Aizkraukles iela (Rīga)

Vikipēdijas lapa
Šis raksts ir par ielu Rīgā. Par citām jēdziena Aizkraukles iela nozīmēm skatīt nozīmju atdalīšanas lapu.
Aizkraukles iela
Aizkraukles iela
Ielas novietojums Rīgā
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Vidzemes priekšpilsēta
Apkaime Teika
Garums 974 m[1]
Joslu skaits 2—4
Segums asfalts
Sabiedriskais transports
Trolejbuss 16.
Aizkraukles iela Vikikrātuvē

Aizkraukles iela ir iela Rīgā, Vidzemes priekšpilsētā, Teikas apkaimē. Aizkraukles iela sākas krustojumā ar Brīvības gatvi un beidzas krustojumā ar Dzērbenes ielu. Kopējais ielas garums ir 974 metri[1] un tā sastāv no 2—4 braukšanas joslām.

Aizkraukles iela pēc Lielvārdes ielas krustojuma

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Nosaukums "Aizkraukles iela" ielai piešķirts 1929. gada 19. septembrī. Sākotnēji par Aizkraukles ielu sauca jaunierīkotu ielu no Pudiķa ielas līdz Lielvārdes ielai. 1934. gadā iela tika pagarināta līdz Dzērbenes ielai. Vācu okupācijas laikā iela saukta Ascheradensche Straße.

Līdz 20. gadsimta 30. gadu beigām ielā bija apbūvēti tikai 20 gruntsgabali. Posmā starp Pudiķa ielu un Āraišu ielas, Tālivalža ielas krustojumu pārsvarā ir savrupmāju apbūve. Savukārt posmā aiz Tālivalža ielas apbūve veikta galvenokārt pēc Otrā pasaules kara. Attiecīgajā ielas posmā ir vairāki trīsstāvu dzīvojamie nami, zinātniski pētnieciskie institūti.[2]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Aizkraukles iela ir 974 metrus gara asfaltēta iela Teikas apkaimes austrumdaļā. Tā sākas krustojumā ar Brīvības gatvi un iet dienvidu—dienvidaustrumu virzienā kā divu joslu iela. Virzoties dziļāk privātmāju rajonā tā krusto Pudiķa ielu un savienojas ar Pēkšēna ielu.

Pie krustojuma ar Āraišu un Tālivalža ielām, Aizkraukles iela pagriežas vairāk austrumu virzienā. Tālāk iela virzās gar Rīgas Teikas vidusskolu, tā vēl joprojām ir divu joslu iela. Virzoties tālāk pa privātmāju rajonu, iela veido savienojumu ar Burtnieku ielu, kā arī krusto Laimdotas ielu.

Aiz krustojuma ar Lielvārdes ielu Aizkraukles iela no divu joslu ielas pārtop par četru joslu ielu. Joslas sākotnēji tiek atdalītas ar zāli, bet jau pēc krustojuma ar Krīvu ielu ielas vidū ir autostāvvieta. Iela turpina virzīties austrumu—ziemeļaustrumu virzienā. Atlikušajā ielas daļā iela vēl krusto Krīvu ielu un veido savienojumu ar Leņķa ielu. Īsi pirms ielas beigām ir arī apgriešanās aplis, kuru izmanto 16. maršruta trolejbusi, lai varētu apgriezties braukšanai pretējā virizenā. Aizkraukles iela beidzas krustojumā ar Dzērbenes ielu. Sākot ar Lielvārdes ielas krustojumu, ielas malā vairs nav tikai privātmājas, bet arī dažas padomju laikā celtas ēkas, kurās mājvietu ir raduši Latvijas Organiskās sintēzes institūts un Latvijas Universitātes Polimērmehānikas institūts.

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Aizkraukles iela ir savienota ar šādām ielām:

Objekti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sabiedriskais transports[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Aizkraukles ielas posmā no Tālivalža ielas līdz Dzērbenes ielai kursē 16. maršruta trolejbusi. Posmā no Lielvārdes ielas līdz Dzērbenes ielai trolejbusi kursē abos virzienos kā uz Šmerli, tā uz Pļavniekiem (katrā virzienā trolejbusi aizbrauc līdz apgriešanās aplim, apgriežas un tad brauc atpakaļ). Lai apgriestos braukšanai pretējā virizenā trolejbusi izmanto īsi pirms krustojuma ar Dzērbenes ielu esošo apgriešanās apli.

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Rīgas ielu pamatlielumi» (XLS). Atvērtie dati. Rīgas dome. 2016. gada 1. janvārī. Skatīts: 2016. gada 14. augustā.
  2. Rīgas ielas. Enciklopēdija. 1. sējums. Apgāds "Priedaines", 2001, 75. lpp.
  3. «Rīgas Teikas vidusskola». dati.e-skola.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2007. gada 22. februārī.
  4. «Par OSI». osi.lv.
  5. «Par mums». pmi.lv. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 10. oktobrī.