Elpojiet dziļi

Vikipēdijas lapa
Elpojiet dziļi...
jeb
Četri balti krekli
Kannu kinofestivāla filmas plakāts
Režisors Rolands Kalniņš
Scenārija autors Gunārs Priede
Galvenajās
lomās
Mūzika Imants Kalniņš
Operators Miks Zvirbulis
Studija Rīgas Kinostudija
Izdošana
  • 1967. gads
Ilgums 73 minūtes
Valsts Karogs: Latvijas PSR Latvijas PSR
Valoda latviešu
IMDb profils

"Elpojiet dziļi..." ir 1967. gada Latvijas PSR mākslas filma, kas uzņemta Rīgas Kinostudijā pēc Gunāra Priedes lugas "Trīspadsmitā" motīviem. Filmas režisors ir Rolands Kalniņš. Pazīstama arī ar kontrolējošo iestāžu neatzīto sākotnējo nosaukumu "Četri balti krekli".

Uzreiz pēc uzņemšanas notikusī filmas "nolikšana plauktā" netraucēja vairākos Latvijas teātros iestudēt Gunāra Priedes lugu.[1] Filmas pirmizrāde kinoteātrī notika tikai 1986. gadā. Filma ir iekļauta Latvijas kultūras kanonā[2] un ir viena no vispopulārākajām latviešu kinofilmām.

2018. gada aprīlī filmas restaurētā versija tika iekļauta 2018. gada Kannu kinofestivāla prestižajā Kannu klasikas (Cannes Classics) programmā,[3] kas uzskatāms pat par sensacionālu vēsturisku notikumu[4] Latvijas kinomākslas attīstībā.

Sižets[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Telefonu montieris Cēzars Kalniņš no darba brīvajā laikā sacer dziesmas, muzicēdams kopā ar draugiem izveidotajā ansamblī. Tomēr, lai ansamblis nonāktu līdz publikai, jāiziet garš atļauju saņemšanas ceļš. Kultūras komisijas locekle Anita Sondore pavirši noklausās Cēzara dziesmas un nokritizē tās, bet vēlāk vairs gribēdama nevar apstādināt dažādu sabiedrisko apspriešanu dzirnakmeni, kuru pati iekustinājusi.

Mūzika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Pēc uzvaras konkursā par mūzikas komponēšanu filmai Imants Kalniņš sarakstīja septiņas dziesmas ar Māra Čaklā vārdiem. Par spīti tam, ka filma tika "nolikta plauktā", šīs dziesmas kļuva populāras, tās izpildīja arī Liepājas grupas "Santa" un "2xBBM". 1971. gadā dziesmas no kinofilmas sāka izpildīt grupa "Menuets", tās kļuva par nozīmīgu grupas repertuāra sastāvdaļu. "Menueta" albumā "Dzeguzes balss" (1979) bija iekļautas šī cikla dziesmas "Dzeguzes balss" un "Viņi dejoja vienu vasaru".

Divdaļīgajā izlasē "Dziesmu izlase "60."" iekļautas trīs filmas dziesmu oriģinālversijas: "Viņi dejoja vienu vasaru" (Nr. 1, 2005), "Dziesma par krekliem" un "Es esmu bagāts" (Nr. 2, 2006).

Viss filmas skaņu celiņš izdots 2014. gadā izdevniecībā "Upe tt" ar nosaukumu "Oriģinālmūzika no kinofilmas "Četri balti krekli"", tas ir otrais disks Māra Čaklā dzejas CD izdevumā "Stikla saksofonists".[5] Izdevumam izmantoti LNA Kinofotofonodokumentu arhīva ieraksti:

  1. Ievads. Viņi dejoja vienu vasaru
  2. Dziesma par krekliem. 1. variants
  3. Dziesma par Napoleonu
  4. Šeiks
  5. Dzeguzes balss
  6. Es esmu bagāts
  7. Pirmā pīle
  8. Dziesma par krekliem. 2. variants
  9. Cik mēs viens par otru zinām
  10. Instrumentālā titru mūzika

Balsis: Līga Liepiņa (1), Pauls Butkēvičs (1-3, 6-8), Juris Strenga (5, 9).

Ansamblis "Zvaigznīte" (filmā "Optimisti"):

Lomās[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Galvenajās lomās:[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ansamblis "Optimisti":[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Uldis Stabulnieks
  • Dzintars Beķeris
  • Valdis Eglītis
  • Gunārs Rozenbergs
  • Andris Vilsons
  • Jūlijs Vilsons

Epizodēs:[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Rostislavs Gorjajevs, Ernests Karelis, Antonija Kleimane, Armīns Lejiņš, Irēna Lagzdiņa, Jāzeps Pīgoznis, Renāte Stūrmane, Severīns Vilsons, Pēteris Šiliņš, Anda Zaice, Oļģerts Kroders, Edgars Liepiņš, Āris Rozentāls, Natālija Vītoliņa, Eduards Plataiskalns, Imants Kalniņš, Viktors Kalniņš, Roberts Ligers un ansamblis “Rīgas Pantomima”.

Filmēšanas grupa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Matīsa, Kristīne. Vecās labās... : latviešu kinoklasikas 50 spožākās pērles / Kristīne Matīsa ; [red. Pēteris Upesbrants]. — Rīga : ATĒNA, 2005. — 502 lpp. ISBN 9984-34-142-9
  2. Latvijas kultūras kanons
  3. «Filma "Četri balti krekli" iekļauta prestižajā Kannu klasikas programmā». www.satori.lv (angļu). Skatīts: 2018-04-29.
  4. «Rolanda Kalniņa filma iekļauta elitārā klasikas programmā Kannu kinofestivālā» (latviešu). Skatīts: 2018-04-30.
  5. «Arhivēta kopija». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2016. gada 4. martā. Skatīts: 2014. gada 19. novembrī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Video[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]