Roberts Žanis Briesma-Briesme

Vikipēdijas lapa
Roberts Žanis Briesma-Briesme
Roberts Žanis Briesma-Briesme
Personīgā informācija
Dzimis 1891. gada 7. septembrī
Tukums, Tukuma apriņķis, Kurzemes guberņa Valsts karogs: Krievija
(tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 1941. gada 9. decembrī (50 gadi)
Astrahaņa, Karogs: Padomju Savienība PSRS
(tagad Karogs: Krievija Krievija)
Tautība latvietis
Militārais dienests
Dienesta pakāpe
Pulkvedis
Dienesta laiks 1915—1918
1918—1940
Valsts Valsts karogs: Krievija Krievijas Impērija
Karogs: Latvija Latvija
Struktūra sauszemes bruņotie spēki
Kaujas darbība Pirmais pasaules karš
Latvijas brīvības cīņas
Apbalvojumi Triju Zvaigžņu ordenis IV šķira, Lāčplēša Kara ordenis, Igaunijas Ērgļa ordenis III šķira, Staņislava ordenis IV šķira, Vladimira ordenis IV šķira,
Jura krusts IV šķira, Francijas kara ordenis.

Roberts Žanis Briesma-Briesme (1891—1941) bija latviešu strēlnieku pulku un Latvijas Bruņoto spēku virsnieks. Lāčplēša Kara ordeņa un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1891. gada 7. septembrī Tukumā. Līdz Pirmajam pasaules karam bija jūrnieks. 1915. gadā viņu iesauca Krievijas Impērijas karaspēkā, no 1916. gada aprīļa dienēja 4. Vidzemes latviešu strēlnieku bataljonā. Pēc Austrumu frontes sabrukuma devās līdz strēlnieku lielākajai daļai uz Krieviju. 1918. gada janvārī pameta dienestu un atgriezās Latvijā. Pēc Latvijas valsts pasludināšanas novembrī sāka organizēt pirmās pašaizsardzības vienības. Piedalījās Latvijas Brīvības cīņās, pēc to noslēguma palika aktīvajā dienestā un dienēja armijas komandiera štābā. Vēlāk bijis bataljona komandieris 4. Valmieras un 9. Rēzeknes kājnieku pulkā. 1939. gadā paaugstināts par pulkvedi un iecelts par 5. Cēsu kājnieku pulka komandieri.

Pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā no armijas atvaļināts. Strādāja Rīgas rūpnīcā Stars par grāmatveža palīgu. 1941. gada janvārī apcietināts sakarā ar dalību patriotiskā organizācijā Latvijas Nacionālais leģions. 1941. gada jūnijā pārvests uz Astrahaņas cietumu. 1941. gada oktobrī Robertam Briesmam-Briesmem tika piespriests nāvessods. Spriedums izpildīts Astrahaņas cietumā 1941. gada 9. decembrī.

Apbalvojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]