Beveronija

Vikipēdijas lapa
Beveronija
Pamatinformācija
Dibināšana 1922. gada 4. maijā
Rīgā
Krāsas

violets - zelts - zils

deķelī: violets - zils - zelts
Devīze

Zinātne zīmē pilnības augstumus

Brālība veido tautas spēku
Konventa dzīvoklis Ģertrūdes iela 30-20, Rīga, LV-1011
Mājaslapa www.beveronija.lv

Beveronija ir latviešu studentu korporācija, dibināta 1922. gada 4. maijā Rīgā. Beveronija ir otrā korporācija, kas dibināta pie Latvijas Universitātes.

Simbolika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Devīze[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Beveronijas devīze ir: Zinātne zīmē pilnības augstumus Brālība veido tautas spēku.

Krāsas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Beveronijas ģerbonis
Beveronijas ģerbonis

Korporācijas Beveronija krāsas ir:

  • Violeta
  • Zelta
  • Zila

Deķelis[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Beveronijas deķelī krāsas ir mainītā secībā: violets — zils — zelts.

Zvaigzne
Cirķelis

Dibināšana un vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Korporācijas Beveronija dibināšana cieši saistīta ar vienreizēju latviešu nacionālās dzīves uzplaukumu, kas sekoja Latvijas brīvības cīņām. Jaunās latviešu korporācijas dibināšanu sekmēja nacionālā sajūsma un garīgie centieni, kuru ietekmē veidojās akadēmiskā dzīve neatkarīgās Latvijas valsts un toreizējās Latvijas augstskolas pirmajos gados.

1922. gada 9. martā notika Beveronijas dibināšanas konvents, kurā tika dotas Beveronijai tās krāsas un vārds, kas atvasināts no teiksmām apvītās senās latviešu Beverīnas pils nosaukuma un kuras simboliskais attēls ievietots Beveronijas vapenī. Organizēšanās darbi ritēja sekmīgi, un 1922. gada 4. maijā Beveronijas dibinātāji noturēja pirmo komeršu, dodot solījumu būt uzticīgiem Beveronijai un latviešu tautai. Korporācijas mērķis — Lai spīd tautas gods darbā, tikumā un patiesībā!

Beveronijas dibinātāji bija 16 immatrikulēti Latvijas augstskolas studenti no astoņām dažādām fakultātēm.

Komānu Beveronija garantēja pie Lettonias, kuras sākumā sniegto atbalstu Beveronija vienmēr atcerēsies ar pateicību.

Jaunās korporācijas dibināšana prasīja daudz darba un pūļu, bet Beveronijas dibinātāji, pirmo semestru tautiešu atbalstīti, visus šķēršļus veica ar lielu sajūsmu. Beveronija kā pirmā latviešu korporācija pie Latvijas Universitātes 1923. gada 23. oktobrī tika uzņemta Prezidiju Konventā (P!K!) par pilntiesīgu locekli. Pirmajos pastāvēšanas gados uzņēma desmit goda filistrus.

Beveronijas Filistru biedrība dibināta 1926. gadā. Beveronija bija P!K! prezidējošā korporācija 1928. gada rudens semestrī un 1936. gada pavasara semestrī. L!K!A! ietvaros Beveronija prezidēja 1967/68 un 1986/87, kā arī 200/01 akadēmiskos gados.

Cīņās par savas tautas brīvību daudzi beveroņi upurējuši savas dzīvības, daudzi savas nacionālās pārliecības dēļ aizgāja mocekļa ceļu deportācijās un soda nometnēs.

Kara laikā pārtraukto darbību Beveronija atjaunoja Vācijā, kur Eslingenā un Gūnzburgā notika pirmie komerši svešumā. Kopš 1950. gada Ņujorkā darbojās Beveronijas Centrālais prezidijs, kas saskaņo Beveronijas darbību ārpus Latvijas. Izdod žurnālu Beveronijas Ziņotājs. Dibināts Beveronijas atjaunošanas un palīdzības fonds.

Beveronijas kopas darbojās latviešu lielākos centros brīvajā pasaulē. Kopš 1922. gada Beveronijā uzņemti vairāk kā 600 locekļi.[1]

Darbība mūsdienās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Latvijā Beveronija savu darbību atjaunoja 1989. gada 2. oktobrī. P!K! prezidējusi 1994. gada pavasara, 2004. gada rudens un 2015. gada rudens semestros.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Par Beveroniju». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2014. gada 16. augustā. Skatīts: 2014. gada 20. oktobrī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]