Portāls:Māksla

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Mākslas portāls)


izmainīt  

Par ko ir šis portāls?

Māksla ir termins, ko lieto saistībā ar dažādām cilvēka rīcības formām saistībā ar dažādu tādu materiālu un nemateriālu lietu radīšanu, kam piemīt kaut kāda vērtība attiecībā uz mentālajām spējām (psihi jeb prātu), maņām un emocijām. Tādēļ māksla rodas tad, kad cilvēks kaut kā sevi izpauž.

Vārds "māksla" tiek lietots saistībā ar dažādiem radošās izpausmes veidiem, piemēram, mūziku, literatūru, fotomākslu, deju, teātri u.c. Visbiežāk par to runā saistībā ar vizuālajām mākslām, piemēram, glezniecību, tēlniecību un grafiku. Tomēr par mākslu runā arī saistībā ar citiem mākslas veidiem, kas iedarbojas uz pārējām maņām, piemēram, mūzika iedarbojas uz dzirdi.

izmainīt  

Izmeklēts raksts

Rotondas villa Itālijā, autors Paladio, 1656

Klasicisms ir mākslas stils un estētikas virziens, kas valdīja Eiropā no 17. - 19. gadsimtam gan literatūrā, gan teātra mākslā, gan tēlotājmākslā, gan arhitektūrā un mūzikā, atdarinot Senās Grieķijas un Senās Romas mākslu un estētiku. Klasicismu var iedalīt četros periodos; liriskais klasicisms, kas 17. gadsimtā izveidojas Itālijā, bet uzplaukst un attīstās Francijā, balstoties uz Senās Grieķijas vēlīno klasiku; revolucionārais klasicisms jeb neoklasicisms, kas rodas Francijā 18. gadsimta beigās franču revolūcijas ietekmē, šajā laikā galvenais uzsvars ir uz sabiedrības lomu un nozīmību, par izejas punktu šim periodam kalpo Romas republikas māksla; ampīrs rodas 19. gadsimta sākumā Napoleona valdīšanas laikā, un par mākslas iedvesmas avotu kļūst Romas impērijas māksla; pēdējais ceturtais periods - 19. gadsimta vidus akadēmiskais klasicisms, ko var uzskatīt par klasicisma pagrimuma periodu. Lai arī klasicisms ir balstīts antīkās kultūras atdarināšanā, daži no šiem periodiem ir formālāki un ārišķīgāki, bet daži patiesi atspoguļo klasiskos ideālus kā racionālisms 17. gadsimtā un apgaismības laikmets 18. gadsimta beigās.

izmainīt  

Izmeklēts attēls

Mīkstie pulksteņi
Mīkstie pulksteņi
Autors: Salvadors Dalī

Salvadora Dalī vislabāk zināmā glezna. Tajā attēloti kūstoši pulksteņi, kurus apsēduši insekti. Pieņemtākā interpretācija ir tāda, ka gleznā izpaustie tēli simbolizē pretestību vai noraidījumu laika nemainības un noteiktības esamībai.

izmainīt  

Izmeklēts skaņdarbs

Antonio Vivaldi
1. koncerts E mažorā, Op. 8, RV 269, "La primavera" (Pavasaris) — III: Allegro (no "Četri gadalaiki")
Džons Harisons — Vijole / Roberts Turiciani — Diriģents / Vičitsteitas Universitātes kamermūzikas spēlētāji
izmainīt  

Saistītie portāli

Ar portālu Māksla ir saistīti šādi portāli:

Mūzika
izmainīt  

Vai tu zināji...

izmainīt  

Kategorijas un galvenie temati

izmainīt  

Lietas, ko tu varētu darīt

izmainīt  

Ierosinājumi