Vladislavs II Trimdinieks

Vikipēdijas lapa
Vladislavs II Trimdinieks
Władysław II Wygnaniec
Polijas lielkņazs, Silēzijas kņazs
1138. gads — 1146. gads
Priekštecis Boļeslavs III Greizmutis
Pēctecis Boļeslavs IV Cirtainais
Dzimis 1105. gadā
Krakova, Polijas karaliste
(Mazpolijas vojevodiste, Karogs: Polija Polija)
Miris 1159. gada 30. maijā (53—54 gadu vecumā)
Altenburga, Svētā Romas impērija
(Tīringene, Karogs: Vācija Vācija)
Apglabāts Pēgavas klosteris, Saksija, Karogs: Vācija Vācija
Dzīvesbiedre Bābenbergas Agnese
Bērni
Dinastija Pjastu dinastija
Tēvs Boļeslavs III Greizmutis
Māte Kijevas Zbislava
Reliģija katolisms

Vladislavs II Trimdinieks (poļu: Władysław II Wygnaniec; dzimis 1105. gadā, miris 1159. gada 30. maijā) - Pjastu dinastijas Polijas lielkņazs no 1138. līdz 1146. gadam.

Vladislavs bija Polijas lielkņaza Boļeslava III Greizmuta dēls no laulības ar Kijivas Krievzemes lielkņaza Svjatopolka II meitu Zbislavu. Bija precējies ar Austrijas markgrāfa Leopolda III meitu Agnesi fon Bābelbergu (dēls Meško IV un meita Riksa - Kastīlijas karaļa Alfonso VII sieva).

Boļeslavs III pirms nāves bija sadalījis karalisti vairākās daļās savu dēlu starpā, bet vecāko iecēlis par lielkņazu. Gandrīz tūlīt pēc tēva nāves ar Bohēmijas, Svētās Romas impērijas un Kijivas Krievzemes atbalstu centās atjaunot valsts vienotību. Tomēr, kad pēc Vladislava II pavēles tika nogalināts ietekmīgais vojevoda Pjotrs Vostovics (Piotr Włostowic), saasinājās attiecības ar Krievzemi un jaunākie brāļi padzina lielkņazu no valsts.

1146. gadā bija spiests pamest valsti, jo jaunākie pusbrāļi ar Gņezno prelāta palīdzību to padzina no Polijas, kur viņš vairs nekad neatgriezās. Apmeties Altenburgā pie sava sievasbrāļa Vācijas karaļa Konrāda III, kurš veica neveiksmīgu kampaņu pret Poliju. 1152. gadā Frīdriham I Barbarosam izdevās sakaut poļus, tomēr viņš neatdeva liekņaza titulu Vladislavam II, bet atzina Boļeslavu IV Cirtaino par savu vasali. Pēc Vladislava II nāves viņa dēliem tika piešķirtas kņazistes Silēzijā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Priekštecis:
Boļeslavs III Greizmutis
Polijas lielkņazs
1138. - 1146.
Pēctecis:
Boļeslavs IV Cirtainais