ISO 639-1 kodu saraksts

Vikipēdijas lapa
Pārlēkt uz: navigācija, meklēt

ISO 639 ir trīs kodu saraksti. Tālāk ir ISO 639-1 valodu kodu saraksts, kurā iekļauti, ja piešķirti, arī ISO 639-2 un ISO 639-3 kodi. Tabula sakārtota pēc 639-1 koda.

639-1 639-2 639-3 Valoda[1] Oriģinālnosaukums[2]
aa aar aar Afāru valoda Afaraf
ab abk abk Abhāzu valoda Аҧсуа
ae ave ave Avesta avesta
af afr afr Afrikandu valoda[3] Afrikaans
ak aka aka Akanu valoda Akan
am amh amh Amharu valoda አማርኛ
an arg arg Aragoniešu valoda Aragonés
ar ara ara Arābu valoda ‫العربية
as asm asm Asamiešu valoda অসমীয়া
av ava ava Avāru valoda авар мацӀ; магӀарул мацӀ
ay aym aym Aimaru valoda aymar aru
az aze aze Azerbaidžāņu valoda azərbaycan dili
ba bak bak Baškīru valoda башҡорт теле
be bel bel Baltkrievu valoda Беларуская
bg bul bul Bulgāru valoda български език
bh bih -- Biharu valoda[4] भोजपुरी
bi bis bis Bišlamā[5] Bislama
bm bam bam Bambaru valoda bamanankan
bn ben ben Bengāļu valoda বাংলা
bo tib/bod bod Tibetiešu valoda བོད་ཡིག
br bre bre Bretoņu valoda brezhoneg
bs bos bos Bosniešu valoda bosanski jezik
ca cat cat Katalāņu valoda Català
ce che che Čečenu valoda нохчийн мотт; noxçiyn mott
ch cha cha Čamorru valoda Chamoru
co cos cos Korsikāņu valoda corsu; lingua corsa
cr cre cre Krī valoda[6] ᓀᐦᐃᔭᐍᐏᐣ
cs cze/ces ces Čehu valoda česky; čeština
cu chu chu Baznīcslāvu valoda словѣньскыи ѩзыкъ
cv chv chv Čuvašu valoda чӑваш чӗлхи
cy wel/cym cym Velsiešu valoda Cymraeg
da dan dan Dāņu valoda dansk
de ger/deu deu Vācu valoda Deutsch
dv div div Maldīviešu valoda[7] ‫ދިވެހި
dz dzo dzo Dzongke[8] རྫོང་ཁ
ee ewe ewe Evu valoda Ɛʋɛgbɛ
el gre/ell ell Grieķu valoda Ελληνικά
en eng eng Angļu valoda English
eo epo epo Esperanto Esperanto
es spa spa Spāņu valoda español; castellano
et est est Igauņu valoda Eesti keel
eu baq/eus eus Basku valoda euskara
fa per/fas fas Persiešu valoda[9] ‫فارسی
ff ful ful Fulu valoda[10] Fulfulde
fi fin fin Somu valoda suomen kieli
fj fij fij Fidžiešu valoda vosa Vakaviti
fo fao fao Fēru valoda[11] Føroyskt
fr fre/fra fra Franču valoda français; langue française
fy fry fry Rietumfrīzu valoda Frysk
ga gle gle Īru valoda Gaeilge
gd gla gla Gēlu valoda[12] Gàidhlig
gl glg glg Galisiešu valoda Galego
gn grn grn Gvaranu valoda Avañe'ẽ
gu guj guj Gudžaratu valoda ગુજરાતી
gv glv glv Meniešu valoda Ghaelg
ha hau hau Hausu valoda ‫هَوُسَ
he heb heb Ivrits ‫עברית
hi hin hin Hindi हिन्दी; हिंदी
ho hmo hmo Hirimotu valoda[13] Hiri Motu
hr hrv hrv Horvātu valoda Hrvatski
ht hat hat Haitiešu valoda Kreyòl ayisyen
hu hun hun Ungāru valoda Magyar
hy arm/hye hye Armēņu valoda Հայերեն
hz her her Hereru valoda Otjiherero
ia ina ina Interlingva interlingua
id ind ind Indonēziešu valoda Bahasa Indonesia
ie ile ile Interlingve Interlingue
ig ibo ibo Igbo valoda Igbo
ii iii iii Sičuaņas ji valoda[14] ꆇꉙ
ik ipk ipk Inupiaku valoda Iñupiaq; Iñupiatun
io ido ido Ido Ido
is ice/isl isl Īslandiešu valoda Íslenska
it ita ita Itāļu valoda Italiano
iu iku iku Inuītu valoda[15] ᐃᓄᒃᑎᑐᑦ
ja jpn jpn Japāņu valoda 日本語 (にほんご/にっぽんご)
jv jav jav Javiešu valoda basa Jawa
ka geo/kat kat Gruzīnu valoda ქართული
kg kon kon Kongu valoda[16] KiKongo
ki kik kik Kikuju valoda[17] Gĩkũyũ
kj kua kua Kvaņamu valoda[18] Kuanyama
kk kaz kaz Kazahu valoda Қазақ тілі
kl kal kal Grenlandiešu valoda[19] kalaallisut; kalaallit oqaasii
km khm khm Khmeru valoda ភាសាខ្មែរ
kn kan kan Kannadu valoda[20] ಕನ್ನಡ
ko kor kor Korejiešu valoda 한국어 (韓國語); 조선말 (朝鮮語)
kr kau kau Kanuru valoda Kanuri
ks kas kas Kašmiriešu valoda[21] कश्मीरी; كشميري
ku kur kur Kurdu valoda Kurdî; كوردی
kv kom kom Komi valoda[22] коми кыв
kw cor cor Korniešu valoda Kernewek
ky kir kir Kirgīzu valoda кыргыз тили
la lat lat Latīņu valoda latine; lingua latina
lb ltz ltz Luksemburgiešu valoda Lëtzebuergesch
lg lug lug Gandu valoda[23] Luganda
li lim lim Limburgiešu valoda Limburgs
ln lin lin Lingala Lingála
lo lao lao Laosiešu valoda ພາສາລາວ
lt lit lit Lietuviešu valoda lietuvių kalba
lu lub lub Lubakatanga[24]
lv lav lav Latviešu valoda latviešu valoda
mg mlg mlg Malagasu valoda[25] Malagasy fiteny
mh mah mah Māršaliešu valoda Kajin M̧ajeļ
mi mao/mri mri Maoru valoda te reo Māori
mk mac/mkd mkd Maķedoniešu valoda македонски јазик
ml mal mal Malajalu valoda[26] മലയാളം
mn mon mon Mongoļu valoda Монгол
mr mar mar Marathu valoda मराठी
ms may/msa msa Malajiešu valoda bahasa Melayu; بهاس ملايو
mt mlt mlt Maltiešu valoda Malti
my bur/mya mya Birmiešu valoda ဗမာစာ
na nau nau Nauruiešu valoda Ekakairũ Naoero
nb nob nob Norvēģu bukmols Norsk bokmål
nd nde nde Ziemeļndebelu valoda isiNdebele
ne nep nep Nepāliešu valoda नेपाली
ng ndo ndo Ndongu valoda[27] Owambo
nl dut/nld nld Holandiešu valoda, Flāmu valoda[28] Nederlands
nn nno nno Jaunnorvēģu valoda Norsk nynorsk
no nor nor Norvēģu valoda[29] Norsk
nr nbl nbl Dienvidndebelu valoda Ndébélé
nv nav nav Navahu valoda Diné bizaad; Dinékʼehǰí
ny nya nya Čičeva[30] chiCheŵa; chinyanja
oc oci oci Oksitāņu valoda[31] occitan
oj oji oji Odžibvu valoda ᐊᓂᔑᓈᐯᒧᐎᓐ
om orm orm Oromu valoda Afaan Oromoo
or ori ori Oriju valoda ଓଡ଼ିଆ
os oss oss Osetīnu valoda Ирон æвзаг
pa pan pan Pandžabu valoda ਪੰਜਾਬੀ; پنجابی
pi pli pli Pāli valoda पाऴि
pl pol pol Poļu valoda polski
ps pus pus Puštu[32] ‫پښتو
pt por por Portugāļu valoda Português
qu que que Kečvu valoda Runa Simi; Kichwa
rm roh roh Retoromāņu valoda[33] rumantsch grischun
rn run run Rundu valoda[34] kiRundi
ro rum/ron ron Rumāņu valoda română
ru rus rus Krievu valoda русский язык
rw kin kin Kiņaruanda Kinyarwanda
ry sla/rue rue Rusīnu valoda русинськый язык
sa san san Sanskrits संस्कृतम्
sc srd srd Sardīniešu valoda[35] sardu
sd snd snd Sindhu valoda सिन्धी; ‫سنڌي، سندھی
se sme sme Ziemeļsāmu valoda Davvisámegiella
sg sag sag Sangu valoda[36] yângâ tî sängö
si sin sin Singāļu valoda සිංහල
sk slo/slk slk Slovāku valoda slovenčina
sl slv slv Slovēņu valoda slovenščina
sm smo smo Samoāņu valoda gagana fa'a Samoa
sn sna sna Šonu valoda chiShona
so som som Somāļu valoda Soomaaliga; af Soomaali
sq alb/sqi sqi Albāņu valoda Shqip
sr srp srp Serbu valoda српски језик
ss ssw ssw Svatu valoda[37] SiSwati
st sot sot Dienvidsotu valoda[38] seSotho
su sun sun Zundu valoda[39] Basa Sunda
sv swe swe Zviedru valoda Svenska
sw swa swa Svahili Kiswahili
ta tam tam Tamilu valoda தமிழ்
te tel tel Telugu valoda తెలుగు
tg tgk tgk Tadžiku valoda тоҷикӣ; toğikī; ‫تاجیکی
th tha tha Taju valoda ไทย
ti tir tir Tigrinja[40] ትግርኛ
tk tuk tuk Turkmēņu valoda Türkmen
tl tgl tgl Tagalu valoda[41] Tagalog
tn tsn tsn Cvanu valoda[42] seTswana
to ton ton Tongiešu valoda faka Tonga
tr tur tur Turku valoda Türkçe
ts tso tso Congu valoda[43] xiTsonga
tt tat tat Tatāru valoda татарча; tatarça; ‫تاتارچا
tw twi twi Tvī valoda Twi
ty tah tah Taitiešu valoda Reo Mā`ohi
ug uig uig Uiguru valoda Uyƣurqə; ‫ئۇيغۇرچ
uk ukr ukr Ukraiņu valoda Українська
ur urd urd Urdu ‫اردو
uz uzb uzb Uzbeku valoda O'zbek; Ўзбек; أۇزبېك
ve ven ven Vendu valoda[44] tshiVenḓa
vi vie vie Vjetnamiešu valoda Tiếng Việt
vo vol vol Volapiks Volapük
wa wln wln Valoņu valoda Walon
wo wol wol Volofu valoda Wollof
xh xho xho Khosu valoda[45] isiXhosa
yi yid yid Jidišs ‫ייִדיש
yo yor yor Jorubu valoda Yorùbá
za zha zha Džuanu valoda Saɯ cueŋƅ; Saw cuengh
zh chi/zho zho Ķīniešu valoda 中文, 汉语, 漢語
zu zul zul Zulu valoda[46] isiZulu


Piezīmes
  1. "Par pasaules valodu un valodu grupu nosaukumiem latviešu valodā" [1]
  2. Nav iekļauts ISO 639-1
  3. Arī: afrikāneru valoda
  4. Bihāri valodas (valodu grupa; iekļauj bhodžapurī, magahī un maithilī valodas)
  5. Arī: Bislama
  6. Valodu grupa
  7. Arī: divehi
  8. Arī dzongka
  9. Arī: fārsī (farsi)
  10. Arī: fulbu valoda, fulfulde
  11. Arī: fēriešu valoda
  12. Arī: Skotu gēlu valoda
  13. Arī: hirimotu
  14. Arī: ji valoda
  15. Arī: inuktituta
  16. Arī: kikongo
  17. Arī: gekoju valoda
  18. Arī: ošikvaņama, kvaņama
  19. Arī: inuitu valoda, kalāhlisuta
  20. Arī: kannada, kannadigu valoda
  21. Arī: kašmiru valoda
  22. Valodu grupa, iekļauj komi permiešu valodu un komiešu valodu
  23. Arī: luganda
  24. Arī kiluba
  25. Pareizi: malgašu valoda
  26. Arī malajalāma
  27. Arī ošivambo
  28. Pareizāk: nīderlandiešu valoda
  29. Iekļauj norvēģu bukmolu un jaunnorvēģu valodu
  30. Arī: čiņandža
  31. Vēsturiski: provansiešu valoda
  32. Arī: puštunu valoda
  33. Precīzāk: romanšu valoda; grupa iekļauj arī ladīnu valodu
  34. Arī: kirundi
  35. Arī: sardu valoda
  36. Pareizi: sango (multietniska lingua franca)
  37. Arī: sisvati
  38. Arī: sesoto
  39. Pareizāk: sundu valoda
  40. Pareizāk: tigriņu valoda
  41. Parezāk: tagalogu valoda
  42. Arī: secvana
  43. Arī: šiconga
  44. Arī: čivenda
  45. Precīzāk: ķhosu valoda, isiķhosa
  46. Arī: isizulu

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]