Kazimirs Maļevičs

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Kazimirs Malevičs)
Kazimirs Maļevičs
1933. gada pašportrets
Dzimis 1879. gada 23. februārī
Valsts karogs: Krievijas Impērija Kijiva, Krievijas impērija (tagad Karogs: Ukraina Ukraina)
Miris 1935. gada 15. maijā (56 gadu vecumā)
Valsts karogs: Padomju Savienība Ļeņingrada, Krievijas PFSR, PSRS (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Tautība polis/ukrainis
Nozares glezniecība, scenogrāfija, mākslas teorija
Mācījies Maskavas mākslas skola (Московское училище живописи, ваяния и зодчества)
Mākslas virziens krievu avangards, supremātisms
Slavenākie darbi "Melnais kvadrāts" (1915)

Kazimirs Maļevičs (ukraiņu: Казимир Северинович Малевич, poļu: Kazimierz Malewicz; dzimis 1879. gada 23. februārī, miris 1935. gada 15. maijā) bija Kijivā dzimis ukraiņu/poļu izcelsmes Krievijas impērijas un padomju mākslinieks, scenogrāfs un mākslas teorētiķis. Viņš bija ģeometriskās abstraktās mākslas un ukraiņu avangarda supremātisma virziena pamatlicējs. Pazīstamākais darbs — 1913. gadā radītais "Melnais kvadrāts" (atrodas Tretjakova galerijā Maskavā).

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis Kijivā cukurfabrikas pārvaldnieka ģimenē. Tēva darba dēļ bērnībā dzīvoja ar cukurrūpniecību saistītās vietās Ukrainā. Pēc tēva nāves 1904. gadā pārcēlās uz Maskavu. No 1904. līdz 1910. gadam mācījās Maskavas mākslas skolā (Московское училище живописи, ваяния и зодчества) un Fjodora Rerberga mākslas skolā.

1911. gadā kopā ar Vladimiru Tatļinu un citiem piedalījās otrajā grupas "Sojuz molodjoži" (Союз Молодежи) izstādē Sanktpēterburgā. Piedalījās arī grupas "Ēzeļa aste" (Ослиный хвост) aktivitātēs. Veidojis scenogrāfiju 1907. gadā Sanktpēterburgā izrādītajai futūristiskajai operai "Uzvara pār Sauli" (Победа над Солнцем). 1914. gadā Parīzē kopā ar Aleksandru Arhipenko, Soņu Delonē, Aleksandru Eksteri un Vadimu Melleru piedalījās izstādē Neatkarīgo salonā. 1916.—1917. gadā darbojās grupas "Kārava kalps" (Бубновый валет) darbībā. Veidojis scenogrāfiju 1918. gadā Maskavā iestudētajai un Vsevoloda Mejerholda režisētajai Vladimira Majakovska izrādei "Mistērija-bufs", kura veltīta Oktobra revolūcijas pirmajai gadadienai.

Pēc Oktobra revolūcijas pasniedza mākslas skolās Vitebskā, Ļeņingradā un Kijivā. Miris 1935. gadā, izpildot viņa gribu, kremēts, apglabāts netālu no savas mājas un uz viņa kapa uzstādīts balts kubs ar melnu kvadrātu.

"Melnais kvadrāts", 1915, Valsts Tretjakova galerija, Maskava

Kazimira Maļeviča darbi muzejos[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kazimira Meļeviča darbi atrodas šādos muzejos:

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]