Bajāru iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Bajāru iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Bajāru iela
Bajāru iela
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Vidzemes priekšpilsēta
Apkaime Teika
Garums 1480 m
Vēsturiskie
nosaukumi
Bajahrenstraße
Hercena iela
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Cits nav
Bajāru iela Vikikrātuvē

Bajāru iela ir Rīgas iela, Vidzemes priekšpilsētā, Teikas apkaimē. Bajāru iela sākas krustojumā ar Brīvības gatvi un beidzas krustojumā ar Aizpriežu ielu. Kopējais ielas garums ir 1480 metri. Ielā galvenokārt divstāvu dzīvojamo namu apbūve.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ielai nosaukums Bajāru iela piešķirts 1929. gadā. Vācu okupācijas laikā iela saukta Bajahrenstraße. Padomju okupācijas laikā kopš 1950. gada ielas nosaukums bija Hercena iela, šāds nosaukums ielai piešķirts par godu krievu demokrātam, rakstniekam un filozofam Aleksandram Hercenam. 1992. gada aprīlī atjaunots ielas agrākais nosaukums — Bajāru iela. Sākumā iela bija ierīkota tikai līdz Lielvārdes ielai, bet 50. gados tā tika pagarināta līdz jaunierīkotajai Aizpriežu ielai.[1]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bajāru iela ir 1480 metrus gara asfaltēta iela Teikas un Mežciema apkaimēs. Tā sākas krustojumā ar Brīvības gatvi un iet dienvidu—dienvidaustrumu virzienā. Ielai ir savienojumi ar Pudiķa, Pēkšēna, Āraišu, Launkalnes ielām. Nedaudz tālāk iela krustojas ar Zālīša ielu un tūlīt arī ar Tālivalža ielu. Pēc krustojuma ar Tālivalža ielu iela pagriežas vairāk austrumu virzienā. Tāpat arī uzreiz aiz krustojuma ar Tālivalža ielu iela savienojas ar Stūrīša ielu, virzās gar bijušo ķīmiskās mašīnbūves rūpnīcu, kā arī nedaudz tālāk iela krustojas ar Burtnieku un Laimdotas ielām. Īsi pirms krustojuma ar Ķeguma ielu iela pagriežas austrumu virzienā, var teikt, ka iela veido nelielu loku. Tālāk iela arī savienojas ar Lielvārdes un Aizsila ielām. Bajāru iela beidzas pie Aizpriežu ielas, tur ielai pagriežoties ziemeļu virzienā, tā pārtop par Aizpriežu ielu. Krustojumā ar Aizpriežu ielu ielai taisni pretī iznāk Biķernieku mežs. Ielā galvenokārt divstāvu dzīvojamo namu apbūve.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bajāru iela ir savienota ar šādām ielām:

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Raimons Zalcmanis, Bruno Pētersons, Inta Pētersone, Inta Sīpola. Rīgas ielas. 2. sējums. Rīga : SIA Drukātava, 2008. 10.—11. lpp. ISBN 978-9984-798-39-4.