Portāls:Basketbols

Vikipēdijas lapa

 Sports    Basketbols    Formula 1    Futbols    Hokejs  

Laipni lūdzam basketbola portālā,

kuru arī Tu vari papildināt!

Šajā portālā var atrast informāciju par basketbolu.
izmainīt  

Basketbola portāls

Basketbols ir sporta veids, kurā divas komandas ar pieciem spēlētājiem katrā cenšas gūt punktus, izmetot bumbu cauri stīpai (grozam), ievērojot īpašus noteikumus. Kopš tā izgudrošanas Springfīldā, Masačūsetsā 1891. gadā, tas ir attīstījies, lai kļūtu par patiesi starptautisku sporta veidu. Organizēta spēle līgās radās Jauno vīriešu kristīgajā apvienībā (YMCA); pirmās līgas tika veidotas augstskolās. Ar laiku basketbols kļuva par profesionālu sporta veidu. Lai gan tā bija amerikāņu sporta spēle, basketbols strauji izplatījās starptautiski un mūsdienās izcili spēlētāji un komandas ir visā pasaulē.

izmainīt  

Izmeklēts raksts

ASV basketbola izlase ir komanda, kas pārstāv Amerikas Savienotās Valstis starptautiskās basketbola spēlēs. ASV izlase ir titulētākā basketbola izlase pasaulē, tā 12 reizes ir uzvarējusi Olimpiskajās spēlēs, kā arī ir trīskārtēja Pasaules čempione. Kopš 1989. gada, kad FIBA starptautiskajās spēlēs atļāva piedalīties NBA basketbolistiem, ASV izlase gandrīz simtprocentīgi sastāv no NBA spēlētājiem. Par visu laiku labāko ASV izlases komandu tiek uzskatīta 1992. gada Barselonas Olimpiādes komanda, kuras sastāvā spēlēja Maikls Džordans, Maģiskais Džonsons un citas NBA leģendas. Šī izlase tika nosaukta par Sapņu komandu (Dream Team).

izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Izmeklēts attēls

Autors: Ville Miettinen

Bērni spēlē strītbolu Filipīnās.

izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Basketbols ir saistīti šādi portāli:

Sports
izmainīt  

Tuvākie turnīri

Pasaules čempionāts
Spānija — vīrieši
Notiek
2014
Turcija — sievietes
Notiek
2014


Eiropas čempionāts
Slovēnija — vīrieši
Beidzies
2013
Francija — sievietes
Beidzies
2013
izmainīt  

Izmeklēta biogrāfija

Pau Gazols i Saezs (katalāņu: Pau Gasol i Sàez, izrunā: [ˈpaw gəˈzɔɫ]; dzimis 1980. gada 6. jūlijā Barselonā, Katalonijā, Spānijā) ir profesionāls Spānijas basketbolists, spēlē spēka uzbrucēja un centra pozīcijās, Spānijas basketbola valstsvienības spēlētājs. Pašlaik (2012) pārstāv Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Losandželosas "Lakers". Laika posmā no 1999. līdz 2001. gadam viņš spēlēja FC Barcelona. Pēc tam nokļuva NBA, kur no 2001. līdz 2008. gadam spēlēja Memfisas "Grizzlies" sastāvā, bet 2007.—2008. gada NBA sezonas vidū viņš tika aizmainīts uz "Lakers".

P. Gazols ir otrais Spānijas basketbolists pēc Fernando Martina, kas spēlējis NBA, pirmais NBA Visu zvaigžņu spēles dalībnieks (2006. gadā Hjūstonā), pirmais NBA izslēgšanas spēļu dalībnieks (ar "Grizzlies" 2004. gadā) un ir pirmais NBA čempions no Spānijas (ar "Lakers" 2009. gadā). Spānijas izlases sastāvā ir izcīnījis vairākas medaļas starptautiskos turnīros, tai skaitā sudraba medaļu 2008. gada Olimpiskajās spēlēs Pekinā un 2012. gada Olimpiskajās spēlēs Londonā, zelta medaļu 2006. gada Pasaules, kā arī 2009. un 2011. gada Eiropas čempionātos. Spāņu basketbolists ir vairāku turnīru vērtīgākais spēlētājs (MVP) un vairākkārt dažādās aptaujās ir atzīts par Eiropas gada labāko spēlētāju.

izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Lietas, ko Tu varētu darīt...

  • Rakstīt jaunus rakstus, kas saistīti ar basketbolu, un papildināt esošos.
  • Atjaunot sen neatjaunotas biogrāfijas, atjaunot informāciju par basketbolistu pašreizējo klubu vai pēdējiem sasniegumiem, kā arī, protams, atjaunot dažādu basketbola klubu sastāvus.
  • Trūkst arī daudz izsmeļošu rakstu par dažādiem basketbolistiem, basketbola klubiem un līgām.
  • Trūkst rakstu par kontinentālajiem un pasaules čempionātiem.
  • Trūkst kvalitatīvu, labu un vērtīgu rakstu.