Leonīds Esterkins

Vikipēdijas lapa
Leonīds Esterkins
Leonīds Esterkins
Personīgā informācija
Dzimis 1954. gada 7. novembrī (69 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Mikolajiva, Ukrainas PSR, PSRS (tagad Karogs: Ukraina Ukraina)
Dzīves vieta Valsts karogs: Latvija Jūrmala, Latvija
Nodarbošanās uzņēmējs

Leonīds Esterkins (dzimis 1954. gada 7. novembrī, Nikolajevā, Ukrainā) ir Latvijas uzņēmējs, dibinātājs un lielākais akcionārs Rietumu Bankā — Latvijas lielākajā vietējā kapitāla bankā, kas ir viena no četrām vadošajām bankām valstī. 2022. gadā žurnāls "Dienas Bizness" savā ikgadējā reitingā "Miljonārs" nosauca Leonīdu Esterkinu par bagātāko cilvēku Latvijā.[1]

Leonīds Esterkins ir Latvijas pilsonis. Pārzina ukraiņu, angļu, krievu un latviešu valodas.

Dzīvesgājums un uzņēmējdarbība[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1972. gadā L. Esterkins pabeidza vidusskolu Nikolajevā, bet tad pārcēlās uz Latvijas PSR un 1978. gadā ieguva inženiera diplomu, absolvējot Rīgas Politehniskā institūta Automātikas un skaitļošanas tehnikas fakultāti (tagad Rīgas Tehniskā universitāte). 1980. gados ir uzsācis uzņēmējdarbību.[1][2]

1992. gadā kopā ar partneriem L. Esterkins dibināja Rietumu Banku, kurā pašlaik viņam pieder lielākais akciju portfelis (33,12%), kas ir reģistrēts uz viņa Latvijas uzņēmumu “Esterkin Family Investments”.[3] Kopš 1992. gada L. Esterkins ir Rietumu Bankas padomes priekšsēdētājs un ir atbildīgs par Rietumu Bankas un koncerna darbības stratēģisko plānošanu. Viņš uzrauga tādas jomas kā kreditēšana un investīcijas, korporatīvās finanses, resursu pārvaldība, mārketings un sabiedriskās attiecības.

Viņa biznesa interešu lokā ir arī ieguldījumi nekustamā īpašuma attīstības projektos, viesnīcu biznesā, tirdzniecības centros, saules enerģijas parkos un derīgo izrakteņu ieguvē dažādās pasaules valstīs.

Uzskati[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2022. gadā intervijā spāņu izdevumam “El Mundo”[4] viņš uzsvēra, ka Latvijai savā attīstībā ir jārīkojas ātri, uzvarot konkurencē ar nestandarta risinājumiem. Intervijā viņš arī teica, ka vairākus gadus Latvijas politiskajā dienaskārtībā bija fundamentāla banku sektora transformācija, kas šobrīd ir veiksmīgi pabeigta, un valstī ir reformēta un spēcīga finanšu sistēma.

Leonīds Esterkins atbalsta projektu finansēšanu ražošanas, zaļās enerģētikas, finanšu tehnoloģiju, nekustamā īpašuma attīstības jomā, kā arī inovatīvo lauksaimniecības projektu kreditēšanu.

Jūrmala[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Leonīds Esterkins dzīvo Jūrmalā un piedalās kūrortpilsētas attīstībā un pilsētas vides uzlabošanā. Vairākus gadus ir atbalstījis gadskārtējo starptautisko klasiskās mūzikas festivālu "Rīga Jūrmala”;[5] ik gadu atbalsta starptautisko antīko automobiļu parādi "Retro Jūrmala".[6]

2023. gadā, pēc Leonīda Esterkina iniciatīvas un ar viņa finansiālo atbalstu, tika uzsākta grāmatas veidošana par Jūrmalas vēsturi, arhitektūru, dabu un kultūru "Jurmala. Pearl of Baltic / Wellness. Nature. Culture.”

Intereses[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Leonīds Esterkins kolekcionē gleznas, skulptūras, dekoratīvās un lietišķās mākslas priekšmetus. Viņam pieder lielākā Art Deco perioda Francijas Daum manufaktūras[7] stikla mākslas priekšmetu kolekcija.

Viņš uzrauga Rietumu Bankas gleznu kolekcijas veidošanu, kas iekļauj vairākus simtus mākslas darbu, tai skaitā ap 250 Latvijas glezniecības klasiķu — Ludolfa Liberta, Jāņa Ferdinanda Tīdemaņa, Jāņa Pauļuka, Džemmas Skulmes, Konrāda Ubāna, Aleksandras Beļcovas, Eduarda Kalniņa, Leo Svempa, Rūdolfa Piņņa, Valda Kalnrozes, Imanta Vecozola un citu mākslinieku darbu. Mākslas muzejā “Rīgas Birža” 2023. gada pavasarī notika izstāde "Laikmeta refleksijas", kur tika eksponēti darbi no Rietumu Bankas kolekcijas.

Leonīds Esterkins izveidojis interjera dizainu Rietumu Bankas A+++ klases biroja ēkai Rietumu Capital Centre, kas 2010. gadā tika atzīta par labāko arhitektūras projektu Rīgā;[8] 2023. gadā Pasaules Dabas fonds (WWF) piešķīra ēkai Zaļā biroja sertifikātu.[9]

Privātā dzīve[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Leonīds Esterkins ir precējies, viņam ir dēls un mazdēls.

Pēc Leonīda Esterkina ierosinājuma Latvijas tēlniece Viktorija Pelše[10] izveidoja ielas kaķa, kurš Rietumu Bankas ēkā ieguva mājvietu un nodzīvoja tajā daudzus gadus, bronzas skulptūru. Šī skulptūra atrodas pie ieejas bankas ēkā no Grostonas ielas puses.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Nosaukti bagātākie cilvēki Latvijā». Finanšu ziņas (latviešu). 2022-12-06. Skatīts: 2023-12-21.
  2. «Начало пути к богатству: где учились латвийские миллионеры». rus.delfi.lv (krievu). Skatīts: 2023-12-21.
  3. «'Rietumu bankas' peļņa deviņos mēnešos sasniegusi 21,8 miljonus eiro». www.delfi.lv (latviešu). Skatīts: 2023-12-21.
  4. «Rietumu Bankas dibinātājs intervijā laikrakstam El Mundo: Latvijai laiks uzņemt kursu uz attīstību». www.rietumu.com. Skatīts: 2023-12-21.
  5. «Facebook». www.facebook.com. Skatīts: 2023-12-21.
  6. lkak.lv https://lkak.lv/. Skatīts: 2023-12-21. Tukšs vai neesošs |title=
  7. «Daum Art Deco Glass book by Tiny Esveld». www.daumartdecoglass.com. Skatīts: 2023-12-21.
  8. «Rīgas arhitektūras balva tiek Rietumu Capital Centre». Dienas Bizness (latviešu). Skatīts: 2023-12-21.
  9. «Rietumu Banka - banka lieliem uzņēmumiem un turīgām privātpersonām.». www.rietumu.com. Skatīts: 2023-12-21.
  10. «Rīgas Galerija». www.rigasgalerija.com. Skatīts: 2023-12-21.