Sororitas Tatiana

Vikipēdijas lapa
Sororitas Tatiana
Pamatinformācija
Dibināšana 1932. gada 17. janvārī
Rīga
Krāsas Gaiši zaļš-zils-sārts
Devīze Pro veritate, cultura et unitate[1]
Konventa dzīvoklis Pulkveža Brieža iela 8-9
Mājaslapa sororitastatiana.lv

Sororitas Tatiana ir studenšu korporācija, kas uz draudzības pamatiem apvieno Latvijas augstskolu studentes, kuras audzinātas krievu kultūras tradīcijās. Korporācijas Sororitas Tatiana galvenais mērķis ir pienākuma apziņas un goda jūtu audzēšana, savstarpējas draudzības un cieņas veidošana, palīdzības sniegšana gan studijās, gan dzīvē, garīgas izaugsmes un personības pilnveidošanas veicināšana, sabiedriskās darbības attīstība.[2]

Simbolika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Krāsas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Korporācijas Sororitas Tatiana krāsu nozīme:

  • gaiši zaļa — patiesība,
  • zila — labestība,
  • sārta — skaistums.

Devīze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Korporācijas devīze: latīņu: "Pro veritate, cultura et unitate" ("За истину, культуру и единение" vai "Par patiesību, kultūru un vienotību").

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Korporācija Sororitas Tatiana (1932).
Studenšu korporācijas "Sororitas Tatiana" krāsu vairodziņš un cirķelis.
Studenšu korporācijas "Sororitas Tatiana" krāsu vairodziņš un cirķelis.

Dibināšana[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sororitas Tatiana ir izveidota apvienojoties divām studenšu korporācijām Sororitas Slavia un Tatiana. Par korporācijas dibinātājām uzskata 19 studentes, kuras nodibināja korporāciju Tatiana. Par dibināšanas datumu pieņēma 1932. gada 17. janvāri, kad pie Latvijas Universitātes tika dibināta korporācija Tatiana.

Korporācijas nosaukums Sororitas Tatiana ir izveidojies no vārda "māsa" (latīņu: soror) un vārda "Tatjana". 1755. gada 25. janvārī (svētmocekles Tatjanas dienā) tika parakstīts ķeizarienes Elizabetes dekrēts par Maskavas Universitātes atvēršanu. No tā laika krievu studenti uzskata Svēto Tatjanu par savu aizstāvi.

Latvijas Republikā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1938. gada maijā korporācija Sororitas Tatiana tika uzņemta Studenšu Prezidiju Konventā un kļuva par pilntiesīgu korporāciju. Korporācijai bija draudzīgi sakari ar studenšu korporācijām Imeria (pie kuras Sororitas Tatiana garantēja komānu) un "Selga", kā arī ar krievu studentu korporācijām Fraternitas Arctica un Ruthenia un ārzemēs esošām krievu studenšu korporācijām Sororitas Oriens (Tartū) un Filiae Rutheniae (Kauņā). Bez literāriem vakariem Sororitas Tatiana aktīvi piedalījās kopā ar studentu korporācijām "Fraternitas Arctica", "Ruthenia", "Fraternitas Rossica", studenšu korporāciju "Sororitas Rossica", kā arī ar "Latvijas Universitātes Krievu Studentu Sabiedrību" (ОРСЛУ, "Общество Русских Студентов Латвийского Университета") tradicionālu Tatjanas baļļu organizēšanā. Korporācija arī bija viena no Krievu kultūras dienu dalībniecēm.

Starp Sororitas Tatiana goda filistriem bija Latvijas pareizticīgās baznīcas arhibīskaps Jānis Pommers.

1940. gada 13. jūlijā korporācijas Sororitas Tatiana darbība tika oficiāli pārtraukta.

Pēc neatkarības atjaunošanas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1990. gada 29. oktobrī tika nolemts korporācijas darbību atjaunot. Kopš 1993. gada korporācija Sororitas Tatiana ir reģistrēta kā sabiedriskā organizācija. No 1995. gada 2. janvāri korporācija Sororitas Tatiana ir akreditēta pie Rīgas Tehniskās Universitātes.

Literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Valters Ščerbinskis. Uzticīgi draugam, Latvijas studējošo slēgtās mūža organizācijas. Prezidiju Konvents, Rīga. 2010. gads.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]