Poltavas apgabals

Vikipēdijas lapa
Poltavas apgabals
Полтавська область
—  apgabals  —
Flag of Poltavas apgabals
Karogs
Coat of arms of Poltavas apgabals
Ģerbonis
Valsts Karogs: Ukraina Ukraina
Centrs Poltava
Administratīvais iedalījums
Platība 
 - Kopā 28 748 km²
Iedzīvotāji (2014)
 - Kopā 1 458 200
 - Blīvums 50,7/km²
 - Etniskais sastāvs ukraiņi (91,36%)
krievi (7,22%)
Mājaslapa: www.oblrada.pl.ua
Poltavas apgabals Vikikrātuvē

Poltavas apgabals (ukraiņu: Полтавська область) ir viens no Ukrainas apgabaliem tās centrālajā daļā Dņepras kreisajā krastā. Robežojas ar Čerņihivas un Sumu apgabaliem ziemeļos, Harkivas apgabalu austrumos, Dņipropetrovskas un Kirovohradas apgabaliem dienvidos, kā arī ar Čerkasu un Kijivas apgabaliem rietumos.

Daba[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Lielāko apgabala daļu (līdz 70%) aizņem ar trūdvielām nabadzīga vai vidēji bagāta melnzeme. Reģiona dienvidos jaukti ar solonciem pārsvarā melnzemju un pļavu-melnzemju dziļsāļas soloncu augsnes. Ziemeļos ievērojamas platības ir ar pelēkajām mežu un kūdras purvu augsnēm.

Dabiskā stepju veģetācija apgabalā gandrīz nav saglabājusies. Meži un krūmi kopā ar meža joslām aizņem aptuveni 7,5% teritorijas, galvenokārt gar upju krastiem, smilšu kāpās un gravās.[1]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tagadējā Poltavas apgabala teritorija līdz 1238. gadam bija Kijivas Krievzemes sastāvā, kurā valdīja Perejaslavļas kņazi. 1239. gada 3. martā Perejaslavļu ieņēma mongoļu karaspēks un no 1245. gada tā atradās Zelta Ordas pakļautībā, kuras hani Perejaslavļā atsevišķus kņazus neiecēla un to pārvaldīja Kijivas kņazu dēli. 1363. gadā Perejaslavļas kņaziste tika inkorporēta Lietuvas dižkunigaitijas sastāvā, 1399. gada te notika kauja pie Vorsklas, kurā Zelta Orda sakāva lietuviešu armiju. No 1569. gada tā bija Polijas-Lietuvas kopvalsts Kijivas vaivadijas sastāvā.

1667. gadā Dņepras kreisā krasta daļa iekļauta Krievijas caristē. 1709. gadā te notika Poltavas kauja starp Krieviju un Zviedriju. 1796. gadā daļu no Dņepras kreisā krasta zemēm iekļāva jaundibinātajā Mazkrievijas guberņā ar centru Čerņihivā. 1802. gadā Mazkrievijas guberņu sadalīja divās daļās, dienvidu daļā izveidoja Poltavas guberņu. No 1918. gada apgabala teritorija atradās Ukrainas Tautas Republikas, no 1920. gada Ukrainas PSR sastāvā. 1937. gadā izveidoja Poltavas apgabalu.

No 1991. gada Ukrainas sastāvā.

Administratīvais iedalījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2020. gada 17. jūlija apgabalā iepriekšējo 25 rajonu un 6 apgabala pakļautības pilsētu vietā ir izveidoti septiņi rajoni: Kremenčukas rajons, Lubnu rajons, Mirhorodas rajons un Poltavas rajons; bijušās apgabala nozīmes pilsētas iekļautas rajonu sastāvā.

Pilsētas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Як вберегти від вирубки полтавський ліс - poltava-name.com» (ukraiņu). 2022-09-22. Skatīts: 2022-09-24.