Mūkusalas iela

Vikipēdijas lapa
Mūkusalas iela
Mūkusalas iela
Mūkusalas ielas sākums (skats no Uzvaras bulvāra).
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Zemgales priekšpilsēta
Apkaime Torņakalns, Ziepniekkalns
Garums 3400 m
Vēsturiskie
nosaukumi
Radiotehnikas iela
Joslu skaits 4
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Autobuss 10., 23., 26.
Trolejbuss 27.
Mūkusalas iela Vikikrātuvē

Mūkusalas iela ir viena no maģistrālajām ielām Rīgā, Zemgales priekšpilsētā, Torņakalnā un Ziepniekkalnā. Tā sākas pie Akmens tilta Pārdaugavas pusē, turpinās līdz tā sauktajam Mūkusalas rotācijas aplim pie Salu tilta, bet aiz Mūkusalas rotācijas apļa turpinās līdz Bauskas ielai, kur pārtop Ziepniekkalna ielā un tālāk, aiz Rīgas robežas, A7 autoceļā. Iela sastāv no 4 braukšanas joslām, pa divām katrā virzienā, kuras savstarpēji ir atdalītas, izņemot nelielu posmu no Laivu ielas līdz Bieķensalas ielai. Visā garumā iela klāta ar asfalta segumu, tās kopējais garums ir aptuveni 3400 metri. Iela nosaukta Mūkusalas — agrāk šajā apvidū pastāvējušas salas, mūsdienās vienas no Rīgas pilsētas daļām — vārdā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mūkusalas iela izveidojusies kā ceļš gar Daugavas krastu Pārdaugavas pusē. Pirmoreiz iela minēta 1861. gada Rīgas adrešu grāmatā ar savu tagadējo nosaukumu, kuru tā saglabāja līdz pat Latvijas PSR laikiem, kad tika nolemts mainīt vairāku Rīgas ielu nosaukumus. Tā 1950. gadā, saistībā ar ielas 41. numurā esošo radiorūpnīcu RRR, Mūkusalas ielu pārdēvēja par Radiotehnikas ielu. Savukārt 1954. gadā ielai tika pievienota 1861. gadā izveidotā Oskara iela, Mūkusalas ielas faktiskais turpinājums. Savu vēsturisko nosaukumu Mūkusalas iela atguva 1990. gadā.[1]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mūkusalas iela ir aptuveni 3,4 km gara pilsētas maģistrālā iela gar Daugavas krastu Pārdaugavā, Torņakalna apkaimes austrumos un Ziepniekkalna apkaimes ziemeļaustrumos. Tā sākas kā nobrauktuve no Akmens tilta un Uzvaras bulvāra savienošanās vietas. Nedaudz tālāk nobrauktuve sadalās divās daļās — viena daļa kā Kuģu iela aiziet uz Klīversalu, otra — turpinās zem Akmens tilta kā Mūkusalas iela ārpilsētas virzienā. Turpat aiz tuneļa atrodas arī ielas uzbrauktuve uz tilta.

Ielas sākumā atrodas Latvijas Nacionālās bibliotēkas galvenā ēka un tās daudzfunkcionālā tehniskā ēka ar autostāvvietām, starp abām celtnēm izvietojies Mūkusalas un Akmeņu ielas krustojums. Aiz bibliotēkas tehniskās ēkas ielu šķērso dzelzceļa pārvads (blakus atrodas arī Dzelzceļa tilts), savukārt uzreiz aiz tā iela šķerso Kīleveina grāvi. Nākamie lielie krustojumi ar Laivu ielu un Bieķensalas ielu ir attiecīgi pēc 1,2 un 1,5 km, skaitot no Akmeņu ielas. Jāpiebilst, ka pa vidu šīm ielām atrodas arī savienojums ar grantēto Buru ielu. Posms no Laivu ielas līdz Bieķensalas ielai ir vienīgā ielas daļa, kurā nav pa vidu ar zaļo zonu atdalītas brauktuves. Nonākot Mūkusalas rotācijas aplī, ielai ir nodrošināti savienojumi ar Kārļa Ulmaņa gatvi ārpilsētas virzienā un Salu tiltu centra virzienā. Ielas posmam no dzelzceļa līdz Salu tiltam raksturīga industriālā apbūve, no kuras daļa ir nojaukta vai pārveidota par biroju ēku vai tirdzniecības un pakalpojumu objektu apbūvi, kurai pa vidu atrodas arī vairāki vēsturiski īres nami.

Aiz Mūkusalas rotācijas apļa iela, līdzīgi kā iepriekš, sastāv no divām atdalītām brauktuvēm (kopā četras joslas), vienīgi attālums starp brauktuvēm ir kļuvis lielāks un gājēju ietve atrodas tikai apbūvētajā pusē, kurā ielai ir savienojumi ar Skaistkalnes un Antenas ielu. Platā zaļā zona ceļa vidū netālu no Bauskas ielas ir ļāvusi ielai pa vidu iekārtoties degvielas uzpildes stacijai un autobraukšanas mācību laukumam. Beidzamajam ielas posmam raksturīga industriālā apbūve. Mūkusalas iela beidzas krustojumā ar Bauskas ielu, pēc kura tā ārpilsētas virzienā turpinās kā Ziepniekkalna iela.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mūkusalas iela vakara krēslā netālu no Bauskas un Ziepniekkalna ielas krustojuma (skats centra virzienā)

Mūkusalas iela ir savienota ar šādām ielām:

Infrastruktūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skats uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku no Akmeņu un Mūkusalas ielas krustojuma

Esošie objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Mūkusalas ielā 3 atrodas Latvijas Nacionālās bibliotēkas galvenā ēka.
  • Mūkusalas ielā 15 atrodas izdevniecības Diena redakcija.
  • Mūkusalas ielā 41b vairākās ēkās izvietojies Mūkusalas biznesa centrs, kura teritorijā atrodas, piemēram, šādi pazīstami zīmoli — portāla Delfi reakcija[2] un Tele2 galvenais birojs Latvijā.[3]
  • Mūkusalas ielā 42 atrodas privāts mākslas muzejs ar nosaukumu "Mūkusalas Mākslas salons".[4]
  • Mūkusalas ielā 42A atrodas "Mūkusalas biznesa centrs". Viena no tā ēkām (tagad Dēļu ielā 2) bija Carl Zeiss optikas ražošanas ēka, kas uzbūvēta 1912. gadā kā pirmā monolītā dzelzsbetona celtne Rīgā.[5] Šobrīd nojaukta, plānots uzbūvēt vietā līdzīgu ēku.
  • Mūkusalas ielā 59 atrodas degvielas uzpildes stacija Lukoil.
  • Mūkusalas ielā 71 atrodas tirdzniecības un izklaides centrs Rīga Plaza.[6]
  • Mūkusalas ielā 73 atrodas tirdzniecības centrs Maxima XX.
  • Mūkusalas ielā 75 atrodas degvielas uzpildes stacija Circle K.
  • Mūkusalas ielā 78 starp abu virzienu brauktuvēm atrodas degvielas uzpildes stacija Lukoil.
  • Mūkusalas ielā 93/95 atrodas tirdzniecības centrs IKI. Līdz 2009. gadam šajā vietā atradās iepirkšanās centrs "Debesmanna".[7]

Citi objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Piemineklis cīnītājiem pret Bermontu

Mūkusalas ielā blakus Dzelzceļa tiltam, Akmens tilta pusē, atrodas tēlnieka Induļa Rankas veidotais piemineklis cīnītājiem pret Bermontu. Pieminekļa svinīgā atklāšana notika 2002. gada 11. novembrī.[8]

Bijušie objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Mūkusalas ielā sabiedriskā transporta satiksme tiek nodrošināta posmā no Akmens tilta līdz Mūkusalas rotācijas aplim pie Salu tilta, pasažieru pārvadājumus veic trīs autobusu un viens trolejbusu maršruts.

23. maršruta autobusi kursē ielas posmā no Akmens tilta līdz Akmeņu ielai. 26. autobuss un 27. trolejbuss kursē līdz krustojumam ar Laivu ielu. 10. maršruta autobusi apkalpo ielas posmu no Akmens līdz Salu tiltam. Līdztekus tam, ielu, posmā no Mūkusalas rotācijas apļa līdz Laivu ielai, izmanto arī trolejbusi nokļūšanai uz 2. trolejbusu parku Jelgavas ielā.

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Torņakalna ielas». citariga.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018. gada 2. jūlijā.
  2. «Kontakti - DELFI». delfi.lv.
  3. «Juridiskā adrese». tele2.lv.
  4. «Kontakti». mmsalons.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013. gada 7. decembrī. Teksts "Mūkusalas Mākslas salons" ignorēts
  5. Ik dienu sākas jaunā vēsture Arhivēts 2018. gada 8. februārī, Wayback Machine vietnē. Mūkusalas biznesa centrs
  6. «Kontakti : Par mums : Riga Plaza». rigaplaza.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2014. gada 14. jūlijā.
  7. «"Nelda" un "Debesmanna": zem jauna nosaukuma». delfi.lv. 2011. gada 12. jūlijs.
  8. «Lāčplēša dienā atklās pieminekli». delfi.lv. 2002. gada 8. novembris.
  9. «Завод "Radiotehnika" - начало и конец.» (rus). radionostalgia.ca. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017. gada 27. oktobrī.