Fonds Nāc līdzās!

Vikipēdijas lapa

Nodibinājums “Fonds Nāc līdzās!” ir sabiedriskā labuma organizācija, kas darbojas uz statūtu pamata. Dibināts 1998. gada 24. aprīlī kā nodibinājums “Festivālu Fonds”, apvienojoties kultūras jomā strādājošiem domubiedriem. 2011. gadā mainīts fonda nosaukums – nodibinājums “Fonds Nāc līdzās!”. Fonda valdes priekšsēdētāja kopš tā dibināšanas ir Sarma Freiberga. Par savu pašaizliedzīgo darbu sabiedrības labā Sarma Freiberga apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni, Rīgas domes apbalvojumu Baltais zvirbulis un Draudzīgā aicinājuma fonda medaļu.

Darbības mērķi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fonda mērķi ir šādi:

  • Atbalstīt un veicināt dažāda veida kultūras un sociālo projektu veidošanu,
  • Organizēt festivālus, seminārus, izstādes, konferences,
  • Aizstāvēt bērnu un jauniešu īpašās vajadzības kultūrizglītības jomās un piedāvāt daudzveidīgas iespējas kultūras procesos atbilstoši interesēm un iespējām,
  • Veicināt cilvēktiesību atzīšanu dažādās dzīves jomās,
  • Atbalstīt bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām integrēšanos sabiedrībā un viņu vecāku problēmu izpratni.
  • Aktīvi iestāties par iekļaujošas izglītības veicināšanu Latvijā.

Integratīvais mākslas festivāls "Nāc līdzās!"[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Integratīvais mākslas festivāls "Nāc līdzās!" savu aizsākumu guva 1997. gadā, kad fonda vadītāja Sarma Freiberga Sv. Valentīna dienā sarīkoja pirmo labdarības akciju "Nāc līdzās!".

Latvija tikai dažus gadus dzīvoja kā neatkarīga valsts un sabiedrības integrācijas ideja dzīvoja vien reto prātos. Reālajā dzīvē to praktiski nebija. Bet Sarma Freiberga jau tad, būdama savas privātās deju skolas vadītāja, gribēja realizēt šo mērķi – atrast ceļu, kā palīdzēt bērniem ar īpašām vajadzībām iekļauties sabiedrības kopumā. Un tā radās šī festivāla rīkošanas ideja – veicināt iekļaujošo sabiedrību izmantojot cilvēka radošo spēku, viņa mākslas talantus.

Festivāls ir aicinājums ikvienam bērnam un jaunietim ar īpašām vajadzībām nākt līdzās veselajiem, mājās un ģimenēs dzīvojošajiem, uz skatuves – dziedāt, dejot, spēlēt teātri, runāt dzeju kopā ar citiem bērniem un jauniešiem, lai arī viņi sajustos kā līdzvērtīgi šajā sabiedrībā, jo radošajās izpausmēs visi var būt līdzvērtīgi.

Fotomirklis no koncerta "Nāc līdzās Ziemassvētkos!" 2014. gadā. Foto: Veronika Simoņenkova

Šodien 1997. gadā iesāktā labdarības akcija izaugusi līdz lielam starptautiskam festivālam, kas aptver visu Latviju. Festivāls audzis gan dalībnieku skaitliskā ziņā – no pāris desmitiem pirmajā akcijā līdz pāri par 1000 dalībniekiem pēdējos gados, gan tas paplašinājis savas ģeogrāfiskās robežas – no Rīgas tas izgājis arī Latvijas reģionos – Latgalē, Kurzemē, Vidzemē un Zemgalē. Vairākus gadus tam pievienojušies dalībnieki no Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Francijas un Krievijas. Un festivāls turpina meklēt jaunus draugus ārpus Latvijas robežām.

Festivāls notiek vairākās kārtās: vispirms notiek visos 4 Latvijas novados reģionālie festivāli, kuru labākie priekšnesumi un radošie mākslas darbi tiek izvirzīti uz Rīgas lielo festivāla koncertu un mākslas darbu izstādi.

Rīgas lielkoncertā tiek nominēti 12 laureāti, kuriem nu jau daudzus gadus ir dota iespēja uzstāties Ziemassvētku koncertā  – "Nāc līdzās Ziemassvētkos!", kuru pilnībā filmē Latvijas Televīzija un pārraida visā Latvijā pašos Ziemassvētkos. Pēdējos gados ir izveidojusies laba sadarbības arī ar Latvijas Radio, kurš arī translē Ziemassvētku koncertu savā ēterā.

Festivāla Nāc līdzās! patronese Vaira Vīķe-Freiberga un veidotāja Sarma Freiberga pēc koncerta kopā ar festivāla dalībniecēm.

Festivāla pastāvēšanas gados tā laureātu pulkā ir bijuši ļoti apdāvināti un talantīgi bērni, kas ar saviem priekšnesumiem iepriecinājuši ne tikai Latvijas sabiedrību, bet viņi (vājredzīgo un neredzīgo bērnu pūšamo instrumentu grupu) ir aicināti arī spēlēt Anglijas karalienei Elizabetei, kad viņa viesojās Latvijā. Fonda dalībnieki devušies arī uz starptautiskiem festivāliem ārpus Latvijas – uz Tallinu, Pēterburgu un Minsku.

Vairākus gadus festivāla "Nāc līdzās!" labākie dejotāji (arī ratiņdejotāji) uzstājušies Starptautiskajā bērnu un jauniešu deju festivālā Sprīdītis.

Fonds savu darbību nodrošina pateicoties ziedotājiem.

Jau 8 gadus festivāla Nāc līdzās! patronese ir Vaira Vīķe-Freiberga. Ar lielu prieku un entuziasmu patronese ir apmeklējusi koncertus, sadraudzējusies ar dalībniekiem un ikkatrā pasākumā ienes papildus sirds siltumu, mīļumu un prieku.

Nāc līdzās! vasaras radošā nometne[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Fonda Nāc līdzās! organizētā vasaras nometne jau 5 vasaras pulcinājusi bērnus un jauniešus ar īpašām vajadzībām, lai realizētu sevi radošās aktivitātēs un vienlaicīgi uzlabotu savu veselību. Nometnē piedalās Integratīvā mākslas festivāla Nāc līdzās!  individuālie laureāti.

Projekta mērķis – attīstīt bērnu un jauniešu radošās spējas, veicināt viņu veselības uzlabošanos un personības izaugsmi, jo katru dienu tiek nopietni strādāts – veidota muzikālā programma, ko tās dalībnieki rāda lielajā Ziemassvētku koncertā Nāc līdzās Ziemassvētkos! kopā ar Latvijas populārākajiem skatuves māksliniekiem.

Tās laikā dalībniekiem ir iespēja pilnveidot savus talantus pie pieredzes bagātiem mūzikas pedagogiem, apgūt fotomākslas pamatus pie profesionāla fotogrāfa, piedalīties dažādās citās radošajās darbnīcās un, stiprinot veselību, piedalīties fizioterapijas nodarbībās un peldēt baseinā.

Nāc līdzās! koris jauniešiem ar īpašām vajadzībām[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nāc līdzās! koris audiodiska "Nāc līdzās un dziedi Eiropā" prezentācijas koncertā.

2013. gadā Fonds Nāc līdzās! pēc vadītājas Sarmas Freibergas iniciatīvas aizsāka jaunu, skaistu, bet izaicinošu projektu – nodibināja kori

jauniešiem ar īpašām vajadzībām. Koris darbojas kordiriģenta Rūdolfa Bērtiņa vadībā.

Viens no kora liekākajiem sasniegumiem ir audiodiska „Nāc līdzās un dziedi Eiropā!” ierakstīšana, kurā dziesmas skan 12 valodās. Dziesmas ir gan bez pavadījuma (a’capella), gan ar nelielu instrumentālo pavadījumu. Vairāku dziesmu tapšanā palīdzēja Latvijā dzīvojošais somu akordeonists Marko Ojala, bet Latviju pārstāvošajā dziesmā “Saule, Pērkons, Daugava” pie klavierēm bija pats autors Mārtiņš Brauns.

Labdarības akcija "Nāc līdzās Ziemassvētkos!"[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ziemassvētku gaidīšanas laikā Fonds organizē plašu labdarības kampaņu "Nāc līdzās Ziemassvētkos!". Parasti tās centrālais notikums ir lielais labdarības koncerts Nāc līdzās Ziemassvētkos!, bet tam paralēli notiek Ziemassvētku labdarības tirdziņš, labdarības foto-kalendāra izdošana un citas aktivitātes.

2015. gadā akcijas ietvaros Fonds sadarbībā ar SIA “Narvesen Baltija” īsteno ziedojumu vākšanas kampaņu Narvesen veikalos ar mērķi atbalstīt bērnus un jauniešus ar īpašām vajadzībām viņu spēju un talantu izkopšanā un viņu veselības stiprināšanā vasaras nometnē.

No 3.-18. decembrim Lielajā Ģildē, Rīgā norisināsies Fonda Nāc līdzās! Ziemassvētku labdarības tirdziņš, kurā ikviens koncertu dienās stundu pirms koncerta par ziedojumu varēs iegādāties bērnu roku darinātas brīnišķīgas Ziemassvētku dāvaniņas. Tās visas gatavojuši bērni no bērnu namiem, speciālajām skolām un dienas centriem, kuriem ir apbrīnojamas spējas un silta sirds. Visi ziedojumi tiks atdoti autoriem viņu talantu tālākai attīstībai. Akcijas ietvaros tiks izdots Labdarības kalendārs ar jauniešu uzņemtajām fotogrāfijām.

Akcija savu kulmināciju sasniegs 14. decembrī, kad notiks sirsnīgākais un viens no gada emocionālākajiem svētku koncertiem Nāc līdzās Ziemassvētkos!.

Koncerts ir talantīgu bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām – Integratīvā mākslas festivāla Nāc līdzās! 2015 laureātu kopdarbs ar labākajiem Latvijas skatuves māksliniekiem. Talantīgie bērni un jaunieši Liepājā ieradīsies no dažādām Latvijas malām – Valmieras, Zālītes, Maltas, Kuldīgas, Aizputes, Rīgas un pašas Liepājas.

Ar viņiem kopā uzstāsies īsti Labās sirds mākslinieki, jo šis koncerts ir mākslinieku talanta ziedojums mūsu bērniem. Jau daudzus gadus ar mums kopā ir LNO soliste Ilona Bagele, operdziedātāja Evita Zālīte, dziedātāji Aija Andrejeva un Nikolajs Puzikovs. Bet pirmo reizi mūsukoncertā dziedās Rūta Dūduma, Guntis Veits, Ivo Fomins, Lauris Reiniks, Jānis Ķirsis, muzicēs liepājniece - pianiste Agnese Egliņa, komponists un ģitārists Aivars Hermanis. Koncertu kuplinās Fonda Nāc līdzās! jauniešu ar īpašām vajadzībām koris Rūdolfa Bērtiņa vadībā un  Liepājas Valsts ģimnāzijas koris Jēkaba Ozoliņa vadībā. Koncerta muzikālais vadītājs ir komponists Uldis Marhilēvičs. Kā katru gadu, arī šogad koncerts tiks translēts Latvijas Televīzijas 1.programmā un Latvijas Radio ēterā Ziemassvētku laikā.