Ausmas iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Ausmas iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Ausmas iela
Ausmas iela
Tipiska Ausmas ielas ainava
(fotografēts netālu no Lielvārdes ielas).
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Vidzemes priekšpilsēta
Apkaime Teika
Garums 586 m[1]
Joslu skaits 1 - 2
Segums asfalts
Ausmas iela Vikikrātuvē

Ausmas iela ir vietējas nozīmes iela Rīgā, Vidzemes priekšpilsētā, Teikā. Tā sākas krustojumā ar Āraišu ielu un beidzas krustojumā ar Stūrīša, Ķeguma un Lielvārdes ielām. Konkrēto ielu var raksturot kā piebraucamo ceļu pie privātmājām, tā nosacīti sastāv no vienas līdz divām braukšanas joslām (horizontālais ceļa apzīmējums nav uzklāts). Gājēju ietve ir izbūvēta daļā ielas - no Zalkšu ielas līdz Laimdotas ielai. Visā garumā iela klāta ar asfalta segumu, tās kopējais garums ir 586 metri.[1] Iela nosaukta Ausmas — pagājušajā gadsimtā izplatīta sieviešu vārda — vārdā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ausmas iela ierīkota dzīvokļu kooperatīva Savs stūrītis teritorijā esošajos zemesgabalos 1920. un 1930. gadu mijā. Saskaņā ar toreiz pieņemto pilsētas apbūves plānu ielā tika atļauts būvēt individuālas savrupmājas. Savu esošo nosaukumu Ausmas iela ieguvusi 1929. gadā un saglabājusi to līdz pat mūsdienām. Vācu okupācijas laikā iela saukta Ausmastraße.[2]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ausmas iela ir 0,6 km gara vietējas nozīmes iela Teikas apkaimes austrumos. Tā sākas T veida krustojumā ar Āraišu ielu un virzās dienvidaustrumu virzienā kā šaurs asfaltēts ceļš. Pēc 70 metriem iela krustojas ar Tālivalža ielu, pēc kuras tā pagriežas vairāk austrumu virzienā. Tikpat lielu attālumu tālāk pāra numuru pusē tai ir savienojums ar Zalkšu ielu, nākamie krustojumi ielai ir ar Burtnieku un Laimdotas ielām. Īsi pirms ielas beigām Ausmas iela pagriežas dienvidaustrumu virzienā. Ausmas iela beidzas lokveida krustojumā ar Stūrīša, Ķeguma un Lielvārdes ielām, otrpus Lielvārdes ielai atrodas arī Dzērbenes iela, ar kuru Ausmas ielai nav tieša savienojuma.

Ielā pamatā individuāla divstāvu savrupmāju apbūve, izņemot posmu no Tālivalža ielas līdz Laimdotas ielai, kur nepāra numuru pusē Padomju gados uzbūvētas vairākas piecstāvu ķieģeļu ēkas (plašāk pazīstamas kā hruščovkas). Numerācija ielas nepāra numuru pusē sākas tikai aiz krustojuma ar Laimdotas ielu.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ausmas iela ir savienota ar šādām ielām:

Infrastruktūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bijušie objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Ausmas ielā 10a atradās Valsts policijas Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes 25. nodaļa. Policijas iecirknis ēkā ierīkots 1990. gados, likvidēts 2008. gadā.[2]

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Rīgas ielu pamatlielumi» (XLS). Atvērtie dati. Rīgas dome. 2016. gada 1. janvārī. Skatīts: 2016. gada 14. augustā.
  2. 2,0 2,1 Rīgas ielas. Enciklopēdija. 1. sējums. Apgāds "Priedaines", 2001, 219. lpp.