Āzenes iela

Vikipēdijas lapa
Āzenes iela
Āzenes iela
Āzenes iela krustojumā ar Ķīpsalas ielu (skats Zunda krastmalas virzienā)
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Kurzemes rajons
Apkaime Ķīpsala
Garums 470 m
Joslu skaits 2 - 4
Segums asfalts
Āzenes iela Vikikrātuvē

Āzenes iela ir iela Rīgā, Kurzemes rajonā, Ķīpsalā. Tā sākas krustojumā ar Zunda krastmalu, iepretim Zundam, virzās Ķīpsalas austrumu virzienā un beidzas krustojumā ar Balasta dambi, iepretim Daugavai. Kopējais ielas garums ir 470 metri, tā visā garumā klāta ar asfalta segumu. Sastāv no divām līdz četrām braukšanas joslām. Gājēju ietve izbūvēta visā garumā abās ielas pusēs. Ielā atrodas pārsvarā sabiedriska rakstura ēkas. Iela nosaukta Āzenes — alternatīva nosaukuma, kā apzīmē Zundu — vārdā.

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Āzenes iela ir 470 metrus gara vietējas nozīmes iela Ķīpsalas apkaimes dienvidu daļā. Tā sākas krustojumā ar Zunda krastmalu, iepretī Zundam, un virzās austrumu virzienā kā asfaltēts ceļš. Ielas sākumdaļā nepāra numuru pusē atrodas iepirkšanās centrs „Olimpia”, pāra numuru pusē — Rīgas Tehniskās universitātes Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultāte, RTU Studentu kopmītnes, kā arī viesnīca „Islande Hotel” (adrese — Ķīpsalas iela 2), aiz kuras iela krustojas ar Ķīpsalas ielu. Atlikušajā ielas daļā nepāra numuru puse neapbūvēta, pāra numuru pusē — pirmskara laikā celta mazstāvu dzīvojamā ēka. Āzenes iela beidzas krustojumā ar Balasta dambi, iepretī Daugavai.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Zunda krastmala ar fabriku un kuģu būvētavu (1911)

1923. gadā Āzenes ielas nosaukumu piešķīra agrākajai Dagdenes ielai (Dagdener Strasse; 20. gadu sākumā minēta arī kā Dagdas iela), vācu okupācijas laikā nosaukums bija Dagdener Strasse. Iela likvidēta 1960.—1970. gadu mijā, izbūvējot jauno satiksmes maģistrāli — Krišjāņa Valdemāra ielas turpinājumu aiz Vanšu tilta. Āzenes ielas nosaukumu saglabāja 70. gados ierīkotajai ielai gar Rīgas Politehniskā institūta (tagad RTU) jaunceltajiem mācību un kopmītņu korpusiem. 80. gadu beigās bija ierosināts ielu nosaukt bijušā RPI rektora Aleksandra Veisa vārdā.

Zunda krastā, gruntsgabalā ar agrāko adresi Āzenes iela 10, kopš 19., 20. gadsimtu mijas darbojās A. Augsburga (sākotnēji firmas "Augsburg & Sperling") kuģu būvētava, kurā būvēja un remontēja A. Augsburga firmas tvaikonīšus, kas uzturēja satiksmi pa Daugavu. 30. gadu beigās tur darbojās Valsts kuģu pārvaldes darbnīca.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Āzenes iela ir savienota ar šādām ielām:

Ievērojami objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izglītības iestādes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Āzenes ielā 12 k-1 atrodas Rīgas Tehniskās universitātes Elektronikas un telekomunikāciju fakultāte.[1]
  • Āzenes ielā 12 k-1 atrodas Rīgas Tehniskās universitātes Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultāte.[2]
  • Āzenes ielā 16/20 atrodas Rīgas Tehniskās universitātes Būvniecības inženierzinātņu fakultāte[3]
  • Āzenes iela 18 līdz 2016. gadam bija adrese Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātei; tagad fakultātes ēkai ir piešķirta adrese Ķīpsalas iela 6.[4]
  • Āzenes ielā 22 un Āzenes ielā 22 k-1 atrodas Rīgas Tehniskās universitātes Studentu kopmītnes.

Tirdzniecības centri[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Āzenes ielā 5 atrodas iepirkšanās centrs „Olimpia”, kura pirmajā stāvā darbojas Rimi hipermārkets.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]


Koordinātas: 56°57′02″N 24°04′57″E / 56.9505°N 24.0825°E / 56.9505; 24.0825