1922. gada Latvijas prezidenta vēlēšanas

Vikipēdijas lapa
1922. gada Latvijas prezidenta vēlēšanas
1922. gada 14. novembrī 1925 →

 
Nominēts Jānis Čakste
Partija Demokrātiskais Centrs
Balsis 92

Deputātu balsu sadalījums.
Deputātu balsu sadalījums.

Iepriekšējais Satversmes sapulces prezidents

Jānis Čakste
Demokrātiskais Centrs

Valsts prezidents

Jānis Čakste
Demokrātiskais Centrs

1922. gada Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanas notika 1922. gada 14. novembrī. Jānis Čakste pēc vienošanās starp Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju un Latvijas Zemnieku savienību tika izvirzīts kā vienīgais kandidāts un ievēlēts kā 1. Latvijas prezidents ar 92 balsīm par un 6 deputātiem atturoties. Prezidentu ievēlēja 1. Saeima.

Kandidāti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kandidāts
Jānis Čakste

Vēlēšanu norise[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pirms vēlēšanām par iespējamajiem prezidenta amata kandidātiem tika uzskatīti līdzšinējais Satversmes sapulces priekšsēdētājs Jānis Čakste, latviešu strēlnieku bataljonu organizētājs, bijušais zemkopības ministrs Jānis Goldmanis un tieslietu ministrs Jānis Pauļuks. Kārlis Ulmanis bija atteicies no savas kandidatūras uzstādīšanas, bet vēl klīda baumas, ka sociāldemokrāti varētu virzīt savu kandidātu - Raini, tomēr beigās tika izvirzīta tika Jāņa Čakstes kandidatūra, un viņš ar 92 balsīm (lielākais atbalsts Valsts prezidenta ievēlēšanas vēsturē) tika ievēlēts par pirmo neatkarīgās Latvijas prezidentu.[1]

Kandidāts Par Atturas
Jānis Čakste 92 6

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Prezidentu «zīlēšanas» starpkaru Latvijā Arhivēts 2007. gada 27. septembrī, Wayback Machine vietnē., Anita Bormane, raksts Latvijas Avīzes pielikumā "Mājas Viesis", pārpublicēts portālā apollo.lv (09.06.2007)

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]