Āžu iela

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Āžu iela (Rīga))
Āžu iela
Āžu iela
Āžu iela aiz krustojuma ar Sīmaņa ielu
(skats Alekša ielas virzienā)
Karte
Pamatinformācija
Pilsēta Rīga
Priekšpilsēta Ziemeļu rajons
Apkaime Sarkandaugava
Garums 270 m
Vēsturiskie
nosaukumi
Priežu iela,
Buku iela
Joslu skaits 1-2
Segums asfalts
Āžu iela Vikikrātuvē

Āžu iela ir iela Rīgā, Ziemeļu rajonā, Sarkandaugavā. Tā sākas krustojumā ar Alekša ielu, Alekša skvēra tuvumā, virzās dienvidaustrumu virzienā un beidzas strupceļā pie uzņēmuma Latvijas finieris teritorijas. Kopējais ielas garums ir 270 metri, tā visā garumā klāta ar asfalta segumu. Sastāv no vienas līdz divām braukšanas joslām. Gājēju ietve izbūvēta visā garumā ielas nepāra numuru pusē, savukārt pāra numuru pusē ietves esamība sadrumstalota. Ielā atrodas pārsvarā mazstāvu dzīvojamās ēkas. Visām adresēm ielā piešķirts pasta indekss LV-1005.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Āžu iela iezīmēta Rīgas pilsētas 1876. gada plānā un gadu vēlāk, 1877. gadā, tā pirmoreiz atrodama Rīgas pilsētas ielu sarakstos ar savu tagadējo nosaukumu Āžu iela (vācu: Bockstraße, krievu: Козловая улица).[1] Sākotnēji iela pastāvējusi no Alekša ielas līdz Promenādes ielai.[1] Vēstures avotos atrodami arī citi nosaukumi - Priežu iela (vācu: Kiefernstraße) un līdz 20. gadsimta 20. gadiem latviski arī Buku iela. Padomju laikā, paplašinot industriālo apbūvi, daļa ielas beigu posma ap Promenādes ielu 1954. gada 16. jūnijā iekļauta fabrikas Latvijas bērzs teritorijā un slēgta publiskai pieejai.[2]

Ielas raksturojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Āžu iela ir 270 metrus gara vietējas nozīmes iela Sarkandaugavas apkaimes centrālajā daļā. Tā sākas krustojumā ar Alekša ielu, iepretīm ēkai Alekša ielā 11 un vienlaikus arī tiešā Alekša skvēra tuvumā, un virzās dienvidaustrumu virzienā kā asfaltēts ceļš ar ietvi sākotnēji tikai ielas nepāra numuru pusē.

Gar Padomju laikā celto piecstāvu 103. sērijas daudzdzīvokļu dzīvojamo ēku Āžu ielā 5 ar saimnieciska rakstura izbūvi vienā no stūriem, iela atgādina vairāk iekšpagalmam raksturīgu ceļu ar vienu braukšanas joslu, papildus tam pāra numuru pusē ietve līdz galam nav izbūvēta un izmantojama tikai atsevišķās vietās. Īsi pirms krustojuma ar Sīmaņa ielu pāra numuru pusē atrodas vienstāva guļbūves tipa ēka (adrese Āžu iela 6), gar kuru arī nav izveidots trotuārs.

Pēc Āžu ielas un Sīmaņa ielas krustojuma tā turpinās kā divu joslu asfaltēts ceļš ar ietvēm abās pusēs. Iela beidzas strupceļā iepretīm uzņēmuma Latvijas finieris teritorijai. Šajā posmā pamatā divstāvu koka ēkas.

Iela atrodas 2023. gada pavasarī Rīgas domes Satiksmes departamenta ierīkotajā Sarkandaugavas teritorijā, kurā noteikta ātruma ierobežojuma zona 30 km/h.[3] Ielā visā garumā divvirzienu satiksme, kā arī krustojumos iela uzskatāma par mazāksvarīgu ceļu attiecībā pret šķērsojamo brauktuvi (pirms krustojumiem uzstādīta 206. ceļa zīme "Dodiet ceļu").

Ielu savienojumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Āžu iela ir savienota ar šādām ielām:

  • Alekša iela (T veida krustojums)
  • Sīmaņa iela

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Enciklopēdija. Rīgas ielas, 1. sējums. Rīga : Apgāds PRIEDAINES, 2001. 230. lpp. ISBN 9984-687-05-8
  2. Sarkandaugava - Infrastruktūra - Sarkandaugavas ielu tīklojums - Āžu iela, citariga.lv
  3. Sarkandaugavas apkaimē ieviesīs 30 km/h ātruma ierobežojuma zonu, riga.lv