Vinnicas apgabals

Vikipēdijas lapa
Vinnicas apgabals
Вінницька область
—  apgabals  —
Flag of Vinnicas apgabals
Karogs
Coat of arms of Vinnicas apgabals
Ģerbonis
Valsts Karogs: Ukraina Ukraina
Centrs Vinnica
Administratīvais iedalījums
Platība 
 - Kopā 26 513 km²
Iedzīvotāji (2014)
 - Kopā 1 618 300
 - Blīvums 61/km²
 - Etniskais sastāvs ukraiņi (94,91%)
krievi (3,83%)
Mājaslapa: www.vin.gov.ua
Vinnicas apgabals Vikikrātuvē

Vinnicas apgabals (ukraiņu: Вінницька область) ir viens no Ukrainas apgabaliem tās centrālajā daļā. Robežojas ar Odesas apgabalu dienvidos, Kirovohradas, Čerkasu un Kijivas apgabaliem austrumos, Žitomiras apgabalu ziemeļos, Hmeļnickas un Čerņivcu apgabaliem rietumos, kā arī ar Moldovu dienvidrietumos.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tagadējā Vinnicas apgabala teritorija atradās Podolijas vēsturiskajā novadā. Pēc Galīcijas-Volīnijas kņazistes sadalīšanas 1363. gadā to ieguva Lietuvas dižkunigaitija, bet pēc 1430. gada to pakļāva Polija un nodibināja Podolijas vojevodisti. No 1569. gada tā bija iekļauta Polijas-Lietuvas kopvalsts sastāvā kā Braclavas vaivadijas daļa. Neilgu laiku bija pakļauta Osmaņu impērijai (1672-1699).

Pēc Pirmās Polijas dalīšanas 1772. gadā apgabala teritorija nokļuva Krievijas Impērijas Podolijas guberņas sastāvā. Pēc Pirmās pasaules kara 1919. gadā bija Ukrainas Tautas Republikas, vēlāk Ukrainas PSR sastāvā ka Vinnicas apgabals. 1937. gadā no tā atdalīja Podolijas Kameņecas apgabalu, ko 1954. gadā pārdēvēja par Hmeļnickas apgabalu. No 1991. gada Ukrainas Republikas sastāvā.

Administratīvais iedalījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2020. gada 17. jūlija apgabalā iepriekšējo 27 rajonu un 6 apgabala pakļautības pilsētu vietā ir izveidoti seši rajoni: Hajsinas rajons, Hmiļnikas rajons, Mohiļivas-Podiļskas rajons, Tuļčinas rajons, Vinnicas rajons un Žmerinkas rajons; bijušās apgabala nozīmes pilsētas iekļautas rajonu sastāvā.

Pilsētas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]