Eiropas lielās kūrortpilsētas

Vikipēdijas lapa
Eiropas lielās kūrortpilsētas (B- Bāta, BB - Bādenbādene, BE - Bādemsa, BK - Bādkisingene, BpV - Bādene pie Vīnes, FL - Františkovi Lāzņe, KV - Karlovi Vari, ML - Mariānske Lāzņe, MT - Montekatīni Terme, S - Spā, V - Višī)
Apzīmējumi
Oficiālais nosaukums: Eiropas lielās kūrortpilsētas
Tips Kultūra
Kritērijs ii, iii
Iekļauts 2021 (44. sesija)
Aizsardzības nr. 1613
Valsts Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste, Karogs: Austrija Austrija, Karogs: Beļģija Beļģija, Karogs: Čehija Čehija, Karogs: Francija Francija, Karogs: Itālija Itālija, Karogs: Vācija Vācija
Reģions Eiropa un Ziemeļamerika

Eiropas lielās kūrortpilsētas ir 2021. gadā UNESCO pasaules mantojuma sarakstā iekļauts objekts, kas sastāv no 11 kūrortpilsētām 7 Eiropas valstīs ar tām raksturīgu pilsētplānojumu un arhitektūru. Visas šīs pilsētas attīstījušās no 18. gadsimta sākuma līidz 20. gadsimta 30. gadiem ap termālajiem avotiem. Tās kalpojuši kā grezni kūrorti ar raksturīgu arhitektūru un tehniskajiem risinājumiem. Pilsētu attīstība devusi ieguldījumu medicīnas, zinātnes un balneoloģijas attīstībā. Tās kalpoja ne tikai medicīniskiem mērķiem, bet arī kā Eiropas politiskās, ekonomiskās un kultūras elites satikšanās centri.

Pasaules mantojuma sarakstā iekļautās pilsētas ir Bāta Lielbritānijā (bija iekļauta UNESCO sarakstā atsevišķi 1987. gadā), Bādenbādene, Bādemsa un Bādkisingene Vācijā, Bādene pie Vīnes Austrijā, Františkovi Lāzņe, Karlovi Vari un Mariānske Lāzņe Čehijā, Montekatīni Terme Itālijā, Spā Beļģijā un Višī Francijā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]