Rīgas Jūgendstila centrs

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Rīgas Jūgendstila muzejs)
Rīgas Jūgendstila centrs
Rīgas Jūgendstila centrs
Dibināts 2009. gada 23. aprīlī
Atrašanās vieta Alberta iela 12, Rīga, Latvija
Direktors Agrita Tipāne
Mājaslapa http://www.jugendstils.riga.lv/

Rīgas Jūgendstila centrs ir muzejs, kas veltīts jūgendstilam jeb neoromantismam — arhitektūras un dizaina stilam (franču: Art noveau; vācu: Jugendstil; spāņu: modernismo). Rīgas Jūgendstila centrs ir viens no jaunākajiem Rīgas muzejiem. Tas tika atvērts 2009. gada 23. aprīlī. Muzejs atrodas Alberta ielā 12, tā direktore ir Agrita Tipāne.

Muzeja ekspozīcija iepazīstina ar 20. gadsimta sākuma rīdzinieka dzīvokļa iekārtojumu. Ievērojama muzeja kolekcijas daļa nākusi no rīdzinieku vai ārvalstu draugu dāvinājumiem.[1]

Muzejā tiek rīkotas arī dažādas izstādes un interaktīvi izglītojoši pasākumi bērniem. Muzeja ekspozīciju iespējams fotografēt.[2]

2016. gadā 30. septembrī muzejā sāka darboties digitālā ekspozīcija.[3]

Ēka, kurā atrodas muzejs, būvēta nacionālā romantisma stilā un ir viena no jūgendstila izpausmēm Rīgā. Šo ēku 1903. gadā uzcēla ievērojamais latviešu arhitekts Konstantīns Pēkšēns. Ēkas projektēšanā piedalījās vēlāk slavenais arhitekts Eižens Laube, tolaik Rīgas Politehniskā institūta Arhitektūras nodaļas students.

Ēkas ārpuse ir ievērojama tās spilgtā un izteiksmīgā silueta dēļ. Tās sienas rotā akmenī cirsti ornamenti, kas attēlo stilizētus augus un dzīvniekus.

Kāpņu telpas griestu apgleznošanu iespējams, veicis šeit gadsimta sākumā dzīvojošais mākslinieks Janis Rozentāls. Cits slavens nama tā laika iedzīvotājs bija rakstnieks un dramaturgs Rūdolfs Blaumanis.[4]

Muzejs atrodas vienā no šīs mājas pirmā stāva dzīvokļiem, kur Konstantīns Pēkšēns dzīvoja līdz 1907. gadam. 2008.-2009. gadā pieredzējusī restauratore Gunita Čakare atjaunoja telpu autentisko 1903. gada interjeru. Pirms muzeja izveides dzīvoklis tika rūpīgi pētīts, atklājot un fiksējot tā sākotnējā interjera apdari.[2] Tika atjaunoti sienu krāsojumi un griestu gleznojumi, logu vitrāžas, ozolkoka sienu paneļi. Muzeja kolekcijā ietilpst arī 20. gadsimta sākumam raksturīgās mēbeles, apģērbi, mākslas darbi un autentiski jūgendstila perioda priekšmeti.[5] Interjera projekta autore ir arhitekte Liesma Markova.

Galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Dāvanas Rīgas jūgendstila muzejam: 12 vērtīgi eksponāti». www.riga.lv (latviešu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2017-03-15. Skatīts: 2018-11-13.
  2. 2,0 2,1 «Rīgas Jūgendstila Centrs». www.liveriga.com (angļu). Skatīts: 2018-11-13.
  3. Riga Art Nouveau Museum
  4. «Музей Яна Розенталя и Рудольфа Блауманиса – Каталог музеев Латвии – Сообщество музеев». www.muzeji.lv (krievu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018-11-23. Skatīts: 2018-11-13.
  5. «Rīgas Jūgendstila centrs | Latvia Travel». www.latvia.travel (latviešu). Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018-11-04. Skatīts: 2018-11-13.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]