Dalībnieks:95.68.15.191/Smilšu kaste

Vikipēdijas lapa
brīvajā enciklopēdijā, kuru arī Tu vari papildināt!
126,91%

Vērtīgs raksts

Svētā Trīsvienība
Svētā Trīsvienība
«Andrejs Rubļovs» (krievu: Андрей Рублёв) ir krievu režisora Andreja Tarkovska 1966. gadā PSRS uzņemtā mākslas filma. Tā ir vēsturiska kinodrāma, kas brīvi traktē ievērojamā 15. gadsimta krievu ikonu gleznotāja Andreja Rubļova (attēlā glezna «Svētā Trīsvienība») dzīvi. Filmas scenārija autori ir Andrejs Končalovskis un Andrejs Tarkovskis. Galvenās lomas atveido Anatolijs Soloņicins, Ivans Lapikovs, Nikolajs Griņko, Nikolajs Burļajevs.

Sākotnējais filmas nosaukums bija «Andreja pasija» (Страсти по Андрею). Filmu veido astoņas noveles, kas sižetiski ir maz saistītas, taču rada laikmeta mozaīku, parādot viduslaiku Krievijas kopainu. Filmā atspoguļots trauksmainais 15. gadsimta sākuma periods Krievijā (1400—1423), kuru raksturo cīņa starp konkurējošiem valdniekiem un tatāru iebrucējiem. Laikmets parādīts, sekojot klejojoša mūka Andreja Rubļova piedzīvotajam. Klejojumu gados pieredzētās šausmu ainas ir kā Andreja Rubļova ticības pārbaudījums. Filma ir melnbalta, izņemot tās epilogu, kas ir krāsains.

Pēc filmas uzņemšanas tā uzreiz nenonāca pie skatītājiem, jo vairākus gadus ilga ar cenzūru un filmas saīsināšanu saistītas problēmas. 1969. gadā Kannu kinofestivālā, startējot ārpus konkursa, filma ieguva FIPRESCI balvu. Padomju Savienībā filmu sāka rādīt 1971. gadā, bet cenzūras dēļ tā bija saīsināta. 1973. gadā filmu ASV izplatīja Columbia Pictures arī nedaudz grozītā variantā. Tādējādi zināmi vairāki filmas varianti. 

Vai Tu zināji, ka...

No Vikipēdijas latviešu valodā jaunākajiem rakstiem:

Šī diena vēsturē

Čārlzs II Stjuarts

Vairāk notikumu: 22. aprīlī23. aprīlī24. aprīlī

Šobrīd ir 2024. gada 23. aprīlis (UTC) – Atjaunināt lapu

Izveido rakstu

 

Dienas attēls

Vikipēdija ir pieejama arī citās valodās, to skaitā:
Eesti Lietuvių Latgaļu Līvõ Võro Žemaitiu Русский Français Deutsch English

Vikipēdija ir bezpeļņas organizācijas Wikimedia Foundation projekts, kas saistīts arī ar vairākiem citiem brīvi pieejama satura projektiem: