Mazais Balasta dambis

Vikipēdijas lapa
Mazais Balasta dambis
Mazais Balasta dambis
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Kurzemes rajons
Apkaime Ķīpsala
Garums 225 m
Vēsturiskie
nosaukumi
Mazā Balasta iela
Joslu skaits 1
Segums asfalts, bruģis
Mazais Balasta dambis Vikikrātuvē

Mazais Balasta dambis ir iela Rīgā, Kurzemes rajonā, Ķīpsalā. Tā sākas krustojumā ar Balasta dambi, Daugavas krastā. Sākotnēji ved rietumu virzienā, tad pagriežas ziemeļu virzienā un beidzas strupceļā pie Žaņa Lipkes memoriāla (muzeja). Kopējais ielas garums — 225 metri, visā garumā tā ir ļoti šaura, sākumā klāta ar asfalta segumu, tālāk — ar bruģi.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mazais Balasta dambis ir 225 metrus gara ieliņa Ķīpsalas dienvidu daļā. Tā sākas krustojumā ar Balasta dambi, Daugavas krastā, un virzās rietumu virzienā kā ļoti šaurs asfaltēts ceļš, kurš kalpo kā dienesta piebrauktuve pie Ķīpsalas peldbaseina (adrese Ķīpsalas iela 5). Ap peldbaseinu ceļš ir platāks, nodrošinot iespēju ceļa malā novietot automašīnas vai apgriezties braukšanai pretējā virzienā. Taču tūlīt pat aiz ceļa paplašinājuma tas atkal kļūst ļoti šaurs, pilnībā pagriežas ziemeļu virzienā un asfalta segumu nomaina bruģis. Mazais Balasta dambis beidzas kā strupceļš pie Žaņa Lipkes memoriāla (muzeja).

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iela iekļauta Rīgas ielu sarakstā kopš 19. gadsimta 80. gadiem ar nosaukumu Mazā Balasta iela (Kleine Ballast Strasse). Līdz 1940. gadam apbūve un oficiāla numerācija bija četros gruntsgabalos (tikai ielas pāra numuru pusē). Vācu okupācijas laikā nosaukums Kleine Ballaststrasse (Mazā Balasta iela). Mūsdienās tiek lietots nosaukums Mazais Balasta dambis (pirmoreiz nosaukums Mazais Balasta dambis ir uzrādīts 1983. gadā izdotajā Rīgas uzziņu krājumā).

Mazajā Balasta dambī 8, bijušajā Kellermaņu ģimenes īpašumā, vācu okupācijas laikā Žanis Lipke zem malkas šķūņa izbūvētā bunkurā slēpa un izglāba no nāves holokaustā vairākus ebrejus. Līdzās namam Mazajā Balasta dambī 8 2012. gadā atklāja Žaņa Lipkes memoriālu (muzeju).[1]

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mazais Balasta dambis ir savienots ar šādām ielām:

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Par memoriālu Žaņa Lipkes memoriāls


Koordinātas: 56°57′10″N 24°05′06″E / 56.9529°N 24.085°E / 56.9529; 24.085