Ādolfs Šapiro

Vikipēdijas lapa
Ādolfs Šapiro
Адольф Шапиро
Dzimis 1939. gada 4. jūlijā (84 gadi)
Valsts karogs: Padomju Savienība Harkiva, Ukrainas PSR, PSRS (tagad Karogs: Ukraina Ukraina)
Nodarbošanās Režisors
Darbības gadi 1962—pašlaik

Ādolfs Šapiro (krievu: Адольф Яковлевич Шапиро; dzimis 1939. gada 4. jūlijā)[1] ir PSRS, Latvijas un Krievijas teātra režisors.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1939. gadā Harkivā. 1962. gadā absolvēja Harkivas Teātra institūtu[1] un sāka strādāt par režisoru Jaunatnes teātrī. 1964. gadā kļuva par Latvijas Teātra biedrības biedru.[1] Pēc diviem gadiem Jaunatnes teātrī kļuva par tā galveno režisoru un šajā amatā darbojās līdz Jaunatnes teātra slēgšanai 1992. gadā.[1][2] Pēc iestudējuma Jaunatnes teātrī režisējis filmu "Uzvarētāja" (1987).

No 1993. gadā strādājis kā neatkarīgais režisors un teātra padagogs. Iestudējis izrādes dažādos teātros Krievijā[2] un Igaunijā. Veidojis iestudējumus arī ASV, Francijā, Polijā, Izraēlā, Ķīnā, Dienvidamerikas valstīs. Vadījis meistarklašu nodarbības dažādās valstīs. Sarakstījis vairākas lugas un grāmatas, tai skaitā «Антр-Акт», «Как закрывался занавес».[1] No 2007. gada līdz 2021. gada janvārim bijis mākslas projektu vadītājs A. Brjanceva vārdā nosauktajā Jauno skatītāju teātrī Sanktpēterburgā.

2014. gada martā viņš kopā ar citiem kultūras darbiniekiem parakstīja aicinājumu pret karu, Krievijas pašizolāciju un totalitārisma restaurāciju, nepiekrītot Krievijas valdības politikai Krimā.[3]

Apbalvojumi un pagodinājumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]