Vjetnamas karš

Vikipēdijas lapa
Vjetnamas karš

Datums 1955. gada 1. novembris — 1975. gada 30. aprīlis
Vieta Dienvidvjetnama, Ziemeļvjetnama, Kambodža, Laosa
Iznākums Ziemeļvjetnamas uzvara
Dalībnieki
Dienvidvjetnama

Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Karogs: Dienvidkoreja Dienvidkoreja
Karogs: Austrālija Austrālija
Karogs: Filipīnas Filipīnas[1]
Karogs: Taizeme Taizeme
Karogs: Jaunzēlande Jaunzēlande
Khmeru Republika
Laosas Karaliste

Atbalsta:
Karogs: Ķīnas Republika Taivāna[1]
Karogs: Kanāda Kanāda[1]
Rietumvācija[1]
Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste[1]
Karogs: Irāna Irāna[1]
Karogs: Spānija Spānija[1]

Ziemeļvjetnama

Vjetkongs
Sarkanie khmeri
Pathet Leo
Karogs: Ķīna Ķīna
Karogs: Ziemeļkoreja Ziemeļkoreja

Atbalsta:
Karogs: Padomju Savienība PSRS
Karogs: Kuba Kuba[2][3]
Karogs: Zviedrija Zviedrija
Valsts karogs: Čehoslovākija Čehoslovākijas Sociālistiskā Republika[4][5]
Bulgārijas Tautas Republika[6]
Rumānijas Tautas Republika
Valsts karogs: Ungārija Ungārijas Tautas Republika
Polijas Tautas Republika
Austrumvācija[7]

Komandieri
Ngo Diņ Djems
Nguyễn Văn Thiệu
Nguyễn Cao Kỳ
Cao Văn Viên
Ngô Quang Trưởng
Džons Kenedijs
Lindons Džonsons
Ričards Niksons
Džeralds Fords
Roberts Maknamara
Henrijs Kisindžers
Viljams Vestmorlends
Krītons Ābrams
Maksvels Teilors
Frederiks Veiands
Pols Harkinss
Melvins Roberts Lērds
Klarks Klifords
Valsts karogs: Dienvidkoreja Paks Čonhi
Valsts karogs: Austrālija Roberts Menzijs
Valsts karogs: Austrālija Harolds Holts
Valsts karogs: Austrālija Džons Makevens
Valsts karogs: Austrālija Džons Gortons
Valsts karogs: Austrālija Viljams Makmahons
Valsts karogs: Filipīnas Ferdinands Markoss
Ho Ši Mins
Lē Djuans
Vo Ngujens Zaps
Pols Pots
Soufanouvungs
Valsts karogs: Ķīna Mao Dzeduns
Valsts karogs: Padomju Savienība Ņikita Hruščovs
Valsts karogs: Padomju Savienība Leonīds Brežņevs
Valsts karogs: Ziemeļkoreja Kims Irsens
Spēki
≈1 830 000 (1968)

Dienvidvjetnama: 850 000 (1968)
1 500 000 (1974–75)[8]
Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV: 536 100 (1968)
Karogs: Dienvidkoreja Dienvidkoreja: 50 000[9]
Karogs: Austrālija Austrālija: 7672
Karogs: Taizeme Taizeme: 11 570
Karogs: Filipīnas Filipīnas: 2020
Karogs: Jaunzēlande Jaunzēlande: 552

≈461 000

Ziemeļvjetnama: 287 465 (1968. gada janvāris)[10]
Karogs: Ķīna Ķīna: 170 000 (1965–1969)[11][12]
[13]
Karogs: Padomju Savienība PSRS: 3000
Karogs: Ziemeļkoreja Ziemeļkoreja: 300–600

Vjetnamas karš, kas pazīstams arī kā Otrais Indoķīnas karš,[14] bija Aukstā kara perioda karš,[15] kas notika Vjetnamā, Laosā un Kambodžā no 1955. gada 1. novembra līdz Saigonas krišanai 1975. gada 30. aprīlī, lai novērstu Vjetnamas atkalapvienošanos zem komunistu varas. Tajā piedalījās Vjetnamas Republika (Dienvidvjetnama) ar ASV un citu valstu atbalstu, pret Vjetnamas vietējo partizānu atbrīvošanās fronti (Vjetkongs) un Vjetnamas Demokrātiskās Republikas armiju (Ziemeļvjetnama), kuru atbalstīja galvenokārt Ķīna un Padomju Savienība. Tiek lēsts, ka karā bojā gāja starp vienu miljonu un 5,7 miljoniem cilvēku. ASV zaudēja 58 159 karavīrus un vairāk nekā 1700 cilvēku pazuda.

Konflikts sākās ar mēģinājumu apvienot divas "Vjetnamas" vienā valstī, kurā valdītu PSRS un Ķīnas kontrolēta komunistu valdība. Pasākumi, lai novērstu atkalapvienošanos, kopā ar neapmierinātību pret Dienvidvjetnamas korumpēto un neefektīvo valdību, ko atbalstīja ASV, izraisīja Nacionālās atbrīvošanās frontes "Vjetkongs" izveidošanu, kuru uzreiz atbalstīja toreizējā Padomju Savienība un Mao Dzeduna vadītā Ķīna. Karš tika sadalīts četros posmos:

  • sākotnējais posms, ar Saigonas teritorijas zaudēšanu;
  • otrais posms, kad karā ienāca ASV karaspēks un kad tā atguva pusi no zaudētās teritorijas;
  • trešais posms, kurā ASV sāka pakāpenisku atkāpšanos;
  • pēdējais posms, kas sākās ar Parīzes miera līguma parakstīšanu 1973. gadā. Tad Vjetnamas Demokrātiskās Republikas armija ieņēma Saigonu un 1976. gada 2. jūlijā apvienoja abas valstis ar nosaukumu Vjetnamas Sociālistiskā Republika. Pirmie trīs posmi aizritēja bez tradicionālo frontes līniju veidošanas, tajos notika teroristu un partizānu karš, to misija bija "meklēt un iznīcināt". Pēdējais posms bija parasts karš. Bet kara beigas bija tikai Indoķīnas kara pauze. Pēc iebrukumiem Kambodžā un Laosā komunisti šajās valstīs ieguva varu un tās sāka sadarboties ar Vjetnamu un Austrumķīnu. Turpretī ASV beidza intensīvi iejaukties ārvalstu politikā.

Kara hronoloģija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1945. gadā Ho Ši Mina vadītie Vjetnamas komunisti pasludināja neatkarīgu Vjetnamas Demokrātisko Republiku (VjDR). Francija centās atgūt kontroli pār Vjetnamu un visu Indoķīnu. Pēc komunistu nākšanas pie varas Ķīnā VjDR sāka saņemt lielu palīdzību no Ķīnas un sāka gūt virsroku, lai gan frančus arvien vairāk ar ieročiem un kara materiālu piegādēm atbalstīja amerikāņi.

1954. gadā Ženēvā pasaules lielvalstis vienojās par Indoķīnas jautājuma noregulējumu. Vjetnama, Laosa un Kambodža atbrīvojās no Francijas koloniālās varas un ieguva pilnīgu neatkarību. Vienošanās paredzēja pagaidām sadalīt Vjetnamu pa 17. paralēli, jo Ho Ši Mina spēki kontrolēja Vjetnamas ziemeļu, bet amerikāņu un franču atbalstītā Bao Dai valdība — dienvidu daļu. Bija paredzēts, ka 1956. gadā notiks vispārējas vēlēšanas abās Vjetnamas daļās un valsts apvienosies.

Partizānu karš Dienvidvjetnamā (19551964)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Amerikāņi baidījās, ka Vjetnamas nokļūšana komunistu rokās var radīt "domino efektu" Dienvidaustrumu Āzijā, respektīvi, veicināt komunistisku režīmu nākšanu pie varas citās reģiona valstīs. ASV konfliktu traktēja vienkāršoti — tikai kā cīņu pret komunisma ekspansiju. Pietiekami netika ņemts vērā, ka šajā konfliktā liela loma bija arī etniskajām un reliģiskajām atšķirībām, nacionālās atbrīvošanās cīņai un neapmierinātībai ar Dienvidvjetnamas korumpēto valdību.

1956. gadā Dienvidvjetnama atteicās no Ženēvas līgumā paredzētajām vēlēšanām. Komunisti sāka gatavoties partizānu karam. 1959. gadā izveidoja t.s. "Ho Ši Mina takas" — maskētu ceļu un taku tīklu, kurš no Ziemeļvjetnamas veda pa džungļiem caur Kambodžu un pa kuru karavīri un ieroči tika nogādāti Dienvidvjetnamā. Partizānu armija sastāvēja kā no regulārām karaspēka daļām, kuras saņēma papildinājumu no ziemeļiem, tā arī no neregulārām vienībām laukos un pagrīdniekiem pilsētās, tai bija laba sakaru un apgādes sistēma. 1960. gadā komunisti izveidoja Dienvidvjetnamas Nacionālās atbrīvošanas fronti (Vjetkongu) — partizānu kara politisko pārstāvniecību.

Vērienīga ASV iejaukšanās karā (19651973)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Amerikāņi 1961. gadā ievērojami palielināja militāro padomnieku skaitu un ieroču piegādes. Tas deva zināmus militāros panākumus. Tomēr Vjetkongu sakaut neizdevās. 1965. gadā amerikāņi kara ministra Roberta Maknamaras vadībā sāka tieši iejaukties karā. Sākās masveidīga ASV karavīru mobilizēšana, tika īstenots arī Projekts 100 000, kura ietvaros Roberts Maknamara uz karadarbības zonām nosūtīja karavīrus, kuriem bija dažādas nopietnas fiziskas vai garīgas saslimšanas un traucējumi, un kuri pēc militāri garīgajiem vai medicīniskajiem standartiem nebija derīgi karam. Pirmā vērienīgā sadursme starp ASV armiju un Vjetnamas tautas armiju bija Jadrangas kauja. 1966. gadā Vjetnamā bija jau 380 tūkstoši amerikāņu karavīru (karā piedalījās arī Dienvidkoreja, Austrālija un Jaunzēlande, taču to ieguldījums bija neliels), notika Ziemeļvjetnamas pilsētu masveida bombardēšana operācijas Rolling Thunder ietvaros. Tomēr cerības uz ātru uzvaru, uz to, ka uzlidojumi piespiedīs Ho Ši Minu sēsties pie sarunu galda, neattaisnojās.

Vjetnamas kara galvenais arhitekts, kara ministrs Roberts Maknamara (centrā) kopā ar ASV spēku komandieri Viljamu Vestmorlendu 1965. gadā
Kauja Jadrangas ielejā
A-6A Intruder bumbvedēji, Operācija Rolling Thunder

Vjetnamas karā nebija frontes līnijas un lielu kauju. Vjetkongs no tām izvairījās, jo militārā ekipējuma ziņā tas nespēja sacensties ar amerikāņiem. Tas bija partizānu karš. Lauku rajonos Vjetkongam bija pārsvars, taču tas nespēja ieņemt pilsētas. Tomēr vjetnamieši bija gatavi karot mūžīgi.[nepieciešama atsauce] Ho Ši Mins bija radījis totalitāru režīmu, kurā nebija politiskas opozīcijas, bet iedzīvotājus varēja piespiest paciest jebkādus materiālus un fiziskus zaudējumus.

PSRS sniedza Ziemeļvjetnamai lielu materiālu atbalstu, kā arī nosūtīja uz turieni savus militāros speciālistus.

Lai gan amerikāņu zaudējumi pieauga, tomēr militārajā ziņā panākumi bija niecīgi. 1968. gadā kļuva skaidrs, ka karam gals nav redzams. Aizvien vairāk amerikāņu sāka uzskatīt, ka karaspēks ir jāizved. Sākās plašas kara pretinieku demonstrācijas. Arī politiķu aprindās noskaņojums kļuva aizvien pesimistiskāks.

1972. gadā sākās sarunas par konflikta noregulējumu. Tās bija smagas. Kā ziemeļvjetnamieši, tā arī Dienvidvjetnamas valdība izvirzīja dažādus papildu noteikumus.

Kara beigu etaps (19731975)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1973. gadā Parīzē parakstīja miera līgumu. Saskaņā ar tā noteikumiem ASV izveda savu karaspēku, Ziemeļvjetnama atbrīvoja amerikāņu karagūstekņus. Dienvidvjetnamas Nacionālās atbrīvošanas fronte paturēja tās kontrolē esošo teritoriju, apmēram 3/4 teritorijas palika Dienvidvjetnamas valdības kontrolē.

Kā jau varēja sagaidīt, nekāds mierīgs konflikta risinājums starp komunistisko un nekomunistisko Vjetnamu nebija iespējams. Lai gan Dienvidvjetnamas armija bija labi bruņota un kaujasspējīga, bez amerikāņu aviācijas atbalsta tā nespēja gūt lielus panākumus. Kara apstākļos Dienvidvjetnamā nebija varējusi izveidoties darboties spējīga ekonomika un administrācija, tādēļ valdībai nebija pietiekama atbalsta sabiedrībā. 1975. gadā sākās komunistu uzbrukums. Negaidīti ātri viņi ieņēma galvaspilsētu Saigonu un visu Dienvidvjetnamu. Līdz ar to komunisti pārņēma varu visā Vjetnamas teritorijā. Šīs uzvaras blakusefekts bija komunistisku režīmu nākšana pie varas Laosā un Kambodžā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 «ALLIES OF THE REPUBLIC OF VIETNAM». Skatīts: 2011. gada 24. septembris.
  2. The Cuban Military Under Castro, 1989. Page 76
  3. Cuba in the World, 1979. Page 66
  4. «Cesky a slovensky svet». Svet.czsk.net. Skatīts: 2014. gada 24. februāris.
  5. «Bilaterální vztahy České republiky a Vietnamské socialistické republiky | Mežinárodní vztahy | e-Polis – Internetový politologický časopis». E-polis.cz. Skatīts: 2014. gada 24. februāris.[novecojusi saite]
  6. «Foreign Affairs in the 1960s and 1970s». Bulgaria Country Study. Library of Congress. 1992. Throughout the 1960s and 1970s, Bulgaria gave official military support to many national liberation causes, most notably in the Democratic Republic of Vietnam, (North Vietnam)…
  7. https://muse.jhu.edu/login?auth=0&type=summary&url=/journals/german_studies_review/v036/36.3.horten.pdf
  8. Le Gro, p. 28.
  9. Vietnam Marines 1965–73. Osprey Publishing. 1965. gada 8. marts. Skatīts: 2011. gada 29. aprīlis.
  10. Vietnam War After Action Reports, BACM Research, 2009, page 430
  11. «China admits 320,000 troops fought in Vietnam». Toledo Blade. Reuters. 1989. gada 16. maijs. Skatīts: 2013. gada 24. decembris.
  12. Denny Roy. China's Foreign Relations. Rowman & Littlefield, 1998. 27. lpp. ISBN 978-0847690138.
  13. China and Vietnam: The Politics of Asymmetry. Cambridge University Press 2006. Brantly Womack. P. 176
  14. Factasy. «The Vietnam War or Second Indochina War». PRLog. Skatīts: 2013. gada 29. jūnijs.
  15. Michael Lind. «Vietnam, The Necessary War: A Reinterpretation of America's Most Disastrous Military Conflict». The New York Times, 1999. Skatīts: 2014. gada 17. janvāris.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]