Veru apriņķis

Vikipēdijas lapa
Veru apriņķis
Võru maakond
—  apriņķis  —
Vastselīnas pilsdrupas
Vastselīnas pilsdrupas
Vastselīnas pilsdrupas
Flag of Veru apriņķis
Karogs
Coat of arms of Veru apriņķis
Ģerbonis
Valsts Karogs: Igaunija Igaunija
Centrs Veru
Administratīvais iedalījums 1 pilsēta un 4 pagasti
Platība 
 - Kopā 2 773 km²
Iedzīvotāji (2018)
 - Kopā 36 133
 - Blīvums 13/km²
 - etniskais sastāvs igauņi (95,3 %), krievi (3,3 %)
Veru apriņķis Vikikrātuvē

Veru apriņķis (igauņu: Võru maakond), arī Veravas apriņķis, ir viens no 15 Igaunijas apriņķiem. Apriņķis robežojas ar Pelvas apriņķi ziemeļos, Valgas apriņķi rietumos, Latviju dienvidos un Krieviju austrumos. Veru apriņķī atrodas Hānjas augstiene, kā arī Igaunijas augstākā virsotne Lielais Munameģis. Apriņķa administratīvais centrs ir Veru.

Valoda[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Viens no svarīgākajiem Veru apriņķa simboliem un identitātes stiprinātājiem ir veru valoda jeb Dienvidigaunijas dialekts, kas pretendē uz reģionālās valodas statusu. Veru apriņķa valoda tiek lietota kā literatūrā, tā arī dzejā, tiek izdots laikraksts "Uma Leht".

Administratīvais iedalījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc 2017. gada teritoriālās reformas apriņķī ir 5 pašvaldības - Antslas pagasts, Reuges pagasts, Setomā pagasts, Veru un Veru pagasts.

Pilsētas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Veravas apriņķa karte (Mellīns, 1798).
Verovas apriņķa karte ar latviskajiem vietvārdiem (J. Roze, 1921).

Verovas apriņķi (Werrosche Kreis; Верроский уезд) izveidoja līdz ar Rīgas vietniecības dibināšanu 1783. gadā. Par jaunā apriņķa centru izvēlējās Rīgas ģenerālgubernatoram G. Braunam piederošās Veravas muižas miestu pie senās Kirumpejas pils, kuram 1784. gada 21. augustā piešķīra pilsētas tiesības.

Apriņķī ietilpa astoņi draudžu novadi (kihelkond): Urvastes (Antslas) draudzes novads (Urbs, Anzen), Kanepi draudzes novads (Cannapäh), Karulas draudzes novads (Carolen), Harglas draudzes novads (Harjel), Vastselīnas (Krustapils) draudzes novads (Neuhausen), Pelvas draudzes novads (Pölwe), Repinas draudzes novads (Rappin) un Reuges draudzes novads (Rauge).

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]