Portāls:Cilvēki/Izmeklēta biogrāfija2

Vikipēdijas lapa

Pirmajā lapā parādās viena no vairākām ieliktajām biogrāfijām.

Džordano Bruno (itāļu: Giordano Bruno, īstajā vārdā Filipo Bruno (Filippo Bruno); dzimis 1548. gadā, miris 1600. gada 17. februārī), dēvēts arī par Nolanieti, bija dominikāņu mūks, filozofs, matemātiķis, okultists. Piemērojot tam Nikolaja Kopernika sistēmu, izvirzīja domu par Sauli kā vienu no zvaigznēm un bezglaīgi daudz pasauļu visumā. Atzīts par ķeceri. Sodīts ar nāvi sadedzinot uz sārta par savu pasaules uzskatu un panteismu.

Pats sevi uzskatīja par filozofu, kabalistu, hermeneitiķi un magu, domātāju un ētikas reformatoru. Kritiķi viņu dēvē par vienu no daudzajiem viduslaiku okultistiem. Visdrīzāk Bruno uzskati un darbība varētu atbilst tam, ko mūsdienās pieņemts apzīmēt par "ezotēriķi". 19. gadsimtā un 20. gadsimta pirmajā pusē Bruno tika uztverts kā upuris progresa un zinātnes attīstībā, tomēr saglabājušies prāvas materiāli (1940. gadā tika atrasti papildus dokumenti) liek domāt, ka Bruno tika sodīts ar nāvi par viņa reliģiskajiem uzskatiem un maģijas piekopšanu.

Meraija Kerija (angļu: Mariah Carey; dzimusi 1969. gada 27. martā) ir amerikāņu mūziķe un aktrise. Viņa "Columbia Records" vadītāja Tomija Motolas aizgādībā debitēja mūzikas biznesā 1990. gadā un kļuva par pirmo mūzikas mākslinieci, kuras pirmie pieci singli sasniedza ASV Billboard Hot 100 topa virsotni. Pēc laulībām ar Motolu 1993. gadā, vesela hītu ierakstu sērija nostabilizēja viņas pozīciju kā Columbia komerciāli visveiksmīgāko dziedātāju. Saskaņā ar žurnālu "Billboard" viņa ir veiksmīgākā 1990. gadu mūziķe ASV un otra veiksmīgākā pasaulē tūlīt aiz Madonnas.

1997. gadā, pēc šķiršanās no Motolas, Kerija savās dziesmās un albumos ieviesa hiphopa elementus. 2001. gadā viņa pameta Columbia Records un Kerijas popularitāte uzreiz samazinājās. Nākamajā gadā viņa tika atlaista arī no Virgin Records pēc publicētā fiziskā un garīgā sabrukuma, kā arī pēc sliktajām atsauksmēm par Glitter - viņas filmas un orģinālmūzikas ieraksta projektu. 2002. gadā, Kerija parakstīja ieraksta līgumu ar Island Records un pēc salīdzinoši neveiksmīga perioda 2005. gadā atgriezās popmūzikā.

2000. gadā World Music Awards atzina Keriju par tūkstošgades komerciāli veiksmīgāko sieviešu kārtas popa mākslinieci. Viņai visvairāk no visiem ir bijuši pirmā numura hīti kā solo māksliniecei Savienotajās Valstīs (astoņpadsmit; otrajā vietā kopumā uzreiz pēc The Beatles), kur, saskaņā ar Recording Industry Association of America, viņa ir trešā komerciāli veiksmīgākā sieviešu kārtas māksliniece un sešpadsmitā kopumā. Piedevām, Kerija ir saņēmusi piecas Grammy balvas, un ir labi pazīstama ar savu plašo vokālo amplitūdu, spēku melismātisko stilu un svilpes reģistra pielietojumu. Līdz šim viņas albumi kopumā ir pārdoti aptuveni 200 miljonu kopiju apmērā, padarot viņu par vienu no veiksmīgākajiem dziedātājiem pasaules vēsturē.

Lēna Meiere-Landruta (vācu: Lena Meyer-Landrut; dzimusi 1991. gada 23. maijā Hannoverē, Vācijā), plašāk pazīstama kā Lēna, ir vācu dziedātāja. Viņa uzvarēja 2010. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā, pārstāvot Vāciju ar dziesmu "Satellite". Par Vācijas pārstāvi 2010. gada Eirovīzijā Lēna tika izvēlēta speciālā konkursā "Mūsu zvaigzne Oslo" (vācu: Unser Star für Oslo), kurā piedalījās 4500 dalībnieki.

Ar trim dziesmām no nacionālās atlases fināla ("Satellite", "Bee", "Love Me") viņa vienlaikus ierindojās Vācijas topa pirmajā pieciniekā. Singls "Satellite" debitēja topa pirmajā vietā, vēlāk tiekot sertificēts kā platīns. 2010. gada 7. maijā viņa izdeva savu debijas studijas albumu My Cassette Player. Tāpat mūziķe piedalījās 2011. gada Eirovīzijas dziesmu konkursā Diseldorfā ar dziesmu "Taken by a Stranger".

Sergejs Prokudins-Gorskis (krievu: Сергей Михайлович Прокудин-Горский; dzimis 1863. gada 30. augustā Funikova Gorā, miris 1944. gada 27. septembrī Parīzē) veltīja savu karjeru fotogrāfijas attīstībai. Dzimis Muromā (tagad Vladimiras apgabalā Krievijā) un ieguva ķīmiķa izglītību. Viņš studēja kopā ar pazīstamiem zinātniekiem Sanktpēterburgā, Berlīnē un Parīzē un izstrādāja pirmos paņēmienus krāsu fotogrāfijai.
Vinsents Vilems van Gogs (nīderlandiešu: Vincent Willem van Gogh, dzimis 1853. gada 30. martā, miris 1890. gada 29. jūlijā) bija nīderlandiešu gleznotājs, postimpresionisma pārstāvis. Kopumā van Gogs radīja vairāk nekā 2000 darbu, to skaitā 900 gleznu un 1100 zīmējumu un skiču. Savus slavenākos darbus viņš radīja pēdējo divu dzīves gadu laikā. Tiek uzskatīts, ka van Gogs būtiski ir ietekmējis 20. gadsimta mākslu, tostarp ekspresionismu un fovismu.
Jānis Čakste (dzimis 1859. gada 14. septembrī, miris 1927. gada 14. martā) bija pirmais Latvijas Valsts prezidents.

Prezidenta amatā Čakste izcēlās ar spēju stāvēt pāri partijām un saglabāt iespējamo objektivitāti. Tas gan netraucēja viņam atcelt no amata 1. Kurzemes divīzijas komandieri pulkvedi Krišu Ķūķi, kurš izcēlās ar savām simpātijām fašistiskajai kustībai. Savu abu prezidentūru laikā viņš publicēja 402 likumus, no kuriem 261 bija pieņemti steidzamības kārtībā; 3 likumus viņš nosūtīja atpakaļ Saeimai otrreizējai caurlūkošanai; viņš arī apžēloja 549 notiesātas personas, starp tiem arī Andrievu Niedru (1926.gada aprīlī), kura apžēlošana izsauca plašu sabiedrisko rezonansi un kas bija vienīgā reize, kad Čakste sakarā ar savu darbību prezidenta amatā saņēma publisku kritiku.

Elīna Babkina (dzimusi 1989. gada 24. aprīlī Rīgā) ir profesionāla Latvijas basketboliste, spēlē saspēles vadītājas pozīcijā, Latvijas sieviešu basketbola izlases dalībniece. Pašlaik (2012) pārstāv Turcijas klubu Stambulas "Fenerbahçe".

Kopā ar Latvijas sieviešu izlasi ir izcīnījusi dalītu 9.—12. vietu 2008. gada Pekinas Olimpiskajās spēlēs un 8. vietu 2011. gada Eiropas čempionātā. Savukārt ar U-20 izlasi izcīnījusi 3. vietu 2005. un 2009. gada Eiropas U-20 čempionātos. Latvijas izlases sastāvā pašlaik (2012. gada aprīlis) aizvadījusi 57 spēles, kurās guvusi 489 punktus.

Herberts Vasiļjevs (dzimis 1976. gada 23. maijā Rīgā) ir latviešu hokejists, kreisās malas uzbrucējs, kurš Latvijas hokeja izlases rindās nereti spēlēja arī centra pozīcijā. Vasiļjevs ir Vācijas pilsonis. Pašlaik (2012) Vasiļjevs spēlē Vācijas hokeja līgas klubā Krēfeldes "Pinguine", pēdējos četrus gadus pildot arī komandas kapteiņa funkcijas.

Latvijas izlases rindās Vasiļjevs ilgāku laiku nespēja apliecināt savas uzbrucēja dotības, gūstot vārtus vien savā 32. spēlē izlases rindās, 2005. gada 11. novembra Eiropas izaicinājuma kausa ietvaros cīņā pret Poliju. Lai gan Herberta pamatpozīcija ir kreisās malas uzbrucējs, izlasē, centra uzbrucēju trūkuma dēļ, viņš parasti iespēlēts tieši centra pozīcijā. Izlases rindās viņš piedalījies desmit Pasaules čempionātos, 2006. un 2010. gada Olimpiskajās spēlēs, kā arī vairākos pārbaudes turnīros.

Deniss Klaivs "Denijs" Halms (angļu: Denis Clive "Denny" Hulme; 1936. gada 18. jūnijs1992. gada 4. oktobris) bija Formula 1 pilots. Viņš izcīnīja čempiona titulu 1967. gadā ar Brabham formulu. Viņš ir arī divkārtējs Can-Am sacīkšu čempions. Viņš nomira 56 gadu vecumā, braucot Bathurst 1000 sacīkstē. "Conrod" taisnē viņš piedzīvoja sirdslēkmi un, lai gan neietriecās sienā, nomira, atrodoties mašīnā.
Deimons Greiems Devero Hills (angļu: Damon Graham Devereux Hill; dzimis 1960. gada 17. septembrī Londonā) ir bijušais sacīkšu braucējs no Lielbritānijas. 1996. gadā viņš kļuva par Formula 1 pasaules čempionu. D. Hilla tēvs Greiems Hills ir divas reizes kļuvis par Formula 1 čempionu, tādējādi Deimons Hills ir vienīgais Formula 1 pasaules čempiona dēls, kam pašam ir izdevies kļūt par čempionu. Hills kļuva par profesionālu motorsportistu tikai 23 gadu vecumā, kad viņš sāka nodarboties ar motosportu. Vēlāk viņš pievērsās autosportam, konkrētāk, atklāto riteņu sacensībām.

Hills savu pirmo Formula 1 sacīksti aizvadīja 1992. gadā. Paralēli sacensībām Brabham komandā, Hills bija testpilots vienā no vadošajām komandām — Williams. 1993. gadā viņš kļuva par Williams pamatsastāva pilotu, bet 1994. gadā viņam pietrūka viens punkts, lai kļūtu par čempionu. Divus gadus vēlāk viņš izcīnīja titulu, taču zaudēja vietu komandā. 1997. gadā viņš pievienojās nekonkurētspējīgajai Arrows komandai un neguva panākumus. Turpmākās divas sezonas viņš aizvadīja Jordan un tad beidza karjeru.

Pēc karjeras beigšanas 2006. gadā Hills kļuva par Britu sacīkšu braucēju kluba (BRDC) prezidentu. Viņš no amata atkāpsies 2011. gada augustā.

Martina Hingisa (Martina Hingis, slovāku: Martina Hingisová, dzimusi 1980. gada 30. septembrī Košicē, Slovākijā) ir bijusī čehoslovāku izcelsmes šveiciešu tenisiste, WTA Tūres ranga līdere (1997., 1999., 2000. gadā — pavisam 209 nedēļas), pieckārtējā Grand Slam turnīru uzvarētāja.

Dzimusi Košicē tenisistu ģimenē. Sāka spēlēt profesionālo tenisu 14 gadu vecumā, un 1995. gadā viņa kļuva par visjaunāko Grand Slam titula ieguvēju turnīra vēsturē. Ieguva vairākus Grand Slam titulus, līdz 2002. gadā traumas dēļ pārtrauca piedalīšanos tenisa turnīros. 2005. gadā paziņoja par atgriešanos profesionālajā tenisā.

2007. gada 1. novembrī Hingisa paziņoja, ka viņa aiziet no tenisa, jo tā paša gada Vimbldonas turnīrā bija atklātas kokaīna pēdas viņas ķermenī. Pati Hingisa noliedz to, ka viņa būtu lietojusi kokaīnu, bet par aiziešanas iemeslu paziņoja to, ka nevēlas cīnīties par savu nevainības statusu. Starptautiskā tenisa federācija turpināja izmeklēšanu, neskatoties uz Hingisas karjeras beigšanu. 2008. gada 4. janvārī viņa tika izslēgta no profesionālā tenisa uz diviem gadiem par kokaīna lietošanu. Viņa noteica, ka neatgriezīsies profesionālajā tenisā pēc izslēgšanas termiņa beigām.

Sami Salo (somu: Sami Salo; dzimis 1974. gada 2. septembrī Turku, Somijā) ir profesionāls somu hokejists, spēlē aizsarga pozīcijā, Somijas hokeja izlases dalībnieks. Pašlaik (2012) pārstāv Nacionālās hokeja līgas klubu Vankūveras "Canucks".

Profesionāļa karjeru sāka SM līgas klubā Turku TPS, pirms viņu 1996. gada NHL draftā izvēlējās Otavas "Senators". Viņš pievienojās "Senators" 1998.—1999. gada sezonā. 2002. gada starpsezonā viņš tika aizmainīts uz Vankūveru, kur somu hokejists trīs reizes sezonu pabeidza ar vismaz 30 punktiem. 2004.—2005. gada NHL lokauta laikā S. Salo spēlēja Zviedrijas Elitsērijas klubā Frölunda HC un palīdzēja klubam iegūt līgas čempiona titulu.

Somijas izlases sastāvā ir piedalījies divos Pasaules čempionātos un trīs Olimpiskajās spēlēs. Viņš ir ieguvis sudraba medaļas 2001. gada Pasaules čempionātā un 2006. gada Olimpiskajās spēlēs, kā arī bronzas medaļu 2010. gada Olimpiskajās spēlēs. Karjeras laikā S. Salo ir kļuvis bēdīgi slavens savu biežo traumu dēļ. Viņš ir zināms kā aizsargs ar ļoti spēcīgu metienu.

Normunds Sējējs (dzimis 1968. gada 12. februārī Rīgā) ir bijušais latviešu hokejists, aizsargs. Laikā no 2008. līdz 2012. gadam viņš bija KHL kluba Rīgas "Dinamo" ģenerālmenedžeris. Savu spēlētāja karjeru Sējējs noslēdza Latvijas līgas klubā HK Rīga 2000, kurā bija komandas kapteinis. No 2006. līdz 2008. gadam Sējējs bija HK Rīgas 2000 galvenais treneris.
Fernando Hosē Torress Sanss (spāņu: Fernando José Torres Sanz; dzimis 1984. gada 20. martā Madridē, Spānijā) ir profesionāls spāņu futbolists, spēlē uzbrucēja pozīcijā, Spānijas futbola izlases dalībnieks. Pašlaik (2012) pārstāv Anglijas Premjerlīgas klubu Londonas "Chelsea".

Savu karjeru viņš sāka Madrides "Atletico" klubā, kura sastāvā viņš bija viens no labākajiem jaunatnes komandā. Viņa profesionālā debija notika 2001. gadā un beidzot karjeru klubā bija pamanījies gūt 75 vārtus 174 "La Liga" spēlēs, nopelnot šajā laikā "La Liga" sev iesauku El Niño ("Bērns"). Pirms tam Torress nospēlēja divas sezonas Otrajā divīzijā, kur 40 spēlēs guva 7 vārtus. "Liverpool" klubam viņš pievienojās 2007. gadā pēc tam, kad klubs par viņu samaksāja rekordlielu pārejas samaksu, un jau pirmajā sezonā viņš bija pirmais kluba spēlētājs, kuram izdevies gūt vairāk par 20 vārtiem līgas sezonā kopš Robija Faulera 1995./96. gada sezonā.

Viņš arī spēlē Spānijas futbola izlasē un savu debijas spēli tās sastāvā aizvadīja pret Portugāli 2003. gadā. Pagaidām viņš ir piedalījies trīs nozīmīgos turnīros: 2004. gada Eiropas čempionātā, 2006. gada FIFA Pasaules kausā un 2008. gada Eiropas čempionātā. Viņam neizdevās gūt vārtus 2004. gada Eiropas čempionātā, bet 2006. gada Pasaules kausā viņš guva trīs vārtus. Torress guva uzvaras vārtus 2008. gada Eiropas čempionāta finālā spēlē pret Vāciju, kurā Spānija uzvarēja ar rezultātu 1:0.