Bukaišu iela

Vikipēdijas lapa
Bukaišu iela
Bukaišu iela
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Zemgales priekšpilsēta
Apkaime Katlakalns
Garums 720 m
Joslu skaits 2
Segums asfalts

Bukaišu iela ir Rīgas iela Zemgales priekšpilsētā, Katlakalnā. Iela sākas no Bauskas ielas un turpinās līdz Jāņa Čakstes gatvei (Dienvidu tilta galam). Mūsdienās ielas numerācijā iekļauti arī vairāki zemes gabali starp Jāņa Čakstes gatvi un Lejupes ielu. Ielas garums ir 720 metri un tā sastāv no 2 braukšanas joslām. Ielā galvenokārt rūpnieciska un noliktavu apbūve, kā arī individuālās dzīvojamās mājas.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bukaišu iela Rīgas ielu sarakstā ir kopš 19. gadsimta beigām, sākotnēji nosaukums Bokaišu muižas iela (Fockenhöfsche Strasse), dažās Rīgas kartēs uzrādīta arī ar nosaukumu Fokenhofas iela; nosaukta pēc bijušās Foka muižas (Fockenhof, latviski saukta arī Bokaišu muiža), kas atradusies aptuveni tagadējās Bukaišu ielas sākumā, netālu no Bauskas ielas.

Līdz 20. gadsimta 70. gadiem ielā bija saglabājušās vairākas senas koka dzīvojamās ēkas. Teritorijā starp Bukaišu ielu un Daugavu līdz 20. gadsimta sākumam atradās pēdējās no vējdzirnavām, kas darbojušās tagadējās Rīgas pilsētas robežās. 19. un 20. gadsimtu mijā ielas galā pie toreizējās pilsētas robežas, Daugavas krastā, darbojās Klīmaņa krīta fabrika. Bukaišu ielā 1/2 20. gadsimta sākumā darbojās ķīmiskā fabrika “Agthe, Frey & Co”, vēlāk a/s “Langenzipen un Ko” eļļas spiestuve, 20. gadsimta 20. gados ķīmiskā fabrika “Organia”, 20. gadu beigās un 30. gadu sākumā a/s “Chr. Backman” lidmašīnu, autobusu, autokaroseriju un ātrgaitas motorlaivu būves fabrika. 30. gadu beigās uz šo zemes gabalu pārcēla ķīmisko rūpnīcu “Pērkons” (īpašnieks H. Grīnvalds). 1947. gadā zemes gabalā esošās ēkas nodeva lietošanā Baltijas flotes Sevišķā jūras aizsardzības rajona garnizonam un tajās izvietoja kara daļas darbnīcas. 90. gados daļu teritorijas aizņēma autotransporta uzņēmums “Turība” (arī zemes gabalu Bukaišu ielā 3). Bukaišu ielā 4 20. gadsimta sākumā darbojās a/s “Trampedach & Co” ķīmiskā fabrika (tolaik a/s piederošā zemes gabalā).

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bukaišu iela ir 720 m gara asfaltēta iela Katlakalnā. Iela sākas no Bauskas ielas (krustojumā ar Gulbju ielu) un, nekrustojot citas ielas, turpinās līdz Jāņa Čakstes gatvei (Dienvidu tilta galam). Pirms tilta tai pieslēdzas viens no Dienvidu tilta pievadceļiem. Ielā galvenokārt rūpnieciska un noliktavu apbūve (tostarp Rīgas Piena kombināta teritorija nepāra numuru pusē), kā arī individuālās dzīvojamās mājas.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bukaišu iela ir savienota ar šādām ielām:

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]


Koordinātas: 56°54′53″N 24°08′48″E / 56.9148°N 24.1467°E / 56.9148; 24.1467