Grieķijas eiro monētas

Vikipēdijas lapa

Grieķijas eiro monētas ir eiro monētas, kuras izdevusi Grieķija.

Valsts puses izskats[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Katras denominācijas monētām ir savs valsts puses dizains, bet tiem ir trīs vienojošas tēmas. Uz 1, 2 un 5 centu monētām ir attēloti kuģi — uz 1 centa monētas attēlota seno Atēnu trirēma, kādu izmantoja 5.gs p.m.ē; uz 2 centu monētas attēlots 19.gs. buru kuģis korvete; bet uz 5 centu monētas attēlots mūsdienīgs tankkuģis. Uz 10, 20 un 50 centu monētām attēlotas ievērojamas personības Grieķijas vēsturē. Uz 10 centu monētas attēlots Riga Fereosa — grieķu apgaismības laikmeta rakstnieks, kurš vērsās pret Osmaņu impēriju, kuras sastāvā Grieķija tolaik ietilpa, un tādēļ tika nogalināts. Uz 20 centu monētas attēlots Joanns Kapodistriass - mūsdienu neatkarīgās Grieķijas pirmais valsts galva, viens no sava laika ievērojamākajiem politiķiem un diplomātiem Eiropā. Uz 50 centu monētas attēlots Elefterioss Veneziloss - grieķu revolucionārs un politiķis, kam bija nozīmīga loma Krētas pievienošanā Grieķijai, vairākas reizes bijis Grieķijas premjerministrs. Tā kā Eiropas Savienības noteikumi valstīm, kas nelieto latīņu alfabētu, atļauj uz eiro naudas zīmēm norādīt to denomināciju uz centu monētām ir norādīts to grieķiskais nosaukums Λεπτόν (lepton) jeb daudzskaitlī Λεπτά (lepta), kas ir tradicionāls Grieķijā lietoto sīknaudas vienību nosaukums un burtiskā tulkojumā nozīmē "sīks" vai "plāns". Uz 1 un 2 eiro monētām attēloti motīvi no Senās Grieķijas vēstures un mitoloģijas. Uz 1 eiro monētas ir attēlota 5. gs. p.m.ē. seno Atēnu 4 drahmu monēta ar dievietes Atēnas simbolu pūci uz tās. Uz 2 eiro monētas ir attēlots sengrieķu mīta motīvs - par vērsi pārvērties Zevs nolaupa Eiropu. Uz 2 eiro monētas jostas ir valsts nosaukums grieķu valodā. Uz Grieķijas eiro monētu valsts puses nav skaidri identificēta izdevējvalsts, kā to paredz jaunākā eiro dizaina vadlīnijas, tāpēc iespējams to dizains nākotnē tiks mainīts.

0,01 € 0,02 € 0,05 €
1 centa monēta 2 centu monēta 5 centu monēta
0,10 € 0,20 € 0,50 €
10 centu monēta 20 centu monēta 50 centu monēta
1,00 € 2,00 € 2 € monētas josta
1 eiro monēta 2 eiro monēta 2 eiro monētas josta

2 eiro apgrozības piemiņas monētas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Grieķija 2 eiro piemiņas monētas izdod kopš 2004. gada. Grieķija ir izdevusi 2004.gada Atēnu vasaras olimpiskajām spēlēm veltītu monētu, Maratonas kaujas 2500. gadadienai veltītu monētu (2010), 2011.gada Atēnu īpašajām olimpiskajām spēlēm veltītu monētu, Platona akadēmijas dibināšanas 2400. gadadienai veltītu monētu (2013) un Krētas un Grieķijas apvienošanās 100. gadadienai veltītu monētu (2013). Grieķija ir izdevusi arī trīs Eiropas ekonomiskajai vienotībai veltītas monētas, kuras izdeva visas eirozonas valstis kopā. Turklāt Grieķija ir izdevusi vairākas zelta un sudraba piemiņas monētas, kas nav paredzētas apgrozībai.

Īpašas iezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uz Grieķijas monētām ir kaltuves zīme un dizainera iniciāļi. Dizainera iniciāļi, kas atrodami uz standarta apgrozības monētām, ir grieķu alfabēta burti ΓΣ, kas apzīmē Georgu Stamatopoulosu. Kaltuves zīme ir stilizēta akanta lapa, kas apzīmē Atēnu naudas kaltuvi. 2002.gada monētas ir kaltas ne tikai Grieķijā, bet vēl trīs valstīs. Uz Spānijā kaltajām 20 centu monētām kaltuves zīme ir burts E. Uz pārējo denomināciju centu monētām, kas kaltas Francijā, ir burts F. Uz 1 un 2 eiro monētām, kas kaltas Somijā, ir burts S. Burti visos trijos gadījumos ir saīsinājums no valsts, kurā monētas kaltas, nosaukuma.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]