Portāls:Formula 1

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Formulas 1 portāls)

 Sports    Basketbols    Formula 1    Futbols    Hokejs  

Laipni lūdzam Formula 1 portālā,

kuru arī Tu vari papildināt!

Šajā portālā var atrast informāciju par Formula 1 komandām un pilotiem.
izmainīt  

Formula 1 portāls

izmainīt  

Izmeklēts raksts

Formula 1, saīsinājumā F1, ir Starptautiskās Automobiļu federācijas (FIA) rīkotas pasaules mēroga autosporta sacīkstes. F1 sezona sastāv no vairākām sacīkstēm, kuras sauc par Grand Prix (GP). Šīs sacīkstes notiek speciāli šim nolūkam būvētās trasēs un dažos gadījumos pa noslēgtām pilsētas ielām, piemēram, Monako Grand Prix, kas norisinās Montekarlo ielās vai Singapūras ielu trasē, kur notiek nakts sacīkste. Katrā sezonā tiek noskaidrots čempions gan pilotu kopvērtējumā, gan komandu (jeb konstruktoru) vērtējumā.

Formulas ātrums var sasniegt pat 360 km/h, savukārt līkumos, kur nākas samazināt un atkal uzņemt ātrumu, paātrinājums var sasniegt pat 50 m/s², kas atbilst vairāk kā pieckārtējam brīvās krišanas paātrinājumam. Formulas sasniegtais ātrums, kā arī rezultāts sacīkstes beigās ir atkarīgs ne tikai no paša pilota, bet arī no elektronikas, aerodinamikas, riepām un no citiem tehniskiem parametriem. Katru gadu formulas tiek uzlabotas, līdz ar to formulu evolūcija ir ļoti strauja.

Eiropa ir tradicionālais sacīkšu centrs. Visām komandām te atrodas galvenā bāze un te norisinās aptuveni puse no visām sacīkstēm. Apvienotās Karalistes piloti kopā ir izcīnījuši 12 čempionu titulus, bet komandas — 32 konstruktoru kausus. Pēdējā laikā vairākas Eiropas Grand Prix izcīņas beidza pastāvēt, lai dotu vietu sacīkstēm Turcijā, Ķīnā, Malaizijā, Bahreinā un citur.


izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Izmeklēts attēls

Gērijs Pafets
Gērijs Pafets
Autors:

Gērijs Pafets testē McLaren

izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Formula 1 ir saistīti šādi portāli:

Sports
izmainīt  

Jaunākās ziņas

izmainīt  

Izmeklēta biogrāfija

Deniss Klaivs "Denijs" Halms (angļu: Denis Clive "Denny" Hulme; 1936. gada 18. jūnijs1992. gada 4. oktobris) bija Formula 1 pilots. Viņš izcīnīja čempiona titulu 1967. gadā ar Brabham formulu. Viņš ir arī divkārtējs Can-Am sacīkšu čempions. Viņš nomira 56 gadu vecumā braucot Bathurst 1000 sacīkstē. "Conrod" taisnē viņš piedzīvoja sirdslēkmi un, lai gan neietriecās sienā, nomira, atrodoties mašīnā.

izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Lietas, ko tu varētu darīt

Tu vari atjaunot sen neatjaunotas rakstus par Formula 1 pilotiem un komandām.

Trūkst arī daudz izsmeļošu rakstu par dažādiem Formula 1 pilotiem un komandām.

Vēl var izveidot Grand Prix posmu ziņojumus no senākiem gadiem.