Tukuma muzejs

Vikipēdijas lapa
Pilsētas vēstures muzejs Tukuma pils tornī.

Tukuma muzejs ir muzejs Tukumā. Muzejam ir septiņas filiāles.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Muzeja pirmsākumi meklējami 1935. gada 30. decembrī. Muzeja idejas izveidotājs ir mākslinieks Leonīds Āriņš. Viņš savāca mākslas darbu kolekciju ar apmēram 50 mākslas darbiem. Lielāka daļa mūsdienās veido muzeja gleznu "Zelta fondu". Leonīds Āriņš arī bija pirmais muzeja direktors. 1936. gada 5. un 6. janvārī notika pirmā muzeja gleznu kolekcijas izstāde. Daži no darbiem kara laika pazuda bez vēsts. Leonīds Āriņš pirms kara visas gleznas ko vien varēja ielikt mucā tur salika un apraka. Daudzus darbus sava lieluma dēļ nebija iespējams nekur ielikt tāpēc tos atstāja nekur neieraktus.

Filiāles[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Mākslas muzejs nodibināts 1935. gadā pēc Leonīda Āriņa iniciatīvas, muzeja mākslas darbu kolekcija ir otra lielākā Latvijā. Muzeja ir atradies pat skolā, muzeja atradās arī Dārza ielā, bet no 1997. gada atrodas Harmonijas ielā 7.
  • Pilsētas vēstures muzejs. 1958. gadā Tukuma rajona pašvaldība pieņēma lēmumu par Novadpētniecības muzeja izveidi. Muzejs sākumā atradās Tukuma Kultūras namā, bet no 1995. gada muzeja atrodas Tukuma pils tornī (tornis un mazs mūra fragments ir vienīgie liecinieki par Tukuma pili), tādēļ muzejs mainīja nosaukumu: Tukuma pilsētas vēstures muzejs "Pils tornis"
  • Pastariņa muzejs atklāts 1967. gadā un stāsta par rakstnieka Ernesta Birznieka - Upīša dzīvi un darbu. Muzejs atrodas Dzirciema "Bisniekos". Muzejs izveidots ēkā kuru no 1906. līdz 1913. gadam cēla rakstnieka brālis Kārlis. Veco dzīvojamo ēku nopostīja Pirmā pasaules kara laikā. No senās apbūves gandrīz nekas nav saglabājies. Saglabājusies vienīgi klēts un stallīša frabments. Sētā apskatāmas mazas mājiņas kas rāda "Bisnieku" sētas izskatu E. Birznieka - Upīša bērnībā. Notikumi "Bisnieku" sētā aprakstīti "Pastariņa dienasgrāmatā".
  • Audēju darbnīca. Audējas Tukuma muzejā strādā jau no 1974. gada. Audēju darbnīca atklāta 1988. gadā un līdz 2008. gadam atradās Smilšu ielā, bet no 2008. gada darbnīca atrodas Tidaholmas ielā 3.
  • Durbes pils. Durbes pils muzejam nodota 1991. gadā bēdīgā stāvoklī. Muzeja 1. stāvā iekārtots 19. gadsimta interjers: vestibils, kāpņu telpa, kases telpa, barona rakstāmistaba, bibliotēka, zāle, sarkanā istaba, salons, dāmu rakstāmistaba, guļamistaba, ģērbistaba, vannas istaba, tualete ar priekštelpu, bērnistaba ar aukles istabu, ēdamzāle un pagrabā virtuve. Otrajā stāvā apskatāmas izstādes un ekspozīcijas. Muzeja klēts ēkā apskatāma ekspozīcija "Latvietis un viņa kungs". Pilij apkārt plešas parks.
  • Galerija "Durvis" izveidota 1997. gadā Brīvības laukumā 21. Savu nosaukumu galerija ieguva no 18. gadsimta rokoko stila durvīm, kas atrastas ēkā, vēl atrasti arī tapešu fragmenti. Galerijā regulāri notiek mākslinieku izstādes.
  • Džūkstes Pasaku muzejs. Muzejs dibināts 2001. gada decembrī. Muzejam pievienots 2010. gada 1. janvārī. Muzejs atrodas Džūkstes pagasta Lancenieku skolā. Ekspozīcija stāsta par folkloristu un rakstnieku Ansi Lerhu- Puškaiti. Viņš savulaik strādājis Lancenieku skolā.