Dainis Draviņš

Vikipēdijas lapa
Dainis Draviņš
Dainis Dravins
Dainis Draviņš 2008. gadā
Dainis Draviņš 2008. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1949. gada 10. septembrī (74 gadi)
Valsts karogs: Zviedrija Lunda, Zviedrija
Zinātniskā darbība
Zinātne astronomija
Darba vietas Lundas observatorija
Alma mater Lundas Universitāte
Upsālas Universitāte
Kalifornijas Tehnoloģiju institūts
Apbalvojumi LZA Lielā medaļa (1998)

Dainis Draviņš (zviedru: Dainis Dravins, dzimis 1949. gada 10. septembrī) ir latviešu izcelsmes Zviedrijas astronoms. 1998. gadā saņēma Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielo medaļu "Par ievērojamiem zinātniskiem sasniegumiem astrofizikālo procesu izpētē zvaigžņu un starpzvaigžņu vidē un būtisku Latvijas zinātnes starptautiskās sadarbības veicināšanu".[1] Zviedrijas Karaliskās zinātņu akadēmijas loceklis (1987), Latvijas Zinātņu akadēmijas ārzemju loceklis (1992).

Kopš 1984. gada ir Lundas universitātes astronomijas profesors, strādājis arī citviet, tostarp Eiropas dienvidu observatorijas (ESO) iestādēs Vācijā un Čīlē, arī bijis viesprofesors Latvijas Universitātē.

Savos darbos izmantojis astronomiskus novērojumus, attīstot metodes, lai uzlabotu to izšķirtspēju. Viņa darbi ietver Saules un Saulei līdzīgo zvaigžņu fotosfēru izpēti, izmantojot spektroskopiju, metodiskas pieejas, kā atrast citplanētas, attīstīt optiskos interferometrus, u.c. Piedalījies Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra VSRC izveidošanā.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]