Kroņu iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Kroņu iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Kroņu iela
Kroņu iela
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Vidzemes priekšpilsēta
Apkaime Teika, Purvciems
Garums 2 km
Vēsturiskie
nosaukumi
Oškalna iela
Joslu skaits 2
Segums asfalts, bruģis
Kroņu iela Vikikrātuvē

Kroņu iela ir iela Rīgā, Vidzemes priekšpilsētā, Teikā un Purvciemā. Tā sākas krustojumā ar Braslas ielu un Purvciema ielu un beidzas T veida krustojumā ar Turaidas ielu. Ielas garums ir 2 kilometri.[1] Pirmo reizi kartogrāfiskajā materiālā Kroņu iela ir minēta jau 1880./1883. gadā ar savu tagadējo nosaukumu. No 1961. līdz 1993. gadam daļa no Kroņu ielas tika saukta par Oškalna ielu.[2]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kroņu iela sākas pie Augusta Deglava tilta, sākumā virzoties perpendikulāri Braslas ielai dzelzceļa līnijas Rīga—Lugaži virzienā, tad pagriežas ziemeļu virzienā. Tālāk iela gandrīz visu savu trasi iet paralēli dzelzceļa sliedēm, kā arī šķērso vairākus sliežu pievadceļus. Ielas nepāra numuru pusē galvenokārt ir industriāla apbūve, lielu teritoriju aizņem būvmateriālu ražotāja "Baltik saule" teritorija. Tuvāk Zemitāna tiltam atrodas trīs dzīvojamās ēkas. Šeit ielai ir savienojums ar Zemitānu tilta pievadceļiem, kas ved uz Purvciemu un tirdzniecības centru "Domina". Iela iet zem Zemitānu tilta, taču tai savienojuma ar to nav. Tālāk tā iet zem Zemitānu stacijas gājēju tilta, ar kuru Kroņa ielu savieno asfaltēts gājēju celiņš. Tuvāk Turaidas ielai pāra numuru pusē ir divas mazstāvu dzīvojamās ēkas, nepāra pusē — kadreizējās saimnieciskās apbūves teritorijā top daudzstāvu daudzdzīvokļu ēkas.

Ielu klāj gan apaļakmens bruģa, gan asfalta segums, sliežu pievedceļu pārbrauktuvju apvidū arī betona plākšņu segums. Dominē bruģis, haotiski mainoties tā platumam, atsevišķi posmi ir asfaltēti.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kroņu iela krustojas ar:

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «BalticMaps». balticmaps.eu. Skatīts: 2020-04-17.
  2. «Purvciema ielas :: Purvciems :: Cita Rīga». www.citariga.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017-01-09. Skatīts: 2020-04-17.