Pēteris Salkazanovs

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no P. Salkazanovs)
Pēteris Salkazanovs
Salkazanovs 2009. gadā
Latvijas zemkopības ministrs
Amatā
1999. gada 5. februāris — 1999. gada 16. jūlijs
Prezidents Guntis Ulmanis
Vaira Vīķe-Freiberga
Premjerministrs Vilis Krištopans
Priekštecis Vents Balodis
Pēctecis Aigars Kalvītis

Dzimšanas dati 1956. gada 30. augustā (67 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Pededzes pagasts, Latvijas PSR, PSRS
Politiskā partija PSKP
LTF (1987—?)
LSDSP (1994—2002)
SDS (2002—2005)
JD (2005—?)
Dzīvesbiedrs(-e) Inga Salkazanova
Profesija zemes ierīkotājs
Augstskola Latvijas Lauksaimniecības akadēmija

Pēteris Salkazanovs (dzimis 1956. gada 30. augustā) ir osetīnu izcelsmes latviešu politiķis, bijušais Latvijas zemkopības ministrs.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

PSKP un LTF[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Salkazanovs ir dzimis Pededzes pagastā Alūksnes rajonā. Tēvs Mihails ir osetīns, māte Vilma ir latviete. Mihails Salkazanovs bija Tirzas pienotavas direktors, Vilma bija pārdevēja. Ģimenē bija četri dēli un divas meitas.[1] P. Salkazanovs mācījās Tirzas astoņgadīgo skolā, vēlāk Lejasciema vidusskolā. Pēc vidējās izglītības iegušanas divus gadus dienējis armijā, tad iestājies Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā. 1983. gadā to pabedzis zemes ierīkotāja specialitātē.[1]

Ticis ievēlēts par LLA komjaunatnes 2. sekretāru. Vēlāk strādājis Lauksaimniecības ministrijā, kā arī Jelgavas rajona kolhozā "Draudzība".[1] 1987. gadā kļuvis par Sidrabenes pagasta priekšsēdētāju. Sācis aktīvi darboties Latvijas Tautas frontē, Sidrabenes pagasta padomē un Jelgavas rajona padomē. Viens no Latvijas pašvaldību savienības dibinātājiem, tās izglītības un kultūras komisijas vadītājiem.[1]

LSDSP[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

5.Saeimas vēlēšanās kandidēja no "Republikas platformas" saraksta. Pēteris Salkazanovs LSDSP iestājās 1994. gadā.[2] Ir bijis Jelgavas rajona padomes deputāts.[3] Kandidējis 7. Saeimas vēlēšanās no LSDA saraksta (apvienotais LSDSP un LSDP saraksts). Sākotnēji nav ievēlēts, bet, 1999. gada 14. janvārī, pēc Kristapa Riekstiņa atteikšanās no mandāta,[4] iekļuvis 7. Saeimā.[5] 4. februārī apstiprināts par zemkopības ministru Krištopana valdībā. Šajā laikā viņu Saeimā aizvietoja Astrīda Mūrniece.[6] Jūlijā, pēc valdības demisijas, amatu zaudējis.[1]

2000. gada rudenī kandidējis uz LSDSP vadītāja amatu, kandidatūru atsaucis.[7] Ir bijis LSDSP Jelgavas nodaļas vadītājs.[8]

SDS[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2002. gada sākumā LSDSP frakcija sašķēlās. Salkazanovs pievienojās jaunajai, Baldzēna veidotajai, Sociāldemokrātu savienības frakcijai.[9] Pēteris Salkazanovs kļuva par frakcijas vadītāju.[1] SDS partija tika dibināta 24. martā.[10] Salkazanovs kandidējis 8. Saeimas vēlēšanās,[11] nav ievēlēts. Vēlāk kļuvis par partijas priekšsēdētāju.[12]

Darbojoties Saeimā ir bijis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas, Pieprasījumu komisijas, Lauksaimniecības un mežsaimniecības apakškomisijas, Valsts pārvaldes reformas apakškomisijas, Latvijas-Armēnijas parlamentu sadarbības grupas, Latvijas-Gruzijas parlamentu sadarbības grupas, Latvijas-Komi parlamentu sadarbības grupas un Latvijas-Kuveitas parlamentu sadarbības grupas loceklis, kā arī Parlamentārās izmeklēšanas komisijas jautājumā par iespējamo valsts amatpersonu iesaisti kontrabandas darījumos Latvijā un Latvijas-Īslandes parlamentu sadarbības grupas priekšsēdētājs.[13]

Jaunie Demokrāti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Salkazanovs kopā ar daļu SDS biedru 2005. gadā pievienojās Māra Gulbja veidotajai partijai "Jaunie Demokrāti".[14] No JD saraksta kandidējis 9. Saeimas vēlēšanās Vidzemes un Zemgales apgabalos, nav ievēlēts.[15] Partiju vēlāk pametis.[16]

Ārpus politikas[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēteris Salkazanovs ir bijis Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents,[17] kā arī Jelgavas autobusu parka valdes priekšsēdētājs.[18] P. Salkazanovs ir arī Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents.[19]

Piezīmes un atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «PĒTERIS SALKAZANOVS». gramata21.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 5. martā. Skatīts: 2013. gada 18. aprīlī.
  2. Ināra Egle. «Sākusies sociāldemokrātu šķelšanās». Diena, 2002. gada 8. janvārī. Daļa sanākušo bija interesenti no citām partijām un palicēji no LSDSP, ieskaitot vadības pārstāvjus. E.Baldzēns, kas bija LSDSP atjaunotāju vidū, un P.Salkazanovs, kurš partijā ir no 1994.gada, atzina, ka viņiem ir žēl aiziet no LSDSP, kurā ieguldīts daudz darba.
  3. Akvilina Liepiņa. «Zemkopības ministrs sagaidījis portfeli». Diena, 1999. gada 8. februārī. Lai gan viņš Jelgavas LA ieguvis inženiera zemes ierīkotāja diplomu, šo darbu P.Salkazanovam strādāt iznācis maz, jo karjera bijusi saistīta ar pašvaldībām, arī 7.Saeimā ienācis taisnā ceļā no Jelgavas rajona pašvaldības.
  4. «Salkazanovs var kļūt Saeimas deputāts». Diena. 1999. gada 13. janvārī. Saeimas prezidijs saņēmis iesniegumu no Saeimas sociāldemokrātu frakcijas deputāta Kaspara Riekstiņa par atteikšanos no deputāta mandāta. Nākamais saraksta kandidāts, kurš var ieņemt viņa vietu Saeimā, ir aicinātais zemkopības ministra kandidāts Pēteris Salkazanovs.
  5. Ināra Egle. «Salkazanovs kļūst par ministru». Diena, 1999. gada 5. februārī. Šā gada 14.janvārī P.Salkazanovs kļuva Saeimas deputāts, bet uz ministra pilnvaru laiku valdībā viņš nolēmis nolikt deputāta mandātu.
  6. «Bijušie ministri atjaunos mandātus». Diena. 1999. gada 23. jūlijā. Demisionējušās valdības locekļi Vilis Krištopans, Jānis Gaigals un Pēteris Salkazanovs nolēmuši atjaunot Saeimas deputāta mandātus un līdz ar to Saeima būs jāatstāj [..], kā arī sociāldemokrātei Astrīdai Mūrniecei, informē Saeimas preses dienests.
  7. Ināra Egle. «Sīvā konkurencē par LSDSP līderi atkārtoti kļūst Bojārs». Diena, 2000. gada 23. oktobrī. Uz priekšsēža amatu deleģētie Arnis Kalniņš un Pēteris Salkazānovs savas kandidatūras atsauca.
  8. Ināra Egle. «Zemsavieši iegūst Jelgavas mēra amatu Rāviņam». Diena, 2001. gada 27. martā. LSDSP Jelgavas nodaļas vadītājs Pēteris Salkazanovs, atzīstot, ka nesaprašanās galvenais iemesls ir abu politisko spēku pretenzijas uz pirmo amatu, tomēr cer, ka domē tiks izveidota plaša koalīcija un sociāldemokrāti vēl varētu iegūt mēra vietnieka amatu.
  9. Ināra Egle. «Baldzēna nodoms veidot frakciju - solis uz jaunu partiju». Diena, 2002. gada 7. janvārī. Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcija, kurā ir 16 deputātu, jau šonedēļ sašķelsies. No tās aizies frakcijas priekšsēdis Egīls Baldzēns, Rišards Labanovskis, Jānis Leja, Imants Burvis un, iespējams, arī Pēteris Salkazanovs.
  10. Ināra Egle. «Baldzēna sociāldemokrāti marta beigās dibinās partiju». Diena, 2002. gada 1. februārī. No LSDSP aizgājušā Egīla Baldzēna un viņa domubiedru veidotā Sociāldemokrātu savienība (SDS) tiks dibināta partijas kongresā 24.martā, ceturtdien tika paziņots preses konferencē.
  11. Ināra Egle. «Baldzēns - partijas saraksta līderis». Diena, 2002. gada 18. jūlijā. Ar parlamentārā darba pieredzi ir tagadējie Saeimas deputāti Egīls Baldzēns, Jānis Leja, Rišards Labanovskis un Pēteris Salkazanovs, kuram vienīgajam sarakstā ir arī valdības darba pieredze un kurš vada arī parlamentāro izmeklēšanas komisiju, kas pēta amatpersonu saistību ar kontrabandas darījumiem.
  12. «SDS startē Rīgā ar savu sarakstu». Diena. 2005. gada 14. janvārī. Sociāldemokrātu savienība Rīgas domes vēlēšanās startēs ar atsevišķu sarakstu, [..], Dienu informēja SDS priekšsēdētājs Pēteris Salkazanovs [..].
  13. «Pēteris Salkazanovs». 7. Saeimas kartīte. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2004. gada 3. janvārī. Skatīts: 2009. gada 8. augustā.
  14. «Salkazanovs pievienosies JD». Diena. 2005. gada 8. oktobrī. Sociāldemokrātu savienības līderis Pēteris Salkazanovs, [..], kopā ar lielāko daļu savu partijas biedru pēc 29.oktobrī paredzētā SDS kongresa nolēmis pievienoties Māra Gulbja vadītajiem Jaunajiem demokrātiem.
  15. «Jaunie Demokrāti». CVK. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 29. decembrī. Skatīts: 2009. gada 8. augustā.
  16. Ināra Egle. «TP Jelgavas nodaļu vadīs bijusī sociāldemokrāte Škutāne». Diena, 2008. gada 29. aprīlī. Cits viņas politiskais domubiedrs Pēteris Salkazanovs tagad ir Jelgavas autobusu parka valdē un Dienai sacīja, ka ir aizgājis no politikas un nav vairs nevienā partijā.
  17. Ināra Egle. «Jaunie kandidāti turībā neatpaliek». Diena, 2002. gada 19. septembrī. Deklarācijas atklāj, ka Saeimas deputāts Pēteris Salkazanovs (SDS) ir Latvijas Zivrūpnieku savienības prezidents.
  18. Ināra Egle. «Tiesa lemj par labu šoferim». Diena, 2006. gada 21. februārī. Jelgavas autobusu parka valdes priekšsēdētājs Pēteris Salkazanovs ir lūdzis auditorkompāniju Deloitte sagatavot ieteikumus, kā šajā situācijā rīkoties.
  19. Elizabete Rutule. «Autobusu maršrutu tīklu plāno izsolīt sešās lotēs». Diena, 2007. gada 23. martā. Pret attiecīgo likumprojektu kritiski noskaņotais Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas prezidents Pēteris Salkazanovs [..].


Politiskie un sabiedriskie amati un pozīcijas
Priekštecis:
Vents Balodis
Latvijas zemkopības ministrs
1999. gada 5. februāris1999. gada 16. jūlijs
Pēctecis:
Aigars Kalvītis