Portāls:Meteoroloģija

Vikipēdijas lapa
Laipni lūdzam Meteoroloģijas portālā,

kuru arī Tu vari papildināt!

Šajā portālā var atrast informāciju par meteoroloģiju.
izmainīt  

Meteoroloģijas portāls

Ciklons.
Ciklons.

Meteoroloģija (grieķu: μετέωρος — atmosfēras un debess parādības; λόγος — zinātne) ir zinātne par atmosfēru, tās struktūru, īpašībām un tajā notiekošajiem fizikālajiem procesiem.

Daudzās valstīs meteoroloģiju sauc par atmosfēras fiziku, kas lielā mērā atbilst tās mūsdienu nozīmei. Liela meteorologu daļa nodarbojas ar laika apstākļu un klimata prognozēm, atmosfēras pētījumiem ar radaru, un pavadoņu palīdzību. Citi strādā valdības un militārajās struktūrās, kā arī privātajās kompānijās, nodrošinot ar laika prognozēm aviāciju, jūrniecību, lauksaimniecību, celtniecību u.c., kā arī tās izziņo televīzijā un citos apraides tīklos.

izmainīt  

Izmeklēts raksts

2011. gada laikapstākļi Latvijā. Gads ar vidējo gaisa temperatūru +7,3 °C (+7,27 °C), kas ir 1,5 grādu virs normas, ierindojās siltāko gadu 7. vietā.[1] Vislielākā temperatūras novirze no normas bija decembrī — aptuveni +4,5 °C. Aukstāks par normu bija tikai februāris, tā vidējā gaisa temperatūra valstī kopumā bija −8,9 °C jeb 4,1 grādu zem klimatiskās normas. Pārējo mēnešu vidējās gaisa temperatūras novirze no ilggadējiem vidējiem rādītājiem bija no +0,5 grādiem maijā līdz +3,1 grādam jūlijā. Nokrišņu daudzums 2011. gadā bija tuvs normai — 690 mm (104%).[1] Vairāk nokrišņu nekā ierasts bija janvārī, februārī, maijā, jūlijā, augustā un decembrī, savukārt pārējos mēnešos nokrišņu daudzums bija mazāks par normu. Visvairāk nokrišņu attiecībā pret normu bijis decembrī — vismaz 170%, savukārt martā un novembrī nokrišņu daudzums bija tikai puse no normas.

izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Izmeklēts attēls

Viesuļvēstra Sendija
Viesuļvēstra Sendija
Autors: ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija

Viesuļvētra Sendija tuvu maksimālajai intensivitātei 2012. gada 25. oktobrī.

izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Meteoroloģija ir saistīti šādi portāli:

Ģeogrāfija
Kosmonautika
Latvija
Zinātne
izmainīt  

Izmeklēta biogrāfija

Henrijs Frānsiss Blanfords (angļu: Henry Francis Blanford; dzimis 1834. gada 3. jūnijā, miris 1893. gada 23. janvārī) bija angļu — indiešu meteorologs un paleontologs.

Blanfords vadīja meteoroloģisko dienestu Bengālijā, bet no 1874 līdz 1887. gadam dienestu visā Britu Indijā, kur daudz darīja tā labiekārtošanā. Viņš sarakstīja daudzus nozīmīgus darbus par meteoroloģiju. Viņa izdotajos ikgadējos izdevumos "Reports on the Meteorology of India" tika publicēti ne tikai meteoroloģiskie novērojumi, bet tika apspriesti arī cēloņi, kas radījuši klimatiskās izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem. Meteoroloģisko parādību pareiza izpratne ļāva atsevišķos gadījumos veikt pareizas laika prognozes ilgam laika periodam. Piemēram, viņš ievēroja sakarību starp snigšanu Himalajos un nākošā gada vasaras lietiem.

izmainīt  

Lietas, ko Tu varētu darīt...

izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Latvijas klimats