Boļeslavs IV Cirtainais

Vikipēdijas lapa
Boļeslavs IV Cirtainais
Bolesław IV Kędzierzawy
Polijas kņazs
Amatā
1146. gads — 1173. gads
Priekštecis Vladislavs II Trimdinieks
Pēctecis Meško III Vecais

Dzimšanas dati 1120. vai 1121. gadā
Miršanas dati 1173. gada 5. janvārī
Apglabāts Plockas katedrāle, Plocka, Karogs: Polija Polija
Dinastija Pjastu dinastija
Tēvs Boļeslavs III Greizmutis
Māte Bergas Salomeja
Dzīvesbiedrs(-e) 1. Novgorodas Vežhoslava
2. Marija
Bērni 3 bērni no Vežhoslavas
Reliģija katoļticība

Boļeslavs IV Cirtainais (poļu: Bolesław Kędzierzawy dzimis 1120. vai 1121. gadā, miris 1173. gada 5. janvārī) bija Pjastu dinastijas Polijas lielkņazs no 1146. gada līdz savai nāvei 1173. gadā.

Izcelsme[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Boļeslavs bija Polijas lielkņaza Boļeslava III Greizmuta dēls no laulības ar grāfieni Salomi fon Bergu no Švābijas. Bija precējies ar Novgorodas kņaza meitu Vežhoslavu un vēlāk ar nezināmas izcelsmes Mariju.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc tēva Boļeslava III nāves viņš valdīja kā Mazovijas kņazs. Kad Vladislavs II Trimdinieks tika padzīts no Polijas, valdīja kā Polijas lielkņazs Krakovā. Kaut arī Vladislavs II ar Svētā Romas imperatora Konrāda III atbalstu centās atgūt varu, tas viņam neizdevās. 1152. gadā Frīdriham I Barbarosam izdevās sakaut poļus, tomēr viņš neatdeva liekņaza titulu Vladislavam II, bet atzina Boļeslavu IV Cirtaino par savu vasali.

Krusta karagājiens pret prūšiem[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Polijas lielkņaza Boļeslava IV pārvaldītās Mazovijas teritorijas ziemeļdaļā kopš aizvēsturiskiem laikiem mita baltu ciltis, kuras, slāviem izplešoties, tika pakļautas un pakāpeniski pārslāvotas. Toties tālāk uz ziemeļiem mītošās prūšu, galindu un jātvingu ciltis izrādīja niknu pretestību un atteicās pieņemt kristīgo ticību. Atbilstoši tajā laikā dominējošajai Romas pāvesta un Svētās Romas impēratora nostājai, Boļeslavs IV panāca viņu atbalstu krusta karagājiena izsludināšanai pret Prūsijas pagāniem. 1166. gadā karagājiens beidzās ar poļu krusta karotāju sakāvi kaujā, kurā krita Boļeslava IV jaunākais brālis Henriks no Sandomežas. Polija uz laiku atteicās no plāniem iekarot Prūsiju.

Priekštecis:
Vladislavs II Trimdinieks
Polijas lielkņazs
1146—1173
Pēctecis:
Meško III Vecais