Portāls:Sports/Izmeklēta biogrāfija

Vikipēdijas lapa

Pirmajā lapā parādās viens no vairākiem ieliktajiem rakstiem. Ar laiku saraksts tiks papildināts, ja būs pienācīgi raksti.

Sandis Ozoliņš (dzimis 1972. gada 3. augustā Siguldā) ir profesionāls latviešu hokejists, spēlē aizsarga pozīcijā. Pašlaik (2011) pārstāv KHL klubu Rīgas "Dinamo", kur pilda kapteiņa pienākumus.

S. Ozoliņš ir uzbrūkošā stila aizsargs, kas lieliski prot savienot savus pienākumus aizsardzībā ar uzbrukumiem, visas karjeras laikā ir bijis starp rezultatīvākajiem aizsargiem. S. Ozoliņš ir panākumiem bagātākais Latvijas hokejists NHL, spēlējis 6 dažādās komandās. 1996. gadā viņš kopā ar Kolorādo "Avalanche" kā pirmais un vienīgais latviešu hokejists izcīnīja Stenlija kausu, NHL karjeras laikā 7 reizes piedalījies Visu zvaigžņu spēlēs. S. Ozoliņam pieder iemesto ripu, rezultatīvo piespēļu un gūto punktu rekordi starp latviešu spēlētājiem NHL, tāpat viņš ir arī pārstāvēto klubu (Sanhosē "Sharks" un "Avalanche") vairāku rekordu īpašnieks. Spēlējot NHL S. Ozoliņš bija vislabāk apmaksātais Latvijas sportists.

Spēlējis PSRS un NVS junioru izlasēs. No 1998. līdz 2006. gadam bija viens no Latvijas hokeja izlases līderiem, ar kuru piedalījies divās Ziemas Olimpiskajās spēlēs.

Deniss Klaivs "Denijs" Halms (angļu: Denis Clive "Denny" Hulme; 1936. gada 18. jūnijs1992. gada 4. oktobris) bija Formula 1 pilots. Viņš izcīnīja čempiona titulu 1967. gadā ar Brabham formulu. Viņš ir arī divkārtējs Can-Am sacīkšu čempions. Viņš nomira 56 gadu vecumā braucot Bathurst 1000 sacīkstē. "Conrod" taisnē viņš piedzīvoja sirdslēkmi un, lai gan neietriecās sienā, nomira, atrodoties mašīnā.

Halms piedzima un tika uzaudzināts tabakas fermā, Jaunzēlandes dienvidos. Viņa tēvs, Alfrēds, ieguva Viktorijas krustu, cīnoties Krētā, 1941. gadā. Nepabeidzot skolu, Denijs devās strādāt kādā garāžā. Par sakrāto naudu viņš nopirka MG TF un ar to piedalījās kalnbraukšanas sacīkstēs. Viņam bija ievērojams progress un viņš iegādājās Cooper-Climax. Halms tika izvēlēts Jaunzēlandes braucēju programmā, kuras mērķis bija nogādāt kādu jaunzēlandiešu pilotu uz Eiropas sacensībām. Viņš nomira 56 gadu vecumā no sirdstriekas.

Martina Hingisa (Martina Hingis, slovāku: Martina Hingisová, dzimusi 1980. gada 30. septembrī Košicē, Slovākijā) ir bijusī čehoslovāku izcelsmes šveiciešu tenisiste, WTA Tūres ranga līdere (1997., 1999., 2000. gadā — pavisam 209 nedēļas), pieckārtējā Grand Slam turnīru uzvarētāja.

Dzimusi Košicē tenisistu ģimenē. Sāka spēlēt profesionālo tenisu 14 gadu vecumā, un 1995. gadā viņa kļuva par visjaunāko Grand Slam titula ieguvēju turnīra vēsturē. Ieguva vairākus Grand Slam titulus, līdz 2002. gadā traumas dēļ pārtrauca piedalīšanos tenisa turnīros. 2005. gadā paziņoja par atgriešanos profesionālajā tenisā.

2007. gada 1. novembrī Hingisa paziņoja, ka viņa aiziet no tenisa, jo tā paša gada Vimbldonas turnīrā bija atklātas kokaīna pēdas viņas ķermenī. Pati Hingisa noliedz to, ka viņa būtu lietojusi kokaīnu, bet par aiziešanas iemeslu paziņoja to, ka nevēlas cīnīties par savu nevainības statusu. Starptautiskā tenisa federācija turpināja izmeklēšanu, neskatoties uz Hingisas karjeras beigšanu.

2008. gada 4. janvārī viņa tika izslēgta no profesionālā tenisa uz diviem gadiem par kokaīna lietošanu. Viņa noteica, ka neatgriezīsies profesionālajā tenisā pēc izslēgšanas termiņa beigām.

Fernando Hosē Torress Sanss (spāņu: Fernando José Torres Sanz; dzimis 1984. gada 20. martā Madridē, Spānijā) ir profesionāls spāņu futbolists, spēlē uzbrucēja pozīcijā, Spānijas futbola izlases dalībnieks. Pašlaik (2011) pārstāv Anglijas Premjerlīgas klubu Londonas "Chelsea".

Savu karjeru viņš sāka Madrides "Atletico" klubā, kura sastāvā viņš bija viens no labākajiem jaunatnes komandā. Viņa profesionālā debija notika 2001. gadā un beidzot karjeru klubā bija pamanījies gūt 75 vārtus 174 "La Liga" spēlēs, nopelnot šajā laikā "La Liga" sev iesauku El Niño ("Bērns"). Pirms tam Torress nospēlēja divas sezonas Otrajā divīzijā, kur 40 spēlēs guva 7 vārtus. "Liverpool" klubam viņš pievienojās 2007. gadā pēc tam, kad klubs par viņu samaksāja rekordlielu pārejas samaksu, un jau pirmajā sezonā viņš bija pirmais kluba spēlētājs, kuram izdevies gūt vairāk par 20 vārtiem līgas sezonā kopš Robija Faulera 1995./96. gada sezonā.

Viņš arī spēlē Spānijas futbola izlasē un savu debijas spēli tās sastāvā aizvadīja pret Portugāli 2003. gadā. Pagaidām viņš ir piedalījies trīs nozīmīgos turnīros: 2004. gada Eiropas čempionātā, 2006. gada FIFA Pasaules kausā un 2008. gada Eiropas čempionātā. Viņam neizdevās gūt vārtus 2004. gada Eiropas čempionātā, bet 2006. gada Pasaules kausā viņš guva trīs vārtus. Torress guva uzvaras vārtus 2008. gada Eiropas čempionāta finālā spēlē pret Vāciju, kurā Spānija uzvarēja ar rezultātu 1:0.

Ernests Gulbis (dzimis 1988. gada 30. augustā Rīgā) ir profesionāls latviešu tenisists. Viņš ir visu laiku veiksmīgākais Latvijas tenisists, augstāko vietu ATP rangā (21.) sasniedzis 2011. gada februārī. Pirmo uzvaru ATP turnīrā E. Gulbis izcīnīja 2010. gadā Delrejbīčā, finālā pārspējot Ivo Karloviču. Līdzšinējā karjerā viņam nav īpaši veicies Grand Slam turnīros, šeit labākie sasniegumi ir sasniegtā ceturtā kārta 2007. gada ASV atklātajā čempionātā un ceturtdaļfināls 2008. gada Francijas atklātajā čempionātā. E. Gulbja treneris ir argentīnietis Giljermo Kanjass (Guillermo Cañas).

Deimons Greiems Devero Hills (angļu: Damon Graham Devereux Hill; dzimis 1960. gada 17. septembrī Londonā) ir bijušais sacīkšu braucējs no Lielbritānijas. 1996. gadā viņš kļuva par Formula 1 pasaules čempionu. D. Hilla tēvs Greiems Hills ir divas reizes kļuvis par Formula 1 čempionu, tādējādi Deimons Hills ir vienīgais Formula 1 pasaules čempiona dēls, kam pašam ir izdevies kļūt par čempionu. Hills kļuva par profesionālu motorsportistu tikai 23 gadu vecumā, kad viņš sāka nodarboties ar motosportu. Vēlāk viņš pievērsās autosportam, konkrētāk, atklāto riteņu sacensībām.

Hills savu pirmo Formula 1 sacīksti aizvadīja 1992. gadā. Paralēli sacensībām Brabham komandā, Hills bija testpilots vienā no vadošajām komandām — Williams. 1993. gadā viņš kļuva par Williams pamatsastāva pilotu, bet 1994. gadā viņam pietrūka viens punkts, lai kļūtu par čempionu. Divus gadus vēlāk viņš izcīnīja titulu, taču zaudēja vietu komandā. 1997. gadā viņš pievienojās nekonkurētspējīgajai Arrows komandai un neguva panākumus. Turpmākās divas sezonas viņš aizvadīja Jordan un tad beidza karjeru.

Pēc karjeras beigšanas 2006. gadā Hills kļuva par Britu sacīkšu braucēju kluba (BRDC) prezidentu. Viņš no amata atkāpsies 2011. gada augustā.

Magdalēna Neinere (vācu: Magdalena Neuner, izrunā: [maɡdaleːna nɔʏ̯nɛr]; dzimusi 1987. gada 9. februārī Garmišā-Partenkirhenē, Bavārijā, Vācijā) ir profesionāla vācu biatloniste. Ar biatlonu nodarbojas kopš 1996. gada, nacionālajā izlasē ir kopš 2003. gada. Pasaules kausa posmos piedalās kopš 2005.—2006. gada sezonas. M. Neinere ir uzvarējusi 38 Pasaules kausa posmos, no kurām 26 uzvaras tikušas izcīnītas individuālajā distancē, pirmo uzvaru izcīnīja 2007. gada janvārī. 2007.—2008. gada Pasaules kausa sezonā 21 gada vecumā M. Neinere kļuva par jaunāko Pasaules kausa kopvērtējuma uzvarētāju biatlona vēsturē. Vēlreiz M. Neinere šo titulu izcīnīja 2009.—2010. gada sezonā. Vēl ir ieguvusi sešus disciplīnu sezonas kopvērtējuma uzvarētājas titulus.

Pasaules čempionātos viņa piedalās kopš 2007. gada. Tajos kopumā ir izcīnījusi 13 medaļas, tai skaitā 10 no tām ir zelta. Laika posmā no 2004. līdz 2006. gadam Pasaules čempionātā junioriem M. Neinere izcīnīja piecas zelta medaļas dažādās distancēs. 2011. gada 6. decembrī paziņoja par karjeras beigšanu pēc 2011.—2012. gada Pasaules kausa sezonas beigām.

Jans Džeimss Torps (angļu: Ian James Thorpe; dzimis 1982. gada 13. oktobrī Sidnejā, Jaundienvidvelsā, Austrālijā) ir profesionāls austrāliešu peldētājs, specializējies brīvā stila peldējumā, taču uzrādījis labus rezultātus arī peldējumā uz muguras un kompleksajā peldējumā. Torps ir izcīnījis piecas zelta medaļas Olimpiskajās spēlēs, kas ir labākais sasniegums starp visiem austrāliešiem. 2000. gada Sidnejas Olimpiskajās spēlēs Torps bija medaļām bagātākais Olimpisko spēļu dalībnieks (kā galveno kritēriju ņemot vērā izcīnīto zelta medaļu skaitu, nevis medaļu kopskaitu). 2001. gada Pasaules čempionātā viņš kļuva par pirmo sportistu, kas vienā čempionātā izcīnījis 6 zelta medaļas. Kopumā viņš Pasaules čempionātos ir izcīnījis 11 zelta medaļas, kas ir otrs visu laiku labākais rādītājs starp visiem peldētājiem. Jans Torps ir pirmais peldētājs, kas ticis atzīts par gada labāko peldētāju pasaulē četras reizes. Jans Torps ir uzstādījis 13 pasaules rekordus garajā baseinā. Sportiskie sasniegumi ir padarījuši viņu par vienu no Austrālijas slavenākajiem sportistiem.

Austrālijas pieaugušo izlasi Torps sāka pārstāvēt 14 gadu vecumā, tā kļūstot par jaunāko peldētāju starp vīriešiem, kas pārstāvējis valsti. Ar uzvaru 1998. gada Pasaules čempionātā 15 gadu vecumā 400 m brīvajā stilā viņš kļuva par visu laiku jaunāko pasaules čempionu. Pēc šīs uzvaras Torps dominēja šajā disciplīnā, uzvarot katrās Olimpiskajās spēlēs, Pasaules čempionātā, Nāciju Sadraudzības spēlēs un Pan Pacific čempionātā līdz pat karjeras pārtraukšanai pēc 2004. gada Atēnu vasaras olimpiskajām spēlēm. Viņš paziņoja par karjeras beigām 2006. gada novembrī. Savukārt 2011. gada februārī austrālietis paziņoja par karjeras atsākšanu un vēlmi startēt 2012. gada Londonas Olimpiskajās spēlēs.

Pau Gazols i Saezs (katalāņu: Pau Gasol i Sàez, izrunā: [ˈpaw gəˈzɔɫ]; dzimis 1980. gada 6. jūlijā Barselonā, Katalonijā, Spānijā) ir profesionāls Spānijas basketbolists, spēlē spēka uzbrucēja un centra pozīcijās, Spānijas basketbola valstsvienības spēlētājs. Pašlaik (2011) pārstāv Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) klubu Losandželosas "Lakers". Laika posmā no 1999. līdz 2001. gadam viņš spēlēja FC Barcelona. Pēc tam nokļuva NBA, kur no 2001. līdz 2008. gadam spēlēja Memfisas "Grizzlies" sastāvā, bet 2007.—2008. gada NBA sezonas vidū viņš tika aizmainīts uz "Lakers".

P. Gazols ir otrais Spānijas basketbolists pēc Fernando Martina, kas spēlējis NBA, pirmais NBA Visu zvaigžņu spēles dalībnieks (2006. gadā Hjūstonā), pirmais NBA izslēgšanas spēļu dalībnieks (ar "Grizzlies" 2004. gadā) un ir pirmais NBA čempions no Spānijas (ar "Lakers" 2009. gadā). Spānijas izlases sastāvā ir izcīnījis vairākas medaļas starptautiskos turnīros, tai skaitā sudraba medaļu 2008. gada Olimpiskajās spēlēs Pekinā, zelta medaļu 2006. gada Pasaules, kā arī 2009. un 2011. gada Eiropas čempionātos. Spāņu basketbolists ir vairāku turnīru vērtīgākais spēlētājs (MVP) un vairākkārt dažādās aptaujās ir atzīts par Eiropas gada labāko spēlētāju.

Martins Dukurs (dzimis 1984. gada 31. martā Rīgā) ir latviešu skeletonists, 2010. gada Vankūveras Olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs, kā arī divkārtējs Pasaules kausa izcīņas uzvarētājs (2009.—2010.; 2010.—2011.), 2011. gada Pasaules čempions un divkārtējs Eiropas čempions. Par sasniegumiem Olimpiskajās spēlēs piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

Bērnībā nodarbojies ar volejbolu, vieglatlētiku. Ar skeletonu nodarbojas kopš 1998. gada, taču LOV sastāvā ir no 2004. gada. 2006. gada Turīnas olimpiādē viņš ieguva 7. vietu, bet 2007. gada Pasaules čempionātā — 6. vietu. 2009.—2010. gada Pasaules kausa izcīņā kļuva par uzvarētāju kopvērtējumā, gūstot uzvaras arī četros Pasaules kausa posmos, tai skaitā pēdējā — Īglsā, Austrijā, kad vienlaicīgi kļuva arī par 2010. gada Eiropas čempionu. Martins Dukurs ir vienīgais neatkarīgās Latvijas sportists, kas uzvarējis Pasaules kausa kopvērtējumā kādā no ziemas sporta veidiem. Šos abus panākumus viņš atkārtoja 2010.—2011. gada sezonā.

Andris Biedriņš (dzimis 1986. gada 2. aprīlī Rīgā) ir profesionāls latviešu basketbolists, spēlē spēka uzbrucēja un centra pozīcijās, Latvijas basketbola valstsvienības spēlētājs. Pašlaik (2012) pārstāv NBA klubu Goldensteitas "Warriors", kas viņu 2004. gada NBA draftā izraudzījās ar kopējo 11. kārtas numuru. A. Biedriņš kļuva par pirmo draftēto basketbolistu Latvijas basketbola vēsturē.

Kopā ar Latvijas izlasi ir izcīnījis 13. vietu 2007. gada un 2009. gada Eiropas čempionātos.

Dāvis Bertāns (dzimis 1992. gada 12. novembrī Valmierā) ir latviešu basketbolists, spēlē vieglā uzbrucēja un spēka uzbrucēja pozīcijās, Latvijas jaunatnes basketbola izlašu dalībnieks. Pašlaik (2011) pārstāv Slovēnijas līgas klubu Ļubļanas "Union Olimpija". 2011. gada NBA draftā D. Bertānu otrajā kārtā ar kopējo 42. numuru izraudzījās Indiānas "Pacers", tādējādi viņš kļuva par otro pasaules specīgākajā basketbola līgā draftēto latviešu spēlētāju pēc Andra Biedriņa. Uzreiz pēc drafta spēlētājs tika aizmainīts uz citu klubu Sanantonio "Spurs".

D. Bertāns bērnību pavadījis Rūjienā, kur sācis trenēties basketbolā un spēlējis vietējā komandā LJBL. Pēc tam pārcēlies uz Rīgu. Viņa brālis Dairis arī ir profesionāls basketbolists, bet tēvs Dainis Bertāns agrāk bijis basketbolists, tagad — treneris.

Anastasija "Nastja" Ļukina (krievu: Анастасия "Настя" Валерьевна Люкина; dzimusi 1989. gada 30. oktobrī Maskavā, PSRS) ir profesionāla krievu sporta vingrotāja, kas dzīvo ASV un pārstāv šo valsti starptautiskās sacensībās.

Viņa ir 2008. gada Vasaras Olimpisko spēļu čempione individuālajās daudzcīņas sacensībās. Ar 9 izcīnītajām zelta medaļām Pasaules čempionātos N. Ļukina dala pirmo vietu ar Šenonu Milleri starp visiem amerikāņu sporta vingrotājiem.

Viņas tēvs un treneris ir Valērijs Ļukins, 1988. gada olimpiskais čempions vingrošanā, bet māte Anna Kočņeva ir bijusi Pasaules čempione mākslas vingrošanā. N. Ļukina ar ģimeni uz ASV pārcēlās agrā bērnībā. Tur Nastja sāka trenēties vingrošanā, redzot vecākus trenējot savus audzēkņus.

Sami Salo (somu: Sami Salo; dzimis 1974. gada 2. septembrī Turku, Somijā) ir profesionāls somu hokejists, spēlē aizsarga pozīcijā, Somijas hokeja izlases dalībnieks. Pašlaik (2011) pārstāv Nacionālās hokeja līgas klubu Vankūveras "Canucks".

Profesionāļa karjeru sāka SM līgas klubā Turku TPS, pirms viņu 1996. gada NHL draftā izvēlējās Otavas "Senators". Viņš pievienojās "Senators" 1998.—1999. gada sezonā. 2002. gada starpsezonā viņš tika aizmainīts uz Vankūveru, kur somu hokejists trīs reizes sezonu pabeidza ar vismaz 30 punktiem. 2004.—2005. gada NHL lokauta laikā S. Salo spēlēja Zviedrijas Elitsērijas klubā Frölunda HC un palīdzēja klubam iegūt līgas čempiona titulu.

Somijas izlases sastāvā ir piedalījies divos Pasaules čempionātos un trīs Olimpiskajās spēlēs. Viņš ir ieguvis sudraba medaļas 2001. gada Pasaules čempionātā un 2006. gada Olimpiskajās spēlēs, kā arī bronzas medaļu 2010. gada Olimpiskajās spēlēs. Karjeras laikā S. Salo ir kļuvis bēdīgi slavens savu biežo traumu dēļ. Viņš ir zināms kā aizsargs ar ļoti spēcīgu metienu.