Pasaules lielāko ezeru saraksts

Vikipēdijas lapa
Pārlēkt uz: navigācija, meklēt

Sarakstā apkopoti 100 pasaules lielākie ezeri pēc platības. Pasaulē lielākais ezers ir Kaspijas jūra (371 000 km²). Šajā sarakstā nav iekļauti rezervuāri un lagūnas. Dažu ezeru platība var ievērojami mainīties laika gaitā, sezonāli vai nu no gada uz gadu. Tas jo īpaši attiecas uz sāls ezeriem neauglīgajos klimatos.

100 lielākie ezeri[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Uzskaitījumā iekļauti tikai saldūdens ezeri.

Kontinenti pa krāsām
Antarktika Āfrika Āzija Dienvidamerika Eiropa Ziemeļamerika
Rangs Attēls Ezers Valsts(-is) Platība (km²) Garums (km) Maksimālais dziļums (m) Tilpums (km³) Piezīme
&00000000000000010000001 Caspian Sea from orbit.jpg Kaspijas jūra Karogs: Azerbaidžāna Azerbaidžāna
Karogs: Irāna Irāna
Karogs: Kazahstāna Kazahstāna
Karogs: Krievija Krievija
Karogs: Turkmenistāna Turkmenistāna
371000 1199 1030 78200
&00000000000000020000002 Lake Superior NASA.jpg Augšezers Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Karogs: Kanāda Kanāda
82100 616 406 12000
&00000000000000030000003 Lake Victoria composite satellite photo.jpg Viktorijas ezers Karogs: Kenija Kenija
Karogs: Tanzānija Tanzānija
Karogs: Uganda Uganda
68800 322 83 2750
&00000000000000040000004 Lake-Huron.svg Hūrons Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Karogs: Kanāda Kanāda
59600 397 229 3543
&00000000000000050000005 Lake Michigan Landsat Satellite Photo.jpg Mičigans Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 58000 517 281 4900
&00000000000000060000006 NASA - Visible Earth, Lakes of the African Rift Valley.jpg Tanganjikas ezers Karogs: Burundi Burundi
Karogs: Kongo Demokrātiskā Republika Kongo DR
Karogs: Tanzānija Tanzānija
Karogs: Zambija Zambija
32900 676 1470 18900
&00000000000000070000007 Baikal.A2001296.0420.250m-NASA.jpg Baikāls Karogs: Krievija Krievija 31722 636 1642 23615,39
&00000000000000080000008 Great Bear Lake.jpg Greitbērleiks
(Lielais Lāču ezers)
Karogs: Kanāda Kanāda 31153 373 446 2236
&00000000000000090000009 Lake Malawi seen from orbit.jpg Ņasas ezers
(Malāvi ezers)
Karogs: Malāvija Malāvija
Karogs: Mozambika Mozambika
Karogs: Tanzānija Tanzānija
29600 579 706 8400
&000000000000001000000010 Canada.A2002160.1920.721.250m.jpg Greitsleivleiks
(Lielais Vergezers)
Karogs: Kanāda Kanāda 27200 469 614 1580
&000000000000001100000011 Greatlakes amo 2014009.jpg Ēri ezers Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Karogs: Kanāda Kanāda
25667 388 64 480
&000000000000001200000012 NASA Lake Winnipeg.jpg Vinipegs Karogs: Kanāda Kanāda 24514 416 36 284
&000000000000001300000013 Lake-Ontario.svg Ontārio ezers Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Karogs: Kanāda Kanāda
19000 311 244 1640
&000000000000001400000014 La2-demis-ladoga.png Lādogas ezers Karogs: Krievija Krievija 17700 219 230 837
&000000000000001500000015 Balchaschsee.jpg Balhašs Karogs: Kazahstāna Kazahstāna 16400 605 26 440
&000000000000001600000016 Lake Vostok Sat Photo color.jpg Vostokas ezers 12500 250 900 5400
&000000000000001700000017 Onego lake.jpg Oņegas ezers Karogs: Krievija Krievija 9700 245 127 285
&000000000000001800000018 SatTiticacaSee-boundary.jpg Titikakas ezers Karogs: Bolīvija Bolīvija
Karogs: Peru Peru
8372 190 281 893
&000000000000001900000019 Ometepemap.png Nikaragvas ezers Karogs: Nikaragva Nikaragva 8264 161 26 108
&000000000000002000000020 Lake Athabasca, Canada.jpg Atabaskas ezers Karogs: Kanāda Kanāda 7850 283 124 204
&000000000000002100000021 Canada.A2002236.1810.721.250m NASA.jpg Reindīra ezers Karogs: Kanāda Kanāda 5650 230 219 95,25
&000000000000002200000022 Lake turkana satellite.jpg Turkanas ezers Karogs: Etiopija Etiopija
Karogs: Kenija Kenija
6405 290 109 203,6
&000000000000002300000023 Issyk Kul.jpg Isikuls Karogs: Kirgizstāna Kirgizstāna 6236 182 668 1738
&000000000000002400000024 Vänern NASA.jpg Vēnerns Karogs: Zviedrija Zviedrija 5650 140 106 153
&000000000000002500000025 Wfm baffin island.jpg Netillins Karogs: Kanāda Kanāda 5542 123 132
&000000000000002600000026 NASA Lake Winnipeg.jpg Vinipegosiss Karogs: Kanāda Kanāda 5370 195 12
&000000000000002700000027 Lake Albert (Uganda) (NASA).jpg Alberta ezers Karogs: Kongo Demokrātiskā Republika Kongo DR
Karogs: Uganda Uganda
5300 160 51 132
&000000000000002800000028 Lake urmia 1984.jpg Urmijas ezers Karogs: Irāna Irāna 5200 140 16
&000000000000002900000029 Lake mweru.jpg Mveru Karogs: Kongo Demokrātiskā Republika Kongo DR
Karogs: Zambija Zambija
5120 131 27 38,2
&000000000000003000000030 88.43153W 49.95886N Nipigon Lake.png Nipigona ezers Karogs: Kanāda Kanāda 4848 165 248
&000000000000003100000031 NASA Lake Winnipeg.jpg Manitobas ezers Karogs: Kanāda Kanāda 4624 200 7 14,1
&000000000000003200000032 Kara sea2TL.PNG Taimiras ezers Karogs: Krievija Krievija 4560 204 26 12,8
&000000000000003300000033 Qinghai lake.jpg Kukunors Karogs: Ķīna Ķīna 4489 108 27 119,6
&000000000000003400000034 Lake of the woods.jpg Vudsu ezers Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Karogs: Kanāda Kanāda
4348,6 109 64
&000000000000003500000035 Lake Khanka Landsat 7 2001-09-25.jpg Hanka Karogs: Ķīna Ķīna 4070 90 10,6 18,3
&000000000000003600000036 Dubawnt Lake.jpg Dubonta ezers Karogs: Kanāda Kanāda 3833
&000000000000003700000037 STS079-781-53.jpg Kukunors Karogs: Turcija Turcija 3755 119 451 607
&000000000000003800000038 Lake tana.jpg Tanas ezers Karogs: Etiopija Etiopija 2156 84 14 24
&000000000000003900000039 Lake Peipsi Landsat2000.jpeg Peipusa ezers Karogs: Igaunija Igaunija
Karogs: Krievija Krievija
3555 143 15,3 25
&000000000000004000000040 Aralsea tmo 2014231 lrg.jpg Dienvidarāla jūra Karogs: Kazahstāna Kazahstāna
Karogs: Uzbekistāna Uzbekistāna
3500 40
&000000000000004100000041 Uvs-Nuur Hollow, Mongolia, Russia, Landsat-7.jpg Uvsnūrs Karogs: Mongolija Mongolija 3350 84 20 35,7
&000000000000004200000042 AralSea ComparisonApr2005-06.jpg Ziemeļarāla jūra Karogs: Kazahstāna Kazahstāna
Karogs: Uzbekistāna Uzbekistāna
3300 42 27
&000000000000004300000043 Wfm baffin island.jpg Amaģuaks Karogs: Kanāda Kanāda 3115 80
&000000000000004400000044 LakeKivu satellite.jpg Kivu ezers Karogs: Kongo Demokrātiskā Republika Kongo DR
Karogs: Ruanda Ruanda
2700 89 480 500
&000000000000004500000045 Wollaston Lake, Saskatchewan.jpg Vulastona ezers Karogs: Kanāda Kanāda 2681 97 39,8
&000000000000004600000046 Iliamnas ezers Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 1012,5 124 301 115
&000000000000004700000047 Khuvsgul.jpg Huvsguls Karogs: Mongolija Mongolija 2760 136 267 480,7
&000000000000004800000048 Poopo 1991.jpg Poopo ezers Karogs: Bolīvija Bolīvija 2337 84 5 4,02
&000000000000004900000049 Lac Mistassini et Albanel.jpg Mistasini ezers Karogs: Kanāda Kanāda 2335 161 183 150
&000000000000005000000050 Wfm lake edward lake george.jpg Edvarda ezers Karogs: Kongo Demokrātiskā Republika Kongo DR
Karogs: Uganda Uganda
2325 77 112 39,5
&000000000000005100000051 Dalainūrs Karogs: Ķīna Ķīna 2339 90 9
&000000000000005200000052 Ņūeltina ezers Karogs: Kanāda Kanāda 2279 144
&000000000000005300000053 Taihu Karogs: Ķīna Ķīna 2250 4,8
&000000000000005400000054 Southern Indian Lake.jpg Sauternindiana ezers Karogs: Kanāda Kanāda 2,247 30 23,4
&000000000000005500000055 Lake Alakol.jpg Alakels Karogs: Kazahstāna Kazahstāna 2650 54 58,6
&000000000000005600000056 Hundzehu Karogs: Ķīna Ķīna 1960 13,5
&000000000000005700000057 Namtso as seen from space.png Namcho Karogs: Ķīna Ķīna 1920 70 125 768
&000000000000005800000058 Lake Vättern.png Veterns Karogs: Zviedrija Zviedrija 1912 125 128 77
&000000000000005900000059 Okeechobee lake from space.jpg Okīčobī Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 1900 57,5 3,7 5,2
&000000000000006000000060 Baker Lake (sat).jpg Beikera ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1887
&000000000000006100000061 88.99167E 31.79701N Serling Tsho.png Sīlingčo Karogs: Ķīna Ķīna 1865 72 33
&000000000000006200000062 Buenosairesas ezers Karogs: Bolīvija Bolīvija
Karogs: Čīle Čīle
1850 590
&000000000000006300000063 Lac La Martre, Northwest Territories map 01.jpg Lamartra ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1776 70
&000000000000006400000064 Lake Kyoga (NASA).jpg Kjogas ezers Karogs: Uganda Uganda 1720 200 5,7
&000000000000006500000065 Sela ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1657 241 47,2
&000000000000006600000066 Tengiz-Korgalzhyn Lake System MODIS 250m.jpg Tenizs Karogs: Kazahstāna Kazahstāna 1590 75 8
&000000000000006700000067 Khar-Us-Nuur Lake ISS006-E-7827 cropped, rotated.jpg Harusnūrs Karogs: Mongolija Mongolija 1578 72,2 4,5 3,12
&000000000000006800000068 Jezioro Tuz.jpg Tuza ezers Karogs: Turcija Turcija 1500 80 1,5
&000000000000006900000069 Arhentino ezers Karogs: Argentīna Argentīna 1466 500 219,9
&000000000000007000000070 Jaktjeda ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1449 72
&000000000000007100000071 Peace-Athabasca Delta.JPG Klēra ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1436 59 2 1,7
&000000000000007200000072 NASA Canada.A2002236.1810.721.250m (1).jpg Krī ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1434 60 17,6
&000000000000007300000073 Laronžas ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1413 43 17,6
&000000000000007400000074 Khyargas-Nuur lake, Mongolia, Landsat image.jpg Hjargasnūrs Karogs: Mongolija Mongolija 1407 75 80 75,2
&000000000000007500000075 STS61A Clearwater Lakes.jpg Oklēra ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1383 71 178
&000000000000007600000076 GreaterSaimaa.gif Saimā Karogs: Somija Somija 1377 71 82 36
&000000000000007700000077 NASA Canada Central.A2002236.1810.721.250m (1).jpg Cēdara ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1353 10 10,2
&000000000000007800000078 Canada.A2002236.1810.721.250m-002.jpg Kasbas ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1341 70
&000000000000007900000079 Satellite Image of Tangra Yumco.png Danrajuncho Karogs: Ķīna Ķīna 1295 71,7
&000000000000008000000080 Lac Bienville.jpg Bjenvila ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1249
&000000000000008100000081 Ailenda ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1223 85 59,4 21,8
&000000000000008200000082 Becharof Lake NASA.jpg Bočarova ezers Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV 1173 60 180
&000000000000008300000083 Lesersleivleiks
(Mazais Vergezers)
Karogs: Kanāda Kanāda 1168 97 20,5 13,69
&000000000000008400000084 Abajas ezers Karogs: Etiopija Etiopija 1162 60 13,1 8,2
&000000000000008500000085 Gods Lake, Manitoba.jpg Godsas ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1151 74 75,3 13,8
&000000000000008600000086 Toba overview.jpg Tobas ezers Karogs: Indonēzija Indonēzija 1146 100 505 240
&000000000000008700000087 Sanijāhas ezers Karogs: Irāka Irāka 1142
&000000000000008800000088 La3-demis-malaren.png Mēlarens Karogs: Zviedrija Zviedrija 1140 115 64 14
&000000000000008900000089 Šampleina ezers Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Karogs: Kanāda Kanāda
1139 201 122 25,8
&000000000000009000000090 Beloje Karogs: Krievija Krievija 1130 46 34 6,2
&000000000000009100000091 Lake st clair landsat.jpeg Sentklēras ezers Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Karogs: Kanāda Kanāda
1114 42 8,2 4
&000000000000009200000092 Lake chapala.png Čapalas ezers Karogs: Meksika Meksika 1100 85 10,5 8,1
&000000000000009300000093 Aberdeen Lake2.jpg Aberdīnas ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1100 90
&000000000000009400000094 Napaktulik Lake2.png Napaktulika ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1080 60
&000000000000009500000095 Peijenne Karogs: Somija Somija 1082,89 120 95 18
&000000000000009600000096 MacKay Lake (Northwest Territories) map 01.jpg Makeja ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1061 112
&000000000000009700000097 Lake Managua from space.jpg Managvas ezers Karogs: Nikaragva Nikaragva 1024 65 20
&000000000000009800000098 Inari ezers Karogs: Somija Somija 1040,28 80 92 15,9
&000000000000009900000099 Lago O'Higgins-San Martín (ISS010-E-5868).jpg O'Higginsa ezers Karogs: Argentīna Argentīna 1013 836
&0000000000000100000000100 Lac St-Jean 71.94640W 48.69243N.jpg Senžana ezers Karogs: Kanāda Kanāda 1003 43,8 63 11,9

Pēc kontinenta[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kontinenti pa krāsām
Antarktīda Austrālija Āfrika Āzija Dienvidamerika Eiropa Ziemeļamerika
Kontinents Attēls Ezers Valsts(-is) Platība (km²) Garums (km) Maksimālais dziļums (m) Tilpums (km³) Piezīmes
Antarktīda Lake Vostok Sat Photo color.jpg Vostokas ezers 12500 250 900 5400
Austrālija NEO lake eyre big.jpg Eira ezers Karogs: Austrālija Austrālija 9500
Āfrika Lake Victoria composite satellite photo.jpg Viktorijas ezers Karogs: Kenija Kenija
Karogs: Tanzānija Tanzānija
Karogs: Uganda Uganda
68800 322 83 2750
Āzija Caspian Sea from orbit.jpg Kaspijas jūra Karogs: Azerbaidžāna Azerbaidžāna
Karogs: Irāna Irāna
Karogs: Kazahstāna Kazahstāna
Karogs: Krievija Krievija
Karogs: Turkmenistāna Turkmenistāna
371000 1199 1030 78200
Dievidamerika SatTiticacaSee-boundary.jpg Titikakas ezers Karogs: Bolīvija Bolīvija
Karogs: Peru Peru
8372 190 281 893
Eiropa La2-demis-ladoga.png Lādogas ezers Karogs: Krievija Krievija 17700 219 230 837
Ziemeļamerika Lake Superior NASA.jpg Augšezers Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Karogs: Kanāda Kanāda
82100 616 406 12000

Ezeri ar stipri mainīgu ūdens līmeni[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kontinenti pa krāsām
Antarktīda Āfrika Āzija Dienvidamerika Eiropa Ziemeļamerika
Rangs Attēls Ezers Valsts (-is) Platība (km²) Garums (km) Maksimālais dziļums (m) Tilpums (km³) Piezīmes
&00000000000000010000001 Lake Chad from Apollo 7.jpg Čada ezers Karogs: Čada Čada
Karogs: Kamerūna Kamerūna
Karogs: Nigēra Nigēra
Karogs: Nigērija Nigērija
1350 — 26000 10,5
&00000000000000020000002 Duntinhu Karogs: Ķīna Ķīna 2820 — 20000
&00000000000000030000003 Tonle Sap See NASA.jpg Tonlēsābs Karogs: Kambodža Kambodža 2600 — 16000 14
&00000000000000040000004 Lake Bangweulu.jpg Bangveulu Karogs: Zambija Zambija 3000 — 10000 80 4
&00000000000000050000005 Laguna Mar Chiquita.gif Marčikitas ezers Karogs: Zambija Zambija 1960 — 10000 19
&00000000000000060000006 Great Salt Lake ISS 2003.jpg Lielais Sālsezers Karogs: Kanāda Kanāda 2460 — 8500 120 10
&00000000000000070000007 Lake Mai-Ndombe NASA.jpg Maji-Ndombes ezers Karogs: Kongo Demokrātiskā Republika Kongo DR 2300 — 8200 7
&00000000000000080000008 Lake Mai-Ndombe NASA.jpg Rukvas ezers Karogs: Tanzānija Tanzānija 1500 — 5760 180 5
&00000000000000090000009 Lago Sariqamish.jpg Sarikamiša ezers Karogs: Tadžikistāna Tadžikistāna
Karogs: Uzbekistāna Uzbekistāna
800 — 5000 89 40
&000000000000001000000010 Satelites image of Lake Poyang.png Pojanhu Karogs: Ķīna Ķīna 1000 — 4400
&000000000000001100000011 Ilmenis Karogs: Krievija Krievija 733 — 2090 10
&000000000000001200000012 Chany lake.jpg Čani ezers Karogs: Krievija Krievija 1400 — 2000 12
&000000000000001300000013 Hammarsee Karogs: Irāka Irāka 600 — 1950
&000000000000001400000014 Lago Viedma NASA 1994.jpg Vjedmas ezers Karogs: Argentīna Argentīna 1088 — 1600 80
&000000000000001500000015 Mweru Wantipa from space.jpg Mveru Vantipa Karogs: Zambija Zambija 0 — 1500 65 5

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]