Somijas eiro monētas

Vikipēdijas lapa

Somijas eiro monētas ir eiro monētas, kuras izdevusi Somija.

Valsts puses izskats[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Somijas eiro monētu valsts puses dizainā izmantoti trīs attēli. Uz centu monētām attēlots lauva no Somijas ģerboņa, bet uz eiro monētām attēlota Somijas daba. Uz 1 eiro monētas attēloti divi ziemeļu gulbji lidojumā virs mākoņiem. Ziemeļu gulbis ir Somijas nacionālais putns. Uz 2 eiro monētas attēlotas lācenes (ogas ar lapām fonā). Uz 2 eiro monētas jostas ir valsts nosaukums somiski un zviedriski un trīs lauvas galvas. Uz Somijas eiro monētām sākotnēji netika identificēta izdevējvalsts, taču uz kopš 2007. gada izlaistajām monētām šim nolūkam ir iekalti nelieli burti FI. Somijā netiek izmantotas 1 un 2 centu monētas, tās kaļ tikai nelielā daudzumā priekš kolekcionāriem.

0,01 € 0,02 € 0,05 €
1 centa monēta 2 centu monēta 5 centu monēta
0,10 € 0,20 € 0,50 €
10 centu monēta 20 centu monēta 50 centu monēta
1,00 € 2,00 € 2 € monētas josta
1 eiro monēta 2 eiro monēta 2 eiro monētas josta

2 eiro apgrozības piemiņas monētas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Somija 2 eiro piemiņas monētas izdod kopš 2004. gada. 2007., 2009. un 2012. gadā izdotās Eiropas ekonomiskajai vienotībai veltītas monētas izdeva visas eirozonas valstis kopā. Lai gan 2 eiro monētu jostas uzraksts piemiņas monētām parasti ir tāds pats kā uz standarta monētām, dažām no Somijas monētām tas ir atšķirīgs. Bez 2 eiro piemiņas monētām Somija ir izdevusi vairākas piemiņas monētas, kas nav paredzētas apgrozībai.

Īpašas iezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uz Somijas monētām, kas izdotas līdz 2006. gadam bija meistara zīme M — Somijas naudas kaltuves toreizējā prezidenta Raimo Makonena uzvārda pirmais burts. Pēc 2007. gada, kad monētu dizainā tika veiktas nelielas izmaiņas, lai iekļautu valsts apzīmējumu FI, meistara zīme tika aizstāta ar kaltuves zīmi, kas ir Somijas naudas kaltuves logo.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]