā no Krišjāņa Valdemāra ielas uz Stacijas laukumu.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Raiņa bulvāris ir savienots ar šādām ielām:

Objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skats uz Raiņa bulvāra sākumposma (1—6) ēkām (2012).

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pa Raiņa bulvāri kursē vairāki autobusu un trolejbusu maršruti:

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vēsturiskie attēli[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]